Η Ουκρανία παρουσίασε πρόπλασμα του νέου ραντάρ MR18 – Μπορεί να εντοπίσει “αόρατα” αεροσκάφη

Ukraine_ΡΑΝΤΑΡ_MR18

[dropcap size=small]Η[/dropcap] κρατική αμυντική βιομηχανία UkrOboronProm παρουσίασε πρόπλασμα του νέου metric wave ραντάρ MR18 επιτήρησης υψηλής κινητικότητας κατά τη διάρκεια της έκθεσης “Οπλισμός και Ασφάλεια 2017” στο Κίεβο.

Το νέο metric wave ραντάρ MR18 επιτήρησης υψηλής κινητικότητας αναπτύχθηκε από το Σύμπλεγμα Επιστήμης και Παραγωγής Iskra, ενα τμήμα της UkrOboronPron. Το ραντάρ βασίζεται σε μια ψηφιακή συγχρονισμένη συστοιχία και σύμφωνα με την κατασκευάστρια βιομηχανία μπορεί να ανιχνεύσει εναέρια “αόρατα” αντικείμενα.

Το metric wave ραντάρ MR18 επιτήρησης υψηλής κινητικότητας έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει το πεδίο επιτήρησης και ανίχνευσης της αεράμυνας. Το νέο ραντάρ MR18 είναι τοποθετημένο πάνω στο αμάξωμα ενός φορτηγού εκτός δρόμου/υψηλής κινητικότητας KrAZ.

Βασικά τεχνικά στοιχεία

 • Συχνότητα λειτουργίας: UHF
 • Μέγιστα όρια λειτουργίας του ραντάρ: 400 χιλιόμετρα
 • Χρονικό διάστημα σάρωσης: 10, 20 δευτερόλεπτα
 • Εξάλειψη του παρασιτικού σήματος ήχου: 50dB
 • Αντίμετρα παρεμβολών: 20dB
 • Ρυθμός εντοπισμού, μεγαλύτερος του 300
 • Αριθμός μεταφερόμενων μονάδων: 1
 • Χρόνος ανάπτυξης/σύμπτυξης: 5/3 λεπτά

Το νέο ουκρανικό ραντάρ MR18 μπορεί να ανιχνεύσει και παρακολουθήσει τα “αόρατα” αεροσκάφη πέμπτης γενιάς ή οποιοδήποτε άλλα μαχητικά αεριωθούμενα και μεταφορικά αεροπλάνα. Επίσης, το ραντάρ MR18 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα αεράμυνας, για καθοδήγηση μαχητικών ή την επιχειρησιακή εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Ακόμα δεν έλαβε πλήρες επιχειρησιακό στάτους το μοναδικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, και(εντελώς τυχαία?) διάφοροι κατασκευαστές, αρχίζουν να ρίχνουν στην αγορά ραντάρ που δουλεύουν σε συχνότητες/μπάντες στις οποίες παρουσιάζει αδυναμίες απόκρυψης η τεχνολογία χαμηλής ορατότητας(vlo). Ειδικά οι Ουκρανοί είναι «δράστες» κατ επανάληψη, που παρουσιάζουν για δεύτερη φορά ραντάρ με δυνατότητες αποκάλυψης αεροσκαφών με τεχνολογία stealth (αν και στην περίπτωση πρόκειται για πρόπλασμα).

 2. Πρώτον, ας δουν οι Ουκρανοί τι θα κάνουν με τη χώρα τους που κοντεύει να γίνει η Σομαλια της Ευρώπης και μετά μιλάμε και για εξοπλισμούς και δεύτερον, και που μπορεί να το «δει» και τι έγινε ; Υπάρχουν ραντάρ που μπορούν να δουν αεροσκάφη στελθ εδώ και δεκαετίες, η μαγκιά ειναι να μπορέσουν τα ραντάρ αυτά να δώσουν καθαρή εικόνα και να καθοδηγήσουν πύραυλο της αεράμυνας προς αυτο, εκεί ειναι το πρόβλημα. Πάντως σας μιλάω ειλικρινά, έτσι και η Ουκρανία φτιάξει καλύτερο ΣΑΕ απο μας θα βάλω φουρνέλα στη Βουλή.

 3. στα χαρτια και στα προπλασματα ο καθενας μπορει να υποστηριζει οτι θελει. Ειναι σιγουρο οτι ειδικα στην Ελλαδα θα βρεθουν χιλιαδες ευκολοπιστοι να πιστεψουν τους ισχυρισμους. Εδω στην Ελλαδα πιστεψαν ακομα και το Σωρρα. Τι να λεμε…

  Τα ρανταρ που εκπεμπουν σε αυτες τις συχνοτητες ειναι τα πλεον ευκολα να παρεμβληθουν.

  1. @kostas
   Να λοιπον πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τα αεροσκάφη 4η ++ γενίας. Όπως βλέπετε το πρόβλημα ελέγχου βολής θα λύνεται εν μέρη, μέσω μετάδοσης στοιχείων από UHF και παθητικά radar στο σύνολο του στόλου μέσα από link16. Αργότερα εν πτήση θα αναλάβει ο αισθητήρας του ΑΙΜ120 ως σηνήθως. Δεν ξέρω εαν πιστεύετε την Ισραηλινή βλάβη των F35 από πτηνά, φαντάζομαι οτι είναι πιθανό, αλλά είναι και διαβολικά κοντά χρονικά στην επίθεση των S-200 στη Συρία.

 4. @defencegreece
  Απο την ίδια πηγή: «Few hours after the missile incident with Syria, the Israeli media reported that the Israeli Air Force’s F-35 stealth multirole fighter went unserviceable as a result of an alleged bird collision during a training flight.

  The incident allegedly took place “two weeks ago” but was publicly reported only on October 16. However, Israeli sources were not able to show a photo of the F-35 warplane after the “bird collision”.

  Furthermore, it is not clear if the F-35 can become operational again because its stealth coating was damaged. Thus, according to the Israeli version, the warplane reportedly became no longer operational after the bird collision despite the fact that the F-35 earlier passed the bird strike certification with great results»

  Άλλο ένα σοβαρό ερώτημα που προκύπτει μετά το γεγονός, είναι το πως πέρασε τις δοκιμές και με επιτυχία.
  http://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=13106

  Προφανώς το «πτηνό» που έπεσε επάνω στο JSF ήταν πιο αόρατο απο το μαχητικό, και συνεπώς δεν εντοπίστηκε έγκαιρα απο το σύστημα αυτοπροστασίας, ώστε να αποφευχθεί η «σύγκρουση».

  Είναι εντυπωσιακό πόσο επιθετικά είναι τα «πτηνά» στην συγκεκριμένη περιοχή, και με προφανή προτίμηση στόχων vlo(στην συγκεκριμένη περίπτωση). Πραγματικά angry birds θα έλεγα.?

  https://d21tktytfo9riy.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/02/25133421/AngryBirds_Classic_MightyLeague_610_Icon_370x370.jpg

  https://vignette2.wikia.nocookie.net/angrybirds/images/e/e5/Slingshot_101_Red_Running_1.PNG/revision/latest?cb=20130526093947

 5. Απο την άλλη υπάρχουν και αναφορές που αμφισβητούν μια συμμετοχή του JSF, στην συγκεκριμένη αποστολή.

  «Although we can’t rule out the possibility that an F-35I was operating over foreign territory, it is unlikely. In fact, we have been down this same road before. Israel has not achieved initial operations capability (IOC) with its F-35 fleet as of yet, so sending it into harm’s way on an operational sortie seems like a very odd and reckless choice. Even though the Israelis have rushed fighters into service in the past for unique operational needs, the F-35I is an especially delicate procurement topic for the Israeli government. Israel’s lawmakers have publicly noted the high cost of the aircraft and have stated that they will «meticulously assess» the need for more F-35 purchases past the first 50 ordered. So risking the new jets before they are actually operational on a seemingly standard mission would be an odd if not reckless move by the IAF.

  Even assuming the F-35I was the aircraft targeted over Lebanon, the chances of it being hit by an SA-5 are very slim, and the bird strike now being reported by the IAF supposedly occurred two weeks ago with the aircraft being grounded since awaiting a Lockheed team’s inspection and subsequent advice on how to best repair it.»

  http://www.thedrive.com/the-war-zone/15212/the-f-35-rumor-mill-is-spinning-after-israels-counter-strike-on-syrian-sam-site

  Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πάντως το σημείο που αναφέρει τον προβληματισμό, και την έντονη αντιπαράθεση στο Ισραήλ, για τα υψηλά έξοδα αγοράς/λειτουργίας του JSF(και αυτό παρά την συμμετοχή στο πρόγραμμα που έχει το Ισραήλ όπως και την σημαντική οικονομική υποστήριξη που απολαμβάνει απο τις ΗΠΑ.

  «פרסום ראשון: מטוס «אדיר» קורקע בגלל פגיעת ציפור
  בחיל האוויר חוששים כי החמקן מסוג אף-35, שנחשב למתקדם בעולם, איבד מיכולותיו וממתינים לחוות דעת של לוקהיד מרטין»

  First publication: «Adir» plane was grounded because of a bird hit
  The Air Force fears that the F-35 evader, considered the most advanced in the world, has lost its capabilities and is waiting for Lockheed Martin’s opinion

  http://www.kan.org.il/item/?itemId=23623

  Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητη η μετάφραση όλου του παραπάνω κειμένου για να καταλάβουμε για πιο γεγονός πρόκειται, και την έκταση που έχει η ζημιά που προήλθε απο την σύγκρουση.

  Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το Ισραήλ δεν θα ήταν αυτό που είναι και που γνωρίζουμε, εάν δίσταζε να πάρει ανορθόδοξες αποφάσεις στις πολεμικές/στρατιωτικές επιχειρήσεις(ακόμα και με ένα σύστημα, που μέχρι σήμερα δεν έλαβε πιστοποίηση για τακτική χρήση/λειτουργία). Συνεπώς δεν θα ήταν και παραλίγο αν συνέβει όντως, αυτό με το «πτηνό» επάνω απο την Συρία(το ερώτημα που παραμένει είναι αν είχε μόνο φτερά η αν έπαιζε και ένας πυραυλοκινητήρας) . ?

  Στην περίπτωση του Ισραήλ, τίποτα δεν αποκλείεται, ακόμα και η περίπτωση να έχουν βρει έναν τρόπο(ραντάρ) να ανιχνεύουν ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε μια μέρα να βρεθεί και στην αντίπαλη πλευρά π.χ. στα χέρια των Αράβων.

  Δεν ξέρουν μόνο οι Ρώσοι, Ευρωπαίοι και Κινέζοι να φτιάχνουν τέτοια, ξέρουν και οι Εβραίοι(ο Λίμπερμαν όπως και πολλοί άλλοι στο Ισραήλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ρωσία(ΕΣΣΔ). ?

 6. O S-200 εχει εκρηκτικη κεφαλη 217 κιλων. Εαν υποστηριζει κανεις οτι ενας τετοιος πυραυλος επληξε το Φ35 και καταφερε ο πιλοτος να το προσγειωσει και ο ιδιος να μην παθει τιποτα, τοτε το Φ35 πρεπει να ΑΤΡΩΤΟ.

  Φυσικα το Φ35 δεν ειναι ατρωτο και η ολη ιστορια δεν πειθει

  1. Ο πυραυλος του S-200 δεν θεωρείται από τους πιο ευελικτους, ειναι σαν να του ριχνουμε πχ εμεις εναντιον του Hawk…Ολοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι δεν πετυχαίνουν hit to kill αμεσο πλήγμα αλλά σε μια μικρή απόσταση από τον στόχο εκρήγνυνται και τα θραύσματα κάνουν φονική (ή μη) ζημιά στο αεροσκάφος στόχος. Αν ήταν κάποιο σύγχρονο σύστημα εκεί αντί των S-200 , πχ Buk ¨η S-300 θα είχαμε το πρώτο kill.

 7. @Kostas

  Συνεχίζοντας την κουβέντα μας από την “αναπόφευκτη προμήθεια των F-35”, επιμένω ότι τα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων είναι δυσκολότερο να παρεμβληθούν από εναέρια μέσα (έτσι κι αλλιώς αυτά είναι τα μόνα μέσα που μπορούν να καταφέρουν παρεμβολή από σημαντικές αποστάσεις).

  Μου ανέφερες (στην άλλη ανάρτηση) για τους παρεμβολείς ALQ-99. Από ό,τι φαίνεται σε ανοικτές πηγές, αυτό είναι αρκετά παλαιό σύστημα (της ηλικίας μου), αν και υφίσταται συνεχείς αναβαθμίσεις. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές αναφορές για χαμηλή αξιοπιστία. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα δύο πολύ σοβαρά θεματάκια:
  α. Το έχουν μόνο οι ΗΠΑ. Εξ όσων γνωρίζω, δεν το έχουν εξάγει. Και αν λάβουμε υπόψη τις σημερινές σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκία, μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για ενδεχόμενη πώληση του συστήματος αυτού στην Τουρκία. Το αυτόν ισχύει για το EC-130 που μου ανέφερες, το οποίο, στην υποθετική περίπτωση που κινούταν εναντίον μας, θα αποτελούσε έναν άριστο στόχο, δίνοντας μία ωραία ευκαιρία σε ένα αμρααμόπουλο να μας επιδείξει την μέγιστή του εμβέλεια…
  β. Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κέρδος της κεραίας σε χαμηλές συχνότητες. Ως γνωστόν, η κεραία θα πρέπει να είναι ανάλογη του μήκους κύματος, το οποίο είναι αντιστρόφως ανάλογο από την συχνότητα. Επομένως, χαμηλές συχνότητες σημαίνει μεγάλο μήκος κύματος και μεγάλη κεραία. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν να βάλεις μία μεγάλη κεραία σε ένα μαχητικό και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε ένα CN-235 ή σε ένα C-130, θα έχεις σημαντικούς περιορισμούς. Άρα, ακόμα και αν μπορείς να εκπέμψεις σε χαμηλές συχνότητες (από L-band και κάτω), είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορείς να έχεις ένα σοβαρό αποτέλεσμα. Από την άλλη, εάν παρεμβάλλεις με μία τεχνική απλού θορύβου, βεβαίως υποβαθμίζεις (εκτιμώ όχι πολύ) την μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης αλλά ταυτόχρονα προειδοποιείς τον αμυνόμενο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι παρεμβάλλεται και μπορεί να εκτιμήσει την διεύθυνση της απειλής (και να φωνάξει μερικούς φίλους του με αμρααμόπουλα, να την “γλεντήσουν”).

  Με άλλα λόγια, βεβαίως μπορείς να παρεμβάλλεις. Όμως, μάλλον δεν θα έχεις ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ιδίως σε ένα σύγχρονο ραντάρ, το οποίο μπορεί να εφαρμόζει εξελιγμένες τεχνικές ECCM (pulse-to-pulse agility, pulse modulation, high power, high gain, sidelobe cancellation κλπ).

  Επαναλαμβάνω: τα συνήθη συστήματα αυτοπροστασίας δεν μπορούν ούτε να “ακούσουν” χαμηλές συχνότητες, πόσο μάλλον να παρεμβάλλουν. Εξελιγμένα συστήματα (Rafale, Eurofighter) “ακούν” σε πιο διευρυμένη μπάντα αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορούν να κάνουν κάτι πολύ χαμηλά. Το αγαπημένο σου Α/Φ, ως γνωστόν, δεν διαθέτει καν εξειδικευμένο jammer, παρά μόνο ορισμένες ειδικές λειτουργίες του ραντάρ του (προφανώς μόνο προς τα εμπρός). Το EA-18 Growler είναι ό,τι πιο “προχώ” στον τομέα ΗΠ (και γενικώς το θεωρώ από τα πιο σοβαρά Α/Φ που υπάρχουν σήμερα), εξ ου και η τσουχτερή τιμή του (η οποία και πάλι εκτιμώ ότι υπολείπεται του F-35).

  Επομένως, επιμένω ότι τα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων είναι μία σοβαρή προσέγγιση εναντίον Α/Φ stealth, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων απειλών. Όπως είπα ξανά, οι πρόσφατες ανατολικές εκθέσεις είναι γεμάτες από τέτοια ραντάρ. Η παρούσα ανάρτηση με επιβεβαιώνει. Εάν οι Ουκρανοί παρουσιάζουν τέτοια συστήματα, φαντάσου τι κάνουν Ρώσοι και Κινέζοι. Ή ακόμα και Ιρανοί, που νιώθουν την ανάσα των ΗΠΑ να πλησιάζει. Όχι ότι δεν υπάρχουν και “δυτικές” προτάσεις: Thales SMART-L EWC, IAI ELTA-ELM 2090U, το UHF ραντάρ του MEADS και πολλά άλλα.

  Το ερώτημα είναι: How low can you go… in the frequency spectrum…

  1. Προσφατα διάβασα ότι οι Αμερικανοι θα αντικαταστήσουν πλήρως το ραντάρ των συστοιχιων Patriot Pac-3 με ένα καινουριο που θα μπορεί να ανιχνεύει στόχους VLO θα παίζει σε χαμηλότερη συχνότητα και θα προσφέρει κάλυψη 360 μοιρών.
   https://www.govconwire.com/2017/10/report-army-taps-4-firms-for-patriot-radar-replacement-concept-design-contracts/

   https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2017/10/18/army-awards-concept-design-contracts-for-patriot-radar-replacement/

   1. @defenvegreece

    “θα μπορεί να ανιχνεύει στόχους VLO θα παίζει σε χαμηλότερη συχνότητα”
    αυτος ο ισχυρισμος δεν υποστηριζεται απο τις παραπομπες σου

   2. Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες παραπομπές, οι οποίες προωθήθηκαν αρμοδίως… Μου έκανε εντύπωση που δεν τις γνώριζα αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι το “πρόσφατα” σήμαινε “χθες-προχθές”, οπότε δικαιολογούμαι…

  2. @κο Ζηκιδη

   το EC-130 ειναι stand-off παρεμβολεας αρα πολυ εκτος του βεληνεκους των ΑΜΡΑΑΜ.

   Το αφος αυτο και το ALQ99 ειναι οντως παλαια συστηματα που καταδεικνυουν οτι η παρεμβολη των χαμηλων συχνοτητων ρανταρ δεν ειναι και τοσο δυσκολη…

   Ο next generation jammer θα εχει παρομοιες ικανοτητες και ηδη εχει εγκριθει προς εξαγωγη για την Αυστραλια

   Οπως γνωριζεις καλυτερα απο εμενα το κερδος της κεραιας του παρεμβολεα μπορει να ειναι κατα πολυ μικροτερο του κερδους της κεραιας του ρανταρ. Η ισχυς του σηματος μειωνεται με το τετραγωνο της αποστασης και ο παρεμβολεας ασκει τα αποτελεσματα του στο μισο της αποστασης σε σχεση με την κεραια τοθυ ρανταρ. Αρα ο παρεμβολεας δεν χρειαζεται να εχει θηριωδεις διαστασεις, για αυτο αλλωστε εχουν καταφερει και εχουν χωρεσει τετοιους παρεμβολεις σε pods.

   Δεν διαφωνω οτι υπαρχει βαση στην τεχνολογια ρανταρ χαμηλων συχνοτητων. Απλα οι περιορισμοι τους δεν τοθυς επιτρεπουν να εχουν επιχειρησιακη αξια, τουλαχιστον με τα τωρινα δεδομενα

   1. Το EC-130 φαίνεται να είναι commmunications jammer, σύμφωνα με την παραπομπή που μου υπέδειξες, άρα εκτός συζήτησης. Μία μικρή διόρθωση: η ισχύς του παρεμβολέα είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης, ενώ του ραντάρ αντιστρόφως ανάλογη με την τέταρτη δύναμη της απόστασης. Για το λόγο αυτό, ο παρεμβολέας είναι πιο “άνετος” σε σχέση με το ραντάρ, αφού φαίνεται ότι “υπερισχύει” σε μεσαίες/μεγάλες αποστάσεις, εκτός εάν βρεθεί κάτω από την λεγόμενη “burn-through range”, όπου το ραντάρ υπερισχύει υποχρεωτικά. Όλα αυτά όμως έχουν σημασία σε απλές τεχνικές παρεμβολής, τύπου θορύβου. Όταν το ραντάρ χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές ECCM και αντιμετωπίζει τις περισσότερες τεχνικές παρεμβολής, τα πράγματα είναι διαφορετικά…

    Και τώρα να πετάξω την μεγάλη σπόντα: λες το next generation jammmer να διαθέτει δυνατότητες active cancellation, όπως και ένα πολύ γνωστό γαλλικό μαχητικό, του οποίου το όνομα είναι ριπή ή salvo ή burst στα γαλλικά; Πόσα χρόνια θα κάνουν οι υπόλοιποι (μεταξύ των οποίων και οι φίλοι σου) να φτάσουν το επίπεδό του; Όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα εξαπόλυσης πυραύλου σε στόχο που του παρέχεται μέσω Link16 από άλλο Rafale (για να μην ψάχνεις και το όνομα), πράγμα το οποίο έχει κάνει σε πραγματική δοκιμή 10 χρόνια πριν; (και λίγο μετά το έκανε και το EF)
    Το αγαπημένο σου το κάνει αυτό; Απαντάω εγώ: όχι. Ή τουλάχιστον: όχι ακόμα. Πότε, με το καλό; Δεν γνωρίζω, θα δείξει…

 8. Σχετικά με το NGJ, μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες για το εύρη κοινό, για ένα σύστημα που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμές(σύμφωνα με επίσημες αναφορές/δημοσιεύσεις). ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.