Η παρέλαση της Κίνας έθεσε σε εγρήγορση το Ναυτικό των ΗΠΑ

Oι βαλλιστικοί πύραυλοι ενδιαμέσου βεληνεκούς DF-26 συμμετέχουν στην στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την 3η Σεπτεμβρίου 2015 στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας. (news.cn)
Oι βαλλιστικοί πύραυλοι ενδιαμέσου βεληνεκούς DF-26 συμμετέχουν στην στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την 3η Σεπτεμβρίου 2015 στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας. (news.cn)

Η Κίνα παρουσίασε την ανερχόμενη ικανότητα της στην άρνηση πρόσβασης του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας με μια εορταστική παρέλαση, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, για να τιμήσει την επέτειο των 70 ετών από την νίκη της κατά της επεκτατικής Ιαπωνίας.

Οι αξιωματούχοι που διοργάνωσαν την παρέλαση δήλωσαν ότι το 80 τοις εκατό των οπλικών συστημάτων που επιδείχθηκαν δεν είχαν ξαναπαρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και όλος ο εξοπλισμός ήταν κινεζικής κατασκευής και χρήσης. Αν και αυτή εκλαμβάνεται ως μια ορθή δήλωση, τρία από τα μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην παρέλαση, στην πραγματικότητα ήταν πειρατικά αντίγραφα ξένων μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των J-11B (Sukhoi Su-27), J-15 Flying Shark (Su-33) το οποίο επιχειρεί από αεροπλανοφόρο και J-10 (ισραηλινό Lavi).

Στην παρέλαση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μία ποικιλία βαλλιστικών πυραύλων που ήταν υπό τη διοίκηση του Δευτέρου Σώματος Πυροβολικού. Ο Μάρκ Στόκς, ο ειδικός αναλυτής των κινέζικων βαλλιστικών πυραύλων στο ινστιτούτο Project 2049, δήλωσε ότι οι επικεφαλής του κάθε σχηματισμού παρέλασης ήταν αξιωματικοί βαθμού διοικητή Σώματος – Αρχηγού ή Υπαρχηγού Στρατού.

«Έγινε σαφές πως κάθε μία από τις έξι βάσεις πυραύλων εκπροσωπήθηκε με ένα νέο πυραυλικό σύστημα,» είπε.

Η παράταξη των βαλλιστικών πυραύλων ήταν εντυπωσιακή: Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) DF-5B, μικρού βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος (SRBM) DF-15B, μέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος DF-16, αντιπλοικός βαλλιστικός πύραυλος (ASBM) DF-21D, ενδιαμέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος με δυνατότητες ASBM DF-26 και ο ICBM DF-31A.

Ο DF-5B εκτιμάται ότι είναι ο πρώτος πυρηνικός ICBM πύραυλος της Κίνας που είναι οπλισμένος με πολλαπλά οχήματα επανόδου. Επισήμως, ο DF-5B μπορεί να μεταφέρει μόνο τρεις πυρηνικές κεφαλές, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να μεταφέρει έως και πέντε κεφαλές.

Η παρέλαση στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε περίπου 20 χρόνια μετά την πυραυλική κρίση των Στενών της Ταιβάν (Ιούλιος 1995 – Μάρτιος 1996). Η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε πυραυλικές ασκήσεις με SRBM ήταν μέρος της προσπάθειας να διαταραχθεί η διαδικασία των πρώτων προεδρικών εκλογών της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δύο αεροπλανοφόρα για την επιτήρηση της κρίσης. Συνολικά, η Κίνα εκτόξευσε 10 SRBM DF-15A γύρω από το νησί. Η Κίνα εξέλαβε την ανάπτυξη των αμερικάνικών αεροπλανοφόρων ως επιθετική κίνηση και ξεκίνησε να εξελίσσει τα μέσα που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στα μελλοντικά πολεμικά σενάρια.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην εξέλιξη του πρώτου ASBM που αναπτύχθηκε ποτέ. Ο DF-21D ASBM, που βαφτίστηκε ως «Φονιάς αεροπλανοφόρων», συμμετείχε σε παρέλαση για πρώτη φορά, μαζί με την εκπληκτική ανακοίνωση των κινέζων σχολιαστών ότι ο μέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος DF-26 ήταν επίσης και ένας ASBM.

https://www.youtube.com/watch?v=6LVczvtbEyI

Αν και ο DF-26 έχει ονομαστεί, από κάποιους Δυτικούς αναλυτές, ως ο «Φονιάς του Γκουάμ», η ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της παρέλασης ότι ο πύραυλος είχε επίσης αντιπλοϊκές ικανότητες ήταν μια ισχυρή ψυχρολουσία για ορισμένους αναλυτές.

«Το παρωνύμιο “Φονιάς του Γκουάμ” είναι προφανώς μια παρανόηση, επειδή επί πολλές δεκαετίες η Κίνα διαθέτει την ικανότητα να «σκοτώσει» το Γκουάμ και με άλλους βαλλιστικούς πυραύλους, αυτός όμως είναι ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος που έχει την ικανότητα να προσβάλλει το Γκουάμ με συμβατικές πολεμικές κεφαλές,» δήλωσε o Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του προγράμματος πληροφοριών πυρηνικών της Ομοσπονδίας Αμερικάνων Επιστημόνων (FAS).

«Αυτό είναι σοβαρό γιατί θα δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να καταστρέψει ή να εξουδετερώσει την αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ σε ένα πιθανό πόλεμο χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων».

«Το πιο ενδιαφέρον ενδεχόμενο από την παρέλαση είναι ότι η Κίνα δεν παρουσίασε έναν, άλλα δύο ASBM,» δήλωσε ο Άντρίου Ερικσον, ο ερευνητικός συνεργάτης του Κέντρου Κινέζικών Σπουδών John Fairbank Center του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Οι DF-21D και DF-26 που παρουσιάστηκαν στην παρέλαση προλογίστηκαν ως ASBM,» είπε. Επιπλέον, ο εκφωνητής της παρέλασης είπε ότι ο DF-26 είχε την ικανότητα να προσβάλλει μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πλοία.

«Αν αυτή είναι περίπτωση, και οι κινέζικες δυνατότητες επιτήρησης είναι σε θέση να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες και καθοδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, τότε αυτό θα προσέδιδε στους κινέζους επιτελείς τη δυνατότητα να απειλήσουν τα αμερικάνικά αεροπλανοφόρα σε διπλάσια απόσταση από τον DF-21D,» δήλωσε ο Κρίστενσεν.

«Η προσβολή πλοίων με βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλες αποστάσεις είναι μία τεχνολογική πρόκληση και υπάρχουν αρκετοί αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα των απαραίτητων αισθητήρων που είναι ευάλωτοι στις επιχειρήσεις,» είπε ο Κριστενσεν. «Μία καλή ένδειξη θα είναι να δούμε πόση προσπάθεια θα καταβάλουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ για το DF-26 και DF-21D». «Οι δεκαέξι εκτοξευτές στην παρέλαση αποδεικνύουν ότι ο DF-26 είναι επιχειρησιακός,» πρόσθεσε.

Αυτό καθιστά τον DF-26 ένα όπλο άρνησης εισόδου δεύτερης γενιάς που διαθέτει ικανότητες προσβολής σε μεγάλη απόσταση πέρα από το δεύτερο σύμπλεγμα νησιών, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φισερ, ανώτερος συνεργάτης, του International Assessment and Strategy Center. «Αυτό είναι σοβαρό, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις ξεκίνησαν να ανταποκρίνονται στο σύνολο των συστημάτων προσβολής πρώτης γενιάς που στοχεύουν στο πρώτο σύμπλεγμα νησιών, όπως ο ASBM DF-21D».

Ο Φίσερ πιστεύει ότι η δυνατότητες του ASBM DF-26 είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η Κίνα κερδίζει τις ΗΠΑ στον αγώνα των όπλων «άρνησης πρόσβασης» έναντι «πρόσβασης».

Η Κίνα επέδειξε επίσης δύο υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους πλεύσης (cruise): Τον DF-10A (πρώην CJ-10) και τον εκτοξευόμενο από αέρος YJ-12. Ο Ερικσον είπε ότι ενώ η Κίνα δεν έχει προχωρήσει όσο θα ήθελε με την υποστήριξη στόχευσης του DF-26, «κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη επαρκείς σταθμούς επίγειων σημάτων που καθιστούν δυνατή την κάλυψη ώστε ο DF-10 να πλησιάσει στα Στενά της Ταιβάν».

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η Κινέζικη Πολεμική Αεροπορία πέταξε το εκσυγχρονισμένο μέσου βεληνεκούς βομβαρδιστικό H-6K, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise YJ-12, και η Κίνα έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Song, Yuan και Shang με το νέο υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο YJ-18, δήλωσε Φίσερ.

Το γεγονός ότι η Κίνα παρουσίασε τους νέους αντιπλοϊκούς cruise και βαλλιστικούς πυραύλους ταυτόχρονα στην παρέλαση υπογραμμίζει τα επιχειρήματα που αναφέρουν ότι η Κίνα σχεδιάζει να συντρίψει το Ναυτικό των ΗΠΑ με καταιγισμό προσβολών κατά τη διάρκεια ενος πολέμου, είπε ο Φίσερ.

Απόδοση απο το DefenseNews.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.