Η περιπέτεια των ρουμανικών ΤΟΜΠ στην Γερμανία

Μονάδα των ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέστη μια ντροπιαστική βλάβη κατά τη διάρκεια NATOικής ασκησης στην Γερμανία, όπως μετέδωσε η ουγγρικής γλώσσας διαδικτυακή ρουμανική πύλη ειδήσεων, Főtér.

Σύμφωνα με το άρθρο, το 812ο Τάγμα Πεζικού που εδρεύει στην Μπιστρίτα, στην ανατολική Ρουμανία, με το παρωνύμιο «Καρπάθια Γεράκια», συμμετείχε στην NATOική στρατιωτική άσκηση «Green Griffin 21» μαζί με μονάδες άλλων NATOικών χωρών στο Βρανδεμβούργο στην Γερμανία.

Στο πλαίσιο της άσκησης, το Πεζικό προωθήθηκε από το Κλιέτς στο πεδίο ασκήσεων τεθωρακισμένων οχημάτων Λέχ. Η ρουμανική μονάδα, η οποία αποτελούνταν από δώδεκα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), κινούνταν προς το Λέχ όταν συνέβη το ατύχημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ΤΟΜΠ έριξαν ελαιολιπαντικά και καύσιμα σε όλη την άσφαλτο. Μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα, ο δρόμος είχε καλυφθεί με ελαιολιπαντικά και πετρέλαιο για περίπου δέκα χιλιόμετρα- το οποίο, φυσικά, διασκορπίστηκε ακόμη περισσότερο από τα ακολουθούντα οχήματα.

Τότε οι αρχές του δρόμου υποχρεώθηκαν να αποστείλουν τα ειδικά τους οχήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος, το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο επειδή τα λάδια ήρθαν σε απορροφήθηκαν από τον ασφαλτοτάπητα.

Στην συνέχεια τα οχήματα απεστάλησαν πίσω στην Ρουμανία πάνω σε αρματοφορείς. Το ρουμανικό υπουργείο άμυνας, ωστόσο, εξήγησε με δελτίο τύπου ότι τα ΤΟΜΠ δεν είχαν διαρροή ελαιολιπαντικών ή καυσίμων – σύμφωνα με αυτούς, η βροχόπτωση παρέσυρε τα λάδια από τα οχήματα στο δρόμο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΤΟΜΠ των ρουμανικών ΕΔ είναι τα σοβιετικής σχεδίασης BTR που κατασκευάστηκαν βάσει συμφωνίας στην Ρουμανία από τη δεκαετία του 1970 υπο την  ονομασία TAB.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ουγγρικά τοπικά νέα… στην πόλη της Ρωμανίας… και με ένα ξεκάθαρα σλαβικό όνομά του «Βιστρίτσα». Αυτή είναι η θετική ουσία του πολιτισμού της Κεντρικής Ευρώπης. Και παρακαλώ να μην την μπερδεύει κανείς και ποτέ (!) με την καταπιεστική Ανατολική Ευρώπη. Στην πόλη της γυναίκας (πλισίων στα ρωμανικά-ουγγρικά-σλοβακικά-πολωνικά σύνορα) μου ζούνε ειρηνικά και από χιλιετία τουλάχιστον 5 κύριες εθνικότητες, με συνεχώς ανάμικτές οικογένειες, να μην λέμε και για τις άλλες μικρές ομάδες. Αυτή ήταν και η παράδοση των βασιλείων της Ουγγαρίας και Πολωνίας, το κάτι πολύ κλασικό.

    Ενώ η ανατολική παράδοση και ρίζες «Ευρώπης» ήταν ο Τζένγκις Χαν και μετά το σύστημα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.