Την 1η Δεκεμβρίου, η πολωνική Διεύθυνση Εξοπλισμών ανακοίνωσε την πρόσκληση συμμετοχής σε μια ερευνά αγοράς για την υλοποίηση της αναλυτικής και εννοιολογικής φάσης της αναβάθμισης των παλαιότερων αρμάτων μάχης T-72 του πολωνικού Στρατού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Zbiam.pl, η παραπάνω διαδικασία, τυπικά, ενεργοποιεί τη διεργασία του τεχνικού διαλόγου σχετικά με το πιο πάνω θέμα. Οι φορείς που ενδιαφέρονται για να συμμετέχουν έχουν χρόνο για να αποστείλουν τις αιτήσεις τους έως την 12η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, μεταξύ των οποίο θα επιλεγούν εκείνοι οι οποίοι θα λάβουν αίτημα για περισσότερες πληροφορίες (RfI). Τα στοιχειά που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της αναλυτικής τεκμηρίωσης σχετικά με την μελλοντική τύχη του έργου.

Η ιδέα της περιορισμένης αναβάθμισης των αρμάτων T-72, και επομένως των παλιότερων κυρίων αρμάτων μάχης του πολωνικού Στρατού, δημοσιεύθηκε ως τμήμα της στρατηγικής αμυντικής αναθεώρησης. Η αμυντική αναθεώρηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 20117, αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για την Πολωνία ώστε να προετοιμαστεί να υπερασπίσει την επικράτεια της και να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής βάση των δυνατοτήτων της Εθνικής Άμυνας.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι αυτη τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 500 άρματα T-72 διαφόρων διαμορφώσεων στην υπηρεσία του πολωνικού Στρατού.

Η Πολωνία είχε προγραμματίσει νωρίτερα να αντικαταστήσει τα παλαιότερα T-72 με ένα σύγχρονο όχημα πυρών υποστήριξης οπλισμένο με ένα πυροβόλο των 120 χιλιοστών, αλλά το πρόγραμμα του ελαφρού άρματος Gepard ακυρώθηκε.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

3 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Φαίνεται πως οἱ Πολωνοί αφ᾿ενός θεωρούν ότι το Τ-72 επιδέχεται βελτιώσεων που με ανεκτό κόστος θα το κρατήσουν μεσοπρόθεσμα ικανό να αντιμετωπίσει την απειλή (των ρωσικών ομοιοτύπων προφανώς),αφ᾿ετέρου δέν βλέπουν αφθονία μεταχειρισμένων Leo-2,ἤ σε λογικές τιμές.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Ίσως να τους έτσουξαν και να μην μπορούν να συνηθίσουν στις τιμές που ζητάνε οι ευρωπαίοι για τα συστήματα που προσφέρουν στους νέους πελάτες. Απο την άλλη είδαν με η αναβάθμιση των ρωσικών αρμάτων του ίδιου τύπου, ότι το άρμα έχει ακόμα αρκετά περιθώρια αναβάθμισης και με λιγότερα έξοδα.

   Αν και άσχετο με το παρόν άρθρο και θέμα μου έκανε εντύπωση, που οι νέοι φίλοι δίπλα στις γνωστές ευρωπαϊκές προτάσεις, δεν τους προτείνουν το τεχνολογικό θηρίο στην αναζήτηση νέου μαχητικού που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αλλά κάτι πιο απλό.

   Απάντηση
 2. MANOΣ

  Φαίνεται ότι κανείς δεν έχει πλέον χρήματα για εκτεταμένες αγορές. Πολλοί βιάσθηκαν να αποσύρουν εν προκειμένω παλαιότερα άρματα στο όνομα ενός εκμοντερνισμού. Ωστόσο, με επαγγελματικούς στρατούς που έχουν εκτοξεύσει το κόστος κατακόρυφα, οι πόροι γι΄αγορές έχουν περιορισθεί απελπιστικά. Με 200-300 όμως άρματα δεν κάνεις πόλεμο, όσον προηγμένα κι΄αν είναι αυτά. Επομένως, η αναβάθμιση παλαιοτέρων τύπων είναι μονόδρομος. Το Τ-72 μπορεί να έρθει στο επίπεδο-περίπου-του Τ-90, αναλόγως και της επιλογής αναβαθμίσεως. Έτσι κλείνει κανείς κενά, δημιουργεί πρόβλημα στον αντίπαλο και μπορεί και ο ίδιος να δεχθεί απώλειες χωρίς να καταρρεύσει από την 3η ημέρα, διατηρώντας ισχύ. Οι Πολωνοί με την λύση που επιλέγουν, θα έχουν αρκετές 100άδες επιπλέον άρματα ( πέραν των 243 Leopard 2), ο εκμοντερνισμός των οποίων θα δώσει δουλειά στις βιομηχανίες τους και πιθανώς πακέττα εξαγωγών. Στην νοτιοβαλκανική δημοκρατία έχει αντιμετωπισθεί το θέμα;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: