Leopard 2A5 του Γερμανικού Στρατού. (primeportal.net)

Την 16η Μάιου, η Γερμανία παρέδωσε τα 11 πρώτα από τα συνολικά 105 άρματα μάχης Leopard 2 A5 που πουλήθηκαν στην Πολωνία το Νοέμβριο του 2013. Τα άρματα παρέλαβε η 34η Ταξιαρχία Ιππικού-Τεθωρακισμένων στη Σάγκαν της Πολωνίας.

Στο πλαίσιο συμφωνίας, που υπογράφηκε το Νοέμβριο, η Πολωνία αγόρασε 105 άρματα μάχης Leopard 2A5, 14 Leopard 2A4, 18 τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής Bergepannzer 2, 120 φορτηγά Mercedes DB1017A, 40 φορτηγά Unimoc U1300L, 40 ελαφρά οχήματα 4Χ4 MB250 (μαζί με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό), και επιπρόσθετο ειδικό εξοπλισμό, από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, με συνολική αξία περίπου 181 εκατομμυρίων €.

Το πρόγραμμα παραδόσεων προβλέπει την άφιξη των περισσότερων αρμάτων (77 έκδοσης A5 και 14 έκδοσης A4) στην Πολωνία μέχρι τα τέλη του 2014.
Τα 28 τελευταία Leopard 2A5 θα φτάσουν στην Πολωνία μέσα στο 2015.

Στα τέλη του Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί πως η 2η πολωνική Ταξιαρχία πρόκειται να επανεξοπλίσει την 34η Ταξιαρχία Ιππικού-Τεθωρακισμένων με τα προαναφερθέν άρματα. Μέχρι σήμερα η Ταξιαρχία διέθετε σε υπηρεσία δύο Επιλαρχίες ελαφρών αρμάτων PT-91.

Σύμφωνα με το Shephard η Πολωνία είχε ξεκινήσει διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα εκσυγχρόνιζε τα 128 άρματα μάχης Leopard 2A4 της 10ης Ταξιαρχίας.
Τη σύμβαση ανέλαβε η εγχώρια αμυντική βιομηχανία Polish Defense Holding (Polski Holding Company) σε συνεργασία με την γερμανική KMW.
O εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει νέα σταθεροποίηση πυροβόλου (από υδραυλική σε ηλεκτρική), στοιχεία επιπρόσθετης προσθαφαιρούμενης θωράκισης, τοποθέτηση βοηθητικής μονάδας ισχύος (APU) και την τοποθέτηση σύγχρονων σκοπευτικών.
Οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, στο μέλλον, να εκσυγχρονίσουν και τα άρματα μάχης Leopard 2A5.

8 Σχόλια

 1. tsimuha2

  ‘Ουκ επιθυμήσεις το Λεοπαρντ του πλησίον σου. ουκ επιθυμήσεις την οικίαν του πλησίον σου ούτε τον αγρόν αυτού ούτε τον παίδα αυτού ούτε την παιδίσκην αυτού ούτε του βοός αυτού ούτε του υποζυγίου αυτού ούτε παντός κτήνους αυτού ούτε όσα τω πλησίον σου εστί.’

  Απάντηση
 2. AXEΡΩΝ

  Τύπτω εαὐτόν και ἑν μεταμελεία ὀδύρομαι ὅτι οὐχ ἑγκαίρως βούς τους ὑπευθύνους,και βόας και κτήνη και παίδες και παιδίσκας και ὀδαλίσκας ἀναθεμάτισον,οὐμηναλλά ἐπευφήμησον και χειρεκρότησον και ἐψήφισον αὐτούς,και αὐτοί ἐμέ ἐψόφησον,και Λέοπαρντ οὐχ΄ἐδαψίλευσαν μοι,οὔ τε πυρομαχικά,οὐδ΄Ἄμπραμς προσήνεγκον,ἀλλ΄ἑμού πεινώντος και διψώντος δικαιοσύνην αὐτοί Περί Λαγκάρντ τον ἀγώνα ποιοῦνται,και ἑμοῦ πεινώντος ἄρτον,αὐτοί του πρωτογενοῦς πλεονάσματος το ἀνάγνωσμα πρόσχονται.

  Απάντηση
  • AXEΡΩΝ

   Αὐτό το λέμε 4 χρόνια τώρα,και τα Ἄμπραμς ἀπό 600 ἔγιναν 400,κατόπιν 90,και σήμερα δέν ἔχουν κἄν προτεραιότητα πλέον…

   Απάντηση
 3. kirillos

  Μολις εμφανιστουν τα πρωτα ALTAY ελπιζω να αντιστραφουν οι αριθμοι που παραθετεις. Δεν νομιζω να υπαρχει κανεις εχεφρων ανθρωπος που να πιστευει οτι θα αντιπαρατεθουμε με LEO 1
  Μπορει να περνουν οι Πολωνοι 10, 20, η 100 LEO 2 αλλα για εμας αυτοι η αριθμοι δεν αρκουν.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: