Η Πολωνία παρέλαβε το πρώτο πακέτο πυραύλων πλεύσης μακρού πλήγματος (JASSM) AGM-158A, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μπαρτόζ Κοβάνσκι.

Οι πύραυλοι παραγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 στα πλαίσια ενός πακέτου όπλων αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η αγορά περιλαμβάνει 40 AGM-158A και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 52+ της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το πρότυπο M4.3 στο πρότυπο M6.5.

Ο εκσυγχρονισμός του πρώτου F-16 (αριθμός καθέτου ουραίου πτερυγίου 4040) άρχισε στα τέλη του 2016, και η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα με τους JASSM αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο από την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία. Όλοι οι JASSM αναμένεται να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του 2017, με την σύμβαση να ολοκληρώνεται πλήρως κατά τα τέλη του 2019.

Remigiusz Wilk

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

4 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Με 250 εκατ. $ τιμή προγράμματος για 40 όπλα, βγαίνει αν δεν κάνω λάθος απλοποιημένα
  6 εκατ. ανα μονάδα μαζί με τα έξοδα υποστήριξης και αναβάθμισης. Φθηνά δεν είναι αλλά ούτε και πολύ ακριβά σε σύγκριση/αντίθεση με ένα νέο μαχητικό χαμηλού RCS, που γίνεται (κατά κάποιον τρόπο) “περιττό” με την προϋπόθεση ότι τα συγκεκριμένα όπλα μεγάλης
  εμβέλειας (που θεωρούνται VLO) είναι υψηλής ακριβείας.

  Σύμφωνα με διάφορες αναφορές που έχω διαβάσει για την αποτυχία απόκτησης του όπλου απο την ΠΑ, είχε να κάνει με την άρνηση άδειας εξαγωγής και απαιτούσε επιπλέον έξοδα για την πιστοποίηση του στα μαχητικά. Αυτό προφανώς άλλαξε σήμερα και εφόσον πλησιάζει η
  απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, είναι μια καλή (δεύτερη) ευκαιρία για την απόκτηση του συγκεκριμένου όπλου για την ΠΑ.

  Ελπίζω να γίνεται τουλάχιστον συζήτηση για το θέμα στα αρμόδια κλιμάκια, και να μην “επαναπαυόμαστε” πάνω στα Scalp EG που δεν αποκλείεται να μείνουν χωρίς μέσα μεταφοράς/εκτόξευσης σε μερικά χρόνια.

  Απάντηση
  • X

   Κανονικά πρέπει να αγοραστούν πρόσθετα AGM-154 και κάποιες δεκάδες AGM-158 αλλά αυτό απίθανο να γίνει γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των F-16 προσωπικά απορώ από που θα βρεθούν τα λεφτά. Για να εκσυγχρονίσουμε 85 α/φη σε επίπεδο Viper η Λοκχιντ μας ζητάει 900 εκατ. ευρώ.
   Για χάρη της συζήτησης άντε και έχουμε λεφτά. Πιστεύει κανείς πως ο Τσίπρας θα υπογράψει να ξοδευτούν κοντά ένα δις δολ. για τον εκσυγχρονισμό αυτών των μαχητικών ?? Αυτό που τον νοιάζει είναι οι πρόσφυγες.
   Τον είδε κανείς να κάνει λόγο για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων ??

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Να προσθέσω και τις JDAM/LJDAM όπως και τους LaGS η IRIS-T(έκδοση
    αέρους-επιφάνειας). Επίσης σημαντική κατά την γνώμη μου είναι η απόκτηση μέσων(ατρακτίδιων) ηλεκτρονικού πολέμου για τα αεροσκάφη
    της ΠΑ(ίσως μια μετατροπή μερικών υπαρχόντων F-16D σε “έκδοση Growler”).
    Πάντα με την προϋπόθεση πολιτικής θέλησης και ύπαρξη οικονομικών δυνατοτήτων, που όντως δεν υπάρχουν προς το παρόν τουλάχιστον.
    Αυτό που μας μένει είναι η συζήτηση και ελπίδα, ότι μια μέρα θα αναλάβει μια κυβέρνηση με ενδιαφέρον για βελτίωση της κατάστασης σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

    Ο μόνος τρόπος πληρωμής για την αναβάθμιση των F-16 που μπορώ να
    φανταστώ, είναι η χρηματοδότηση απο το εξωτερικό. Όταν δεν υπάρχουν
    όμως χρήματα για πυρομαχικά και αναβαθμίσεις, οι πολιτικές δηλώσεις
    για απόκτηση ΝΜΑ (ακόμα και μικρού αριθμού) είναι στην καλύτερη περίπτωση ευσεβής πόθος και στην χειρότερη ένα χοντρό ψέμα για
    εσωτερική κατανάλωση.

    Το καλό με τις άχρηστες κυβερνήσεις είναι ότι δεν μένουν για πάντα,
    το κακό είναι ότι μας καθυστερούν, κοστίζουν πολλά λεφτά και υπονομεύουν την αξιοπιστία μας στα ματιά των άλλων κρατών.

 2. X

  @Gunslinger32
  Ναι χρειάζονται πρόσθετες JDAM που είναι εξαιρετικές βόμβες και οι χειριστές στα F-16 μας λένε πως μακάρι να ήταν όλες μας οι βόμβες JDAM. Πέρα από αυτές χρειάζονται και άλλα όπλα και ατρακτίδια. Κάπου έχω την λίστα των όπλων που η Π.Α ήθελε να αγοραστούν για τα τελευταία 30 F-16, αυτά του Αράξου. Αυτό που θυμάμαι για αυτά τα όπλα και μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι η Π.Α ήθελε να αγοραστούν μεταξύ άλλων 120 πύραυλοι IRIS-T (4 για κάθε F-16) αλλά δεν αγοράστηκε κανένας. Και από εκεί να καταλάβει κανείς αν υπάρχουν πιθανότητες να αγοραστούν AGM-158 που είναι πανάκριβοι, ή να αγοραστεί κάτι άλλο αντίστοιχο τους. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε κατά διάνοια να γίνει τέτοια αγορά τα επόμενα 10-15 χρόνια.
  Για να μην μιλήσω τι -δεν- γίνεται για τις επαναπιστοποιήσεις των πυραύλων που έχουμε.
  Πέρα τις JDAM η βόμβα που πραγματικά θα μας σώσει είναι η ατομική. Σε συμβατικά όπλα ότι και να κάνουμε οι τούρκοι θα έχουν πάντα αισθητά πιο πολλά. Δεν σώζεται η κατάσταση όσα και να αγοράσουμε. Αν αγοράσουμε εμείς π.χ πρώτοι π.χ 50 F-35 αυτοί θα αγοράσουν 100. (όπως και έχουν κάνει) Αν αγοράσουμε 4 υποβρύχια αυτοί θα αγοράσουν 6. κ.ο.κ.
  Αν δεν κάνουμε κάποια αναγκαία και σημαντικά πράγματα, όταν θα μας έρθουν οι τούρκοι (σίγουρα μιά μέρα θα μας έρθουν) θα είναι πολύ αργά. Ήδη η ψαλίδα έχει ανοίξει πολύ υπέρ τους. Αυτοί σε λίγα χρόνια θα έχουν καινούργιες φρεγάτες με 16 Χαρπούν και 64 ESSM και εμείς θα ψάχνουμε για μεταχειρισμένες φρεγάτες 25χρονών και πάνω για να αντικαταστήσουμε τις S.
  Aυτοί θα έχουν 100+ F-35 και εμείς θα πασχίζουμε να αγοράσουμε μια 40αριά που θα φέρουν κλάσμα των αναγκαίων όπλων. Αυτοί θα έχουν 60 Τ-219 και εμείς όπως πάμε θα μείνουμε με τα 9 Απάτσι Λονγκ μπόου και παίζει να παρακαλάμε για κάνα Κάιοβα για να κλείσουμε καμμιά τρύπα. και άλλα πολλά….

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: