Φωτογραφία του πακέτου εκσυχρονισμού του Leopard 2PL για τα Leopard 2A4 των Πολωνικών Τεθωρακισμένων. ( ZM Bumar-Labedy/IHS Janes)

Η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση αξίας 2,415 δισεκατομμυρίων Ζλότι (περίπου 605,7 εκατ. δολάρια) για τον εκσυχρονισμό 128 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 σ’ενα νέο πρότυπο, το επονομαζόμενο Leopard 2PL.

Η σύμβαση ανατέθηκε την 28η Δεκεμβρίου από την Πολωνική Διεύθυνση Εξοπλισμών στον εργολάβο Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) και θα εχει ως εφαρμοστή την ZM Bumar-Labely. Η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmettall Landsysteme θα εργαστεί μαζί με την PGZ ως στρατηγικός εταίρος στο πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο του 2002 η Πολωνία αγόρασε 128 μεταχειρισμένα Leopard 2A4 απο τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Αυτή τη στιγμή είναι σε υπηρεσία με την 10η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Ιππικού, η οποία εδρεύει στο Σφιεντοσόφ. Όλα τα 128 Leopard 2A4 πρόκειται να εκσυγχρονιστούν έως το 2020, ενώ η προαίρεση είναι σε ισχύ για τον εκσυχρονισμό 14 επιπλέον Leopard 2A4 που αποκτήθηκαν το 2013 από την Πολωνία για να ενισχυθεί η 34η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Ιππικού, στο Ζαγκάν.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τις εργασίες εκσυχρονισμού στους πύργους, τα σκάφη και συναφή εξοπλισμό των αρμάτων μάχης στο επίπεδο F6 (σε συνεργασία με τον υπεργολάβο WZM Poznań), και τον εκσυχρονισμό των εξομοιωτών των αρμάτων Leopard 2A4 της Πολωνίας στην έκδοση 2PL.

Ο εκσυγχρονισμός θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της θωράκισης του πύργου στο επίπεδο, τουλάχιστον, της έκδοσης Leopard 2A5, ενώ δε θα ξεπερνά το συνολικό βάρος των 60 τόνων για το Leopard 2PL. Θα περιλαμβάνει την μερική αντικατάσταση των προστατευτικών πλακών της θωράκισης του πύργους, και την προσθήκη επιπλέον θωράκισης που αναπτύχθηκε από την IBD. Πρόκειται, επίσης, να τοποθετηθεί επένδυση αντιθραυσματικής προστασίας στο διαμέρισμά του πληρώματος στον πύργο (διαμέρισμά μάχης), ενώ η εσωτερική αποθήκευση και οι δυνατότητες μεταφοράς πυρομαχικών θα διευρυνθούν.

Η αναβάθμιση θα βρει τα άρματα να διατηρούν το υπάρχον πυροβόλο L44 των 120 χιλιοστών (αντί της αντικατάστασης του με τον μακρύτερο πυροβόλο L55), αν και το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) πρόκειται να εκσυγχρονιστεί για να είναι συμβατό με τους νεότερους τύπους βλημάτων, του DM11 και του διατρητικού DM63.

Μια ακόμη πιο ουσιώδης αναβάθμιση θα προέλθει με την μορφή των νέων σκοπευτικών περισκοπίων πυροβολητή και αρχηγού όπου θα ενσωματωθεί το νέο πολωνικό θερμικό σκοπευτικό σύστημα KLW1 της PCO, ενώ το σύστημα σταθεροποίησης πύργου και πυροβόλου θα αλλαχθεί από υδραυλικό σε ηλεκτρικό.

Remigiusz Wilk

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

10 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Στην ἀπεικόνιση δέν φαίνεται να ὑπάρχει ἀνεξάρτητο θερμικό περισκόπιο ἀρχηγοῦ πληρώματος,ἀλλά διατηρείται το παθητικῆς λειτουργίας R-17.

  Απάντηση
  • Gunner

   Από την απεικόνιση φέρεται ότι θα τοποθετηθεί το περισκόπιο του Α5 στο πρότυπο του ελβετικού προγράμματος εκσυγχρονισμού. Ακόμη και με την προσθήκη επιπλέον θωράκισης στον Πύργο, δεν έχουν λύσει το βασικό πρόβλημα με την προστασία στο σημείο του σκοπευτικού του πυροβολητή. Επίσης δεν βλέπουμε καμιά πρόνοια για την πλευρική θωράκιση του σκάφους.

   Απάντηση
   • manolis

    Εχω την εντυπωση οτι και οι πλαινες ποδιες ειναι αναβαθμισμενες, παντως δεν ειναι οι στανταρ του Α4. Επισης δεν βρισκω κανενα λογο να μην τοποθετησουν επένδυση αντιθραυσματικής προστασίας (spall liner) και στο σκαφος oπου ειναι το πληρωμα, κατι που λειπει απο ολα τα δικα μας τεθωρακισμενα…

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Αὐτό που βλέπω ἐγώ εἶναι το R-17,ὅχι το R-17A1.
    Πίσω ἀπό το σκοπευτικό του πυροβολητή ὑπάρχει σοβαρή θωράκιση,καμμία σχέση με το Merkava Mk-1/2.
    Πρόσεξε (ἄν ἑμανίζεται ἡ φωτό) στα ἀριστερά,ἐκεί που φαίνονται τα καλώδια ἀνάμεσα στους προσοφθάλμιους,φαίνεται καθαρά μέρος της θωρακίσεως,και δίνει ἕνα μέτρο των διαστάσεων του θωρακισμένου κουβουκλίου,σε σύγκριση με το μέγεθος του σκοπευτικοῦ συγκροτήματος.

   • Gunner

    Καλλιτεχνική απεικόνιση του πύργου του Leo-2A4

    Σοβαρή δεν είναι αυτή η θωράκιση για μετωπική πλέον. Μπορεί το 80, όχι σήμερα. Μπορεί να μην καταστρέφεται από διατρητικά των 30Χ165, όμως από HEAT αντιαρματικών αλλά και διατρητικά αρμάτων δεν παρέχεται σημαντική προστασία. Αν δεν ανυψώσουν το σκοπευτικό όπως στα Α5/6/7 για να δεχτεί επιπλέον προστασία, το πρόβλημα δεν λύνεται.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ διαμόρφωση των Α5/6/7 εἶναι ὁπωσδήποτε μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με την ἀρχική,ἡ ὁποία μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και ὡς δικαιιολογία ἀπό τους Ἀμερικανούς το 1976 για να ἀπορίψουν το Leo-2.
    Ἀπλῶς ἡ ἀρχική διαμόρφωση δέν εἶναι τόσο ἀβλεψία ὅσο αὐτό που εἴδαμε στο Μερκάβα.
    Το Ἄμπραμς βέβαια,δέν χρειάστηκε τέτοια διόρθωση …

 2. Gunner

  @ΑΧΕΡΩΝ

  Ο εκσυγχρονισμός της IBD καλύπτει μέρος του προβλήματος το οποίο είναι το σημαντικότερο βαλλιστικό κενό. Αυτό είναι το σημείο που είναι βυθισμένο το κύριο σκοπευτικό. Αν παρατηρήσεις μπροστά και πίσω από αυτό, η θωράκιση είναι ελάχιστη. Άσε που στο πίσω μέρος έχει μια αρκετά μεγάλη τρύπα για να διέρχεται ο σωλήνας που δίνει την εικόνα στον πυροβολητή.

  Οι φωτογραφίες είναι από τον πύργο του Leo-2A6HEL από την Defendory 2006. Διακρίνεται η τρύπα που διέρχεται ο σωλήνας του σκοπευτικού

  Σουηδικό Strv-122

  Το πακέτο θωράκισης της IBD καλύπτει αυτό το τεράστιο κενό που πολλοί δεν βλέπουν, παρατηρώντας μόνο αυτό που φαίνεται δλδ το πάνω μέρος.

  Στην παρακάτω φωτογραφία ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἔτσι ὅπως το βλέπω,στο -2HEL ἡ διάταξη εἶναι,σε κάποιες γωνίες,ἀκόμη πιό ἐπισφαλής άπ᾿ὅτι στο -Α4 …(πού ξεμείνανε ἐκείνα τα Ἄμπραμς,ἐπιτέλους;;;!!!
   Ξέρω,ξέρω,πρώτα πυρομαχικά,μετά φορτηγά για να τα μεταφέρουν,καθότι και ἀπό φορτηγά πάμε να ξεμείνουμε,μετά κάτι σε ΤΟΜΑ,μετά κάτι σε MLRS,ἐξαρτύσεις,ὁπτικά βοηθήματα,ἄρβυλα,ἄαα,και στρατιώτες ρέεε!!!)
   Για την λύση της IBD ἔχεις μήπως κάποιες ἀπεικονίσεις;

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: