Η Πολωνία πρόκειται να προμηθευτεί 96 οβιδοβόλα οχήματα των 120 χιλ

Η Πολωνία πρόκειται να παραγγείλει οχτώ πυροβολαρχίες τροχοφόρων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων συστημάτων M120K Rak των 120 χιλιοστών. (HSW/IHS Janes)

Η Πολωνία πρόκειται να υπογράψει σύμβαση αξίας 1,2-1,4 δισεκατομμυρίων Ζλότι για την προμήθεια 96 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων συστημάτων Rak των 120 χιλιοστών, δήλωσε στο IHS Janes υψηλά ιστάμενη πηγή προερχομένη από τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Αυτη τη στιγμή πενταετής συμφωνία πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης με την Huta Stalowa Wola (HSW) και αναμένεται να υπογραφεί πριν το τέλος του Απριλίου.

Η σύμβαση θα καλύψει τον εξοπλισμό οχτώ πυροβολαρχιών οβιδοβόλων με τα νέα συστήματα οβιδοβόλων Rak των 120 χιλ., τα οποία είναι εγκατεστημένα πάνω σε σκάφος οχημάτων Rosomak 8X8 (η πολωνική έκδοση του οχήματος AMV Patria). Στο σύνολο η παραγγελία θα περιλαμβάνει 64 οβιδοβόλα οχήματα Rak M120K και 32 οχήματα σημεία ελέγχου AWD (επίσης βασισμένα στο σκάφος του Rosomak). Τα οχήματα αυτά θα χωριστούν σε δύο ουλαμούς οβιδοβόλων ανά πυροβολαρχία, η κάθε μία θα εξοπλιστεί με τέσσερα M120K και ένα AWD, συν δύο επιπλέον οχήματα AWD για τον διοικητή και υποδιοικητή πυροβολαρχίας.

Το πρώτο πακέτο εξοπλισμού της πρώτης πυροβολαρχίας πρόκειται να παραδοθεί πριν το τέλος του έτους, οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να παραλαμβάνουν δυο επιπρόσθετα πακέτα πυροβολαρχιών τον χρόνο μέχρι να παραδοθούν και τα οχτώ έως το 2020.

Αργότερα το κάθε πακέτο πυροβολαρχίας (επίσης γνωστό ως μια μονάδα πυρός) θα ενισχυθεί με έναν ουλαμό αναγνωρίσεως εξοπλισμένο με δύο (ή τέσσερα το μέγιστο) αναγνωριστικά 4X4 οχήματα πυροβολικού (βασισμένα στο τεθωρακισμένο όχημα Zubr 4×4 AMZ-Kunto εφοδιασμένο με σύστημα επιτήρησης πεδίου μάχης και ένα τηλεσκοπικό ηλεκτροπτικό ιστό). Κάθε πυροβολαρχία επίσης θα διαθέτει και έναν ουλαμό διοικήσεως εφοδιασμένο με τρία ή τέσσερα 8X8 AWA οχήματα επαναχορήγησης πυρομαχικών (βασισμένα στο 8X8 φορτηγό Jelcz P882.D53), ένα 6X6 AWRU κινητό συνεργείο (βασισμένο στο 6X6 φορτηγό Jelcz P662D.35) και ένα όχημα υποστήριξης WZ (επίσης βασισμένο στο 6X6 φορτηγό Jelcz).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας προβλέπεται να λάβουν άμεσα την τελική απόφαση για την πιστοποίηση των αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων πυροβόλων (SPH) Krab HSW των 155 χιλ. Η παράδοση των δύο πρώτων SPH Krab, βασισμένα στο σκάφος του νοτιοκορεάτικου K9 της Hanwha Techwin, αναμένεται να ακολουθήσει στα τέλη Απριλίου.

Remigiusz Wilk

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την “Προέλαση.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Δηλαδή από 3 μέχρι 3,4 εκατ € το όχημα, μέση τιμή. Η Πολωνία το εννοεί ότι θέλει να καταξιωθεί σαν δύναμη στην περιοχή της και να ασκήσει γεωπολιτική επιρροή σ’ αυτήν, αλλά και πιο πέρα (Βαλκανικός Διάδρομος πρόσφατα). Φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμών και εμπλοκή σε “δύσκολα” μέτωπα (Ουκρανία). Κάποια στιγμή θα συγκρουστεί με αντίπαλα συμφέροντα ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή.

 2. Χρήση βαρέων όλμων των 120 χιλ ως οβιδοβόλα. Κάτι σαν μικρομεγαλισμός μου κάνει. Προσπαθούν να φτιάξουν γρήγορα ισχυρές ένοπλες δυνάμεις προσφεύγοντας σε hitech-“μοντέρνες” μεν (τροχοφόρα ΤΟΜΟ), μεσοβέζικες δε λύσεις και ημίμετρα. Οι βαρείς όλμοι ανήκουν στις μονάδες ελιγμού. Οι επιδόσεις τους έχουν απογειωθεί, αλλά ο ρόλος του ΠΒ είναι άλλος. Ο όλμος αποτελεί μέρος του αγώνα ΠΖ και ΤΘ μέσω της άμεσης κι ελεγχόμενης από τη μαχόμενη μονάδα ελιγμού παροχής έμμεσων πυρών υποστήριξης. Παρά την προφανή ομοιότητα, το ΠΒ έχει άλλο και δογματικά πολύ διαφορετικό ρόλο: την παροχή βαρέων και μαζικών έμμεσων πυρών υποστήριξης στα πλαίσια ενός δόγματος συνδυασμένων όπλων με σκοπό την κατίσχυση στο ενοποιημένο πεδίο μάχης.

  Για το λόγο αυτό τα πυρά ΠΒ δεν εξαντλούνται στην υποστήριξη του ελιγμού αλλά έχουν κι άλλους ρόλους (αντιΠΒ, καταστολή, ημιμόνιμες οχυρώσεις, προπαρασκευή της επίθεσης, καταστροφή της εχθρικής υποχωρητικής κίνησης, ανακοπή εχθρικού ελιγμού κλπ), δεν υποστηρίζουν σε μόνιμη βάση κάποια μονάδα (στην οποία είναι προσκολημμένοι οι φορείς που τα εκπέμπουν) αλλά κατά κανόνα κάποιον σχηματισμό (και μάλιστα συχνότερα μεραρχίας και άνω, εξ ου και η κριτική για την παροχή πυροβολαρχιών ΠΒ στις Ταξιαρχίες), και όταν υποστηρίζουν μονάδες/υπομονάδες ελιγμού αυτό δεν γίνεται άμεσα, ήτοι δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο αυτών, αλλά κατόπιν αιτήματος παροχής πυρών υποστήριξης ΠΒ και με ειδικό αξιωματικό για την υπόδειξη στόχων, την επικοινωνία και τη διαλειτουργικότητα της συνεργασίας μεταξύ των Όπλων που υποστηρίζουν (δηλαδή την εμπέδωση του δόγματος συνδυασμένων Όπλων όταν το ΠΒ πρέπει να συνεργαστεί με άλλο Όπλο, πράγμα που συμβαίνει όταν η μονάδα ελιγμού, που αποτελείται από ένα Όπλο, ή το συγκρότημα μάχης, που αποτελείται από περισσότερα Όπλα, αιτούνται πυρά υποστήριξης).

  Για τους ανωτέρω λόγους, τα οβιδοβόλα είναι καταλληλότερα από τους βαρείς όλμους για το ΠΒ, παρά την αύξηση που έχουν γνωρίσει οι όλμοι σε διαμέτρημα, ρυθμό βολής και βεληνεκές. Οι όλμοι δεν μπορούν να αναλάβουν όλους αυτούς τους ρόλους. Επομένως, η απόφαση των Πολωνών να εντάξουν τους βαρείς όλμους στο ΠΒ είναι λάθος.
  Η προσέγγισή τους διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι επιλέγουν τροχοφόρο φορέα, λες και θα εξοπλίσουν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και ιδίως ταχείας ανάπτυξης (ή μεταφοράς προς ανάπτυξη) ή δυνάμεις που κυρίως θα απασχοληθούν με ειρηνευτικές και χαμηλής έντασης πολεμικές αποστολές, και θέλουν να παρασχέσουν σε αυτές τις δυνάμεις ένα είδος φθηνού κι ευκολομεταφερόμενου ελαφρού ΠΒ. Δηλαδή οι Πολωνοί εξοπλίζονται λες και πρόκειται να διαθέτουν ταξιαρχίες τύπου Stryker ή Αμερικανών ΠΖΝ ή Ρώσων Αλεξιπτωτιστών, ενόσω όμως ο δυνητικός τους αντίπαλος (για τον οποίο δεν κρύβουν το μίσος και την απέχθειά τους) είναι ο Ρωσικός στρατός με τις χιλιάδες ΤΘ.

  1. Στα εξοπλιστικά τους προγράμματα έχουν και την αγορά του

   HSW “KRAB” 155 mm
   https://www.youtube.com/watch?v=eAN9wEbrVKs
   Που ουσιαστικά είναι ο πύργος του AS-90 L52 στο σκάφος του Κ-9 και το

   HSW “KRYL” 155 mm
   https://www.youtube.com/watch?v=qa2qrz8hyk8
   Που είναι το γνωστό μας ATMOS 2000 τοποθετημένο σε Πολωνικό Φορτηγό Jelcz 663.32 6×6

  2. Νομίζω ὅτι εδώ έχουμε μία κλασσική περίπτωση εκτροχιασμού του πλασίου συλλήψεως του όλμου,παρόμοια με την περίπτωση των ΤΟΜΑ.
   Ὁ όλμος,πρέπει να είναι απλό και απέριττο βαρύ όπλο πεζικού,ἤ έστω όπλο συνοδείας μηχανοκινήτων συγκροτημάτων/επιλαρχιών,με βασική αποστολή να παρέχει πυρά καταστολής στον άμεσο περίγυρο του συγκροτήματος,και όχι για γενική υποστήριξη.
   Ακόμη και ἄν πρόκειται για εξελιγμένα συστήματα,όπως το ATMOS,που πολύ μου αρέσει,δέν θα πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατα του πυροβολικού.
   Επιπλέον,ἡ πολυπλοκότητα επιφέρει κόστος,και το κόστος θα πρέπει να δικαιολογηθεί,πράγμα που για τους αυτοματοποιημένους όλμους ,και ίδίως τους αυτοκινούμενους,δέν νομίζω ότι τεκμηριώνεται.
   Προσωπικά,θα ήμουν ευτυχής,ἄν υπήρχε κάποιος τρόπος να ενταχθούν τα δικά μας ΤΟΜΟ Μ-106 στα ΜΚ συγκροτήματα/επιλαρχίες,και σε κάποιο σύστημα Διοικήσεως Ελέγχου Επικοινωνίας και Πληροφοριών,που να άξιοποιεί σε κάποιο βαθμό τις δυνατότητες του Ηνίοχος,κυρίως σε ότι αφορά κατάδειξη στόχων.

   1. Και μία διόρθωση,το σύστημα όλμου που πολύ μου αρέσει,δέν είναι το ATMOS,που πόσταρε ὁ φίλος Gunner,αλλά το AMOS.

    PROMAXOS,ακούγομαι πειστικός,ἔ; 😀

    1. το είχαμε καταλάβει αλλα μας έχει πεί ο Δούκας να μην σε διορθώνουμε γιατί σε παίρνει απο κάτω 🙂

     ΥΓ1
     Το amos σας το θέλετε σε τροχοφόρο ή μήπως να σας το βάλουμε πάνω σε κανένα CB90???

     ΥΓ2
     εγώ έχω πιο ταπεινές απαιτήσεις..ενα Keshet σε m113 μου κάνει

     1. Ἄχ,χελωνονιντζάκια μου εσείς! 😀

      ΥΓ1
      Ἄς βρίσκαμε μερικά CB 90 και ἄς μήν είχαν AΜOS επάνω.
      Το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ θα χαιρόταν όλως ιδαιτέρως.

      ΥΓ2
      Όλμους των 120, παίδες,μόνο απο λάφυρα θα αποκτήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.