Η προβληματική επιβιωσιμότητα μάχης του LCS κλάσης Freedom

Από Εύψυχον

Η φρεγάτα HF2 που προσφέρεται στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στηρίζεται στο Πλοίο Παράκτιας Μάχης (LCS) κλάσης Freedom, του οποίου η επιβιωσιμότητα μάχης είναι κατά το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών (USN), εντελώς προβληματική. Το εκτοπίσματος 2.700t LCS σχεδιάστηκε ως αναλώσιμη μονάδα για διείσδυση σε παράκτια ύδατα, με κόστος $250 εκατ. (⅕ ενός αντιτορπιλικού Arleigh Burke), που όμως επαρκούσε για μία μονάδα εμπορικών προδιαγραφών εκτοπίσματος 2.174t ή, χειρότερα, στρατιωτικών προδιαγραφών 1.275t.

Στις προκαταρκτικές συμβάσεις ναυπήγησης οι οποίες ανατέθηκαν το 2003, αναφερόταν ρητά ότι εφαρμόζονται οι κανόνες του Αμερικανικού Νηογνώμονα (ABS) για τα Πολεμικά Σκάφη Υψηλής Ταχύτητας (HSNC), που αποτελούν εμπορικά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Με άλλα λόγια, η σχεδίαση του LCS ακολουθούσε εμπορικά πρότυπα, καθώς οι σχεδιαστές του πλοίου ήταν πεπεισμένοι ότι αδυνατούσαν να επιτύχουν τους στόχους κόστους μονάδας (που ανερχόταν πλέον σε $400 εκατ.) του προγράμματος LCS, εφαρμόζοντας αυστηρότερα πρότυπα επιβιωσιμότητας.

Σαν αποτέλεσμα, το LCS κατατάχθηκε στο χαμηλότερο Επίπεδο I της τότε κλίμακας επιβιωσιμότητας του USN, στο οποίο το πλοίο δε διατηρεί καμία δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων μετά από πλήγμα και στο οποίο ανήκαν περιπολικά, ναρκοθηρευτικά, μεταφορικά και λοιπά βοηθητικά πλοία.

Συγκριτικά, στο Επίπεδο II κατατάσσονταν οι φρεγάτες O.H. Perry και τα πλοία αμφίβιας εφόδου και Ανεφοδιασμού Εν Πλω (UNREP), ενώ στο Επίπεδο III τα αεροπλανοφόρα, καταδρομικά και αντιτορπιλικά του USN, που οφείλουν να μάχονται μετά από πλήγμα κατευθυνόμενου βλήματος ή νάρκης. Η χλιαρή υποδοχή του USN επέβαλε την εφαρμογή των Κανόνων Πολεμικών Πλοίων (NVR) του ABS, αυστηρότερων των HSNC, οι οποίοι αύξησαν τη διαμερισμάτωση του πλοίου, καθώς και την εφεδρικότητα και το διαχωρισμό του εξοπλισμού, όχι όμως την αντοχή των συστημάτων μάχης στις εκρήξεις. Όμως, παρά τις βελτιώσεις, στην Έκθεση έτους 2012 του Διευθυντή Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης (DOT&E) αναφερόταν ρητά ότι το LCS δεν αναμενόταν να είναι επιβιώσιμο μετά από πλήγμα, καθώς οι σχεδιαστικές απαιτήσεις του προγράμματος δεν περιλάμβαναν ανάλογες προβλέψεις.

Όχι τυχαία, το ίδιο έτος η Οδηγία (OPNAVINST) 9070.1 αναθεωρήθηκε σε 9070.1A, εξαλείφοντας τα Επίπεδα επιβιωσιμότητας και εξαρτώντας την τελευταία όχι αποκλειστικά από την απορρόφηση καταστροφών, αλλά (και) από τη δυνατότητα του πλοίου να εκτελεί την ανατεθειμένη αποστολή του. Επομένως με τον τρόπο αυτό, αντί να ενισχυθεί περαιτέρω η επιβιωσιμότητα του LCS, επεκτάθηκε ο ιδιαίτερος τρόπος αξιολόγησής της σε όλες τις μονάδες του USN, χωρίς και πάλι το LCS να επιτύχει να αναρριχηθεί, έστω τεχνηέντως, στο πρώην Επίπεδο II μίας απλής φρεγάτας O.H Perry!

Αντίθετα σε επίσημα έγγραφα του USN αναφέρεται ότι το LCS κατατάσσεται σε ένα ενδιάμεσο, ανύπαρκτο όμως στην πραγματικότητα επίπεδο επιβιωσιμότητας, που αποκαλείται Επίπεδο I+ και επιτρέπει την επιστροφή στη βάση του, όχι όμως και τη συνέχιση των επιχειρήσεων μετά από πλήγμα. Εξίσου όχι τυχαία, το Νοέμβριο του 2017 η ίδια Οδηγία αναθεωρήθηκε εκ νέου (OPNAVINST 9070.1B) προς την αντίθετη κατεύθυνση, ορίζοντας αυτήν τη φορά ότι η επιβιωσιμότητα δεν έχει μικρότερη σημασία από άλλα ναυπηγικά χαρακτηριστικά και δεν αντιμετωπίζεται με όρους δυνατοτήτων.

Τον Οκτώβριο του 2014 ολοκληρώθηκε η Δοκιμή Ολικής Επιβιωσιμότητας Πλοίου (TSST), μέρους της Δοκιμής με Πραγματικά Πυρά και Αξιολόγησης (LFT&E), η οποία με τη σειρά της εντάσσεται στη φάση Δοκιμών Ανάπτυξης και Αξιολόγησης (DT&E), στην οποία έλαβε μέρος το FORT WORTH (LCS-3).

Τα αποτελέσματα ήταν λίαν απογοητευτικά: Με την πρόσκρουση των πρώτων όπλων και πριν αντιδράσει το πλήρωμα, σημειώθηκε πλήρης απώλεια της δυνατότητας εκτέλεσης επιχειρήσεων, η οποία επιδεινώθηκε από την έλλειψη εφεδρικότητας των συστημάτων που θα εξασφάλιζαν την ανάκτησή της. Παρά την εξαιρετική απόδοση του πληρώματος, που εξομοίωνε ενέργειες υπό πραγματικές συνθήκες μάχης, προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στο FORT WORTH, το οποίο έχανε εντελώς τη δυνατότητα επιχειρήσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε απώλεια και του ίδιου του πλοίου.

Επίσης σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2016, ο Διευθυντής OT&E J. Michael Gilmore δήλωσε ότι φρεγάτα βασισμένη στο LCS θα αδυνατούσε να εκτελέσει ταυτόχρονα ρόλους Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW) και Πολέμου Επιφανείας (ASuW). Ο Gilmore εκτίμησε ότι για να αποκτήσει το LCS πραγματική δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών ρόλων, απαιτείται μείζων επανασχεδίαση ή νέα σχεδίαση με επαρκή οριζόντιο και κατακόρυφο διαχωρισμό ζωτικών συστημάτων, αυξημένη εφεδρικότητα κρίσιμου εξοπλισμού και πλήρη διαμερισμάτωση.

Ενδεικτικά η φρεγάτα F125 επιδεικνύει εξαιρετική δομική αντοχή χάρη σε 3 διαμήκεις θωρακισμένες κυτιοειδείς δοκούς στην υπερκατασκευή και 5 εγκάρσια αντιεκρηκτικά διαφράγματα στο κύτος, που σχηματίζουν 6 ζώνες με απολύτως αυτόνομες υποδομές DC, HVAC, διανομής ισχύος και ICMS. Ζωτικά διαμερίσματα όπως το ΚΠΜ και οι αποθήκες πυρομαχικών προστατεύονται από θωράκιση, ενώ κρίσιμα συστήματα υποστηρίζονται από αντίστοιχα εφεδρικά και εγκαθίστανται με σημαντικό οριζόντιο και κατακόρυφο διαχωρισμό, όπως ενδεικτικά οι 4 κεραίες του ραντάρ TRS-4D Fixed Face.

Ανάλογα χαρακτηριστικά ελλείπουν από το LCS και είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν στην HF2, επειδή οι μείζονες παρεμβάσεις μεταβάλλουν κύρια ναυπηγικά χαρακτηριστικά, επιδεινώνουν τις επιδόσεις αυτονομίας, επιβραδύνουν τη σχεδίαση και τις δοκιμές και επιβαρύνουν το κόστος κτήσης.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Στα ονόματα έχουμε κάποια διαφορές με τους Αμερικανούς εάν θα είναι από την ελληνική μυθολογία αλλά LCS ήρθαν.

  2. EVALUATION OF LITTORAL COMBAT SHIPS FOR OPEN-OCEAN ANTI-SUBMARINE WARFARE
    ttps://apps.dtic.mil/sti/pdfs/AD1027600.pdf

    «The LCS’s acoustic silencing control systems must be addressed for the LCS to adequately fulfill the open-ocean ASW mission. This gap is understandable since LCSs were designed to operate in noisy environments where ownship noise control was not a concern. When LCSs were constructed, no effort was dedicated toward acoustic silencing control (ComNavOps 2013). Now that LCS will be preforming open-ocean ASW missions, ownship noise control should be a primary objective»

    Δεν ξέρω γιατί το συζητάμε ακόμα αυτό το θέμα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.