Η προσάραξη του «Kofso» και οι λογχοφόροι πολεμιστές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βαδίζει ανάμεσα σε τιμητική φρουρά ενδεδυμένη με παραδοσιακές στολές, σε ακόμη μία επίδειξη κιτς και νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βαδίζει ανάμεσα σε τιμητική φρουρά ενδεδυμένη με παραδοσιακές στολές, σε ακόμη μία επίδειξη κιτς και νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Ο καταιγισμός των ειδήσεων σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση κατά του «Charlie Hedbo» και η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας ήταν φυσικό να μονοπωλήσουν την επικαιρότητα της περασμένης εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό δύο ειδήσεις, ήσσονος καταρχήν σημασίας, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Και οι δύο αυτές ειδήσεις, αφορούν την γείτονα χώρα. Είναι δε δηλωτικές, ειδικά η δεύτερη, μίας νοοτροπία που εκεί επικρατεί και προκαλεί ειρωνικά σχόλια.

Η πρώτη αφορούσε την προσάραξη του τουρκικού βοηθητικού πλοίου «Kofso». To πλοίο αυτό και το «Bravo Supporter» αποτελούν τα βοηθητικά σκάφη που συνοδεύουν το «Barbaros», το γνωστό για τις απαράδεκτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος. Το «Kofso» προσάραξε σε υφάλους κοντά στα νησιά Κλείδες, που βρίσκονται πλησίον του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, που αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της Κύπρου, στην χερσόνησο της Καρπασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αμέσως μετά το συμβάν, οι αρμόδιες κυπριακές αρχές προθυμοποιήθηκαν να παράσχουν τη βοήθεια τους για την αποκόλληση του τουρκικού σκάφους, δεδομένου μάλιστα ότι το σημείο στο οποίο έγινε το ατύχημα ευρίσκεται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, σε ουδεμία ανταπόκριση προέβη, άλλαξε μάλιστα και τη συχνότητα των επικοινωνιών της προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε επικοινωνία με την κυπριακή πλευρά. Τα αίτια του συμβάντος δεν είναι γνωστά. Λέγεται ότι ίσως οφείλετο σε μηχανική βλάβη, ή ότι απλά ο κυβερνήτης έκανε λανθασμένη ανάγνωση των ναυτικών χαρτών.

Ατυχήματα παρομοίου τύπου συχνά συμβαίνουν. Όταν όμως ένα τέτοιο συμβάν λαμβάνει χώρα σε μια κατ’εξοχήν ευαίσθητη περιοχή, ανεξαρτήτως των λόγων που το προκάλεσαν, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα ως προς την ικανότητα των πληρωμάτων και την ορθή συντήρηση του υλικού. Δύσκολα θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν το συμβάν οι ναυτικές μονάδες χώρας που διακηρύσσει, τελείως παράνομα, βλέψεις και αμφισβητήσεις σε θαλάσσιους χώρους που δεν της ανήκουν και που περιφέρει μάλιστα τη σημαία της στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, προσπαθώντας να κάνει επίδειξη ναυτικής ισχύος.

Η δεύτερη είδηση αφορούσε την υποδοχή που επιφύλαξε προ ημερών ο τούρκος Πρόεδρος στον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Η υποδοχή, που έγινε στο άκρως αμφιλεγόμενο νέο Προεδρικό Μέγαρο-παλάτι με τα 1150 δωμάτια, ήταν χολιγουντιανού επιπέδου. Ο Ερντογάν έκανε μεγαλοπρεπή εμφάνιση, περιστοιχισμένος από μία 16μελή εντυπωσιακή φρουρά που φορούσε στολές Αβάρων, Ούννων, Χαζάρων, Σελτζούκων, Ουιγούρων, Οθωμανών και Μογγόλων. Τούρκοι σχολιαστές προσπάθησαν να δώσουν κάποια εξήγηση ως προς την ενδυματολογικό συμβολισμό της 16μελούς φρουράς, αναφέροντας ότι αυτή συμβολίζει τους στρατούς των 16 κρατών που οι Τούρκοι ίδρυσαν κατά την ιστορική τους ύπαρξη.

Το ένα από τα δύο συνοδευτικά σκάφη του Barbaros εξέπεμπε το μεσημέρι σήμα κινδύνου αναφέροντας ότι προσέκρουσε σε υψάλους κοντά στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα και μπάζει νερά. (albusltd.com.tr)
Το ένα από τα δύο συνοδευτικά σκάφη του Barbaros εξέπεμπε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Ιανουαρίου σήμα κινδύνου αναφέροντας ότι προσέκρουσε σε υψάλους κοντά στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα και μπάζει νερά. (albusltd.com.tr)

Οι προβληθειίσες φωτογραφίες από την υποδοχή θυμίζουν άλλες εποχές. Φέρνουν στη μνήμη σκηνές σουλτανικής μεγαλοπρέπειας και υπερβολής. Κυρίως όμως αποδεικνύουν αποκοπή από την πραγματικότητα. Γι’ αυτό ήταν απόλυτα φυσικό η σκηνή, όπως την απαθανάτισαν τα ΜΜΕ, να ερεθίσει τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αντιμετώπισαν το θέμα με σκωπτική διάθεση. Ένας γνωστός τούρκος σχολιαστής, μάλιστα, αναφέρθηκε στο «οθωμανικό τσίρκο στο μέγαρο», ενώ πολλά ειρωνικά σχόλια αναρτήθηκαν στα ίδια μέσα που περιείχαν και κατάλληλο φωτομοντάζ που πρόσθετε στο σκηνικό ακόμη και ήρωες του «Πολέμου των Άστρων» και του «Χάρι Πότερ».https://www.youtube.com/watch?v=fih9GgU2YSw

Από τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτουν δύο απλά ερωτήματα:
Ως προς την προσάραξη του τουρκικού βοηθητικού σκάφους: Πως μια χώρα που διαθέτει στράτευμα με 345 στρατηγούς, πτεράρχους και ναυάρχους και 39511 αξιωματικούς –σύμφωνα με τα τελευταία ανακοινωθέντα στοιχεία από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο- δεν μπορεί να επιλέγει σωστά πλοία και πληρώματα που να επιτελούν απλά τα καθήκοντα υποστήριξης;

Ως προς την χολιγουντιανή, αμφίβολης αισθητικής, εμφάνιση των λογχοφόρων του Ερντογαν: Δεν υπάρχει κάποιος που να υπενθυμίζει στον τουρκο Πρόεδρο ότι η οθωμανική αυτοκρατορία έχει προ πολλού καταρρεύσει; Οι συνοδεύοντες αυτό, εν είδει προσωπικής φρουράς, λογχοφόροι πολεμιστές με τους αλυσιδωτούς θώρακες και τα ψεύτικα μουστάκια που είδαμε στις φωτογραφίες, μόνον θυμηδία, κατά επιεικέστερη κρίση, μπορούν να προκαλέσουν.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», 18 Ιανουαρίου 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. «στολές Αβάρων, Ούννων, Χαζάρων, Σελτζούκων, Ουιγούρων, Οθωμανών και Μογγόλων. »
    «συμβολίζει τους στρατούς των 16 κρατών που οι Τούρκοι ίδρυσαν κατά την ιστορική τους ύπαρξη»
    Φανταστείτε τώρα ὡς παράδειγμα την Βαυαρία να διεκδικεί ὡς δική της ἱστορία και κληρονομία ὅλα τα γερμανικά κράτη,Ἑλβετίας,Αὐστρίας και Πρωσσίας συμπεριλαμβανομένων,ὅλες τις σκανδιναυικές χώρες και τους Βίκινγξ,τους Νορμανδούς,την Καταλανική Ἐταιρεία,τους Φλαμανδούς και τους Ολλανδούς,μήν ξεχάσουμε και τους Ἰσλανδούς.
    Ἤ τους Ἀπάτσι να διεκδικοῦν τους Σιού και τους Πώνη,τους Μοχώκ και τους Χιούρον,τους Αζτέκους,τους Ἴνκας,και τους Μάγια,τους Ράπα-Νούϊ και τους Ἰνουΐτ (Ἐσκιμώους).
    Και μιᾶς και τίμησε και τους Μογγόλους ὁ Ἐρντό,ἄς θυμηθούμε πόση ἐκτίμηση ἔτρεφε ὁ Ταμερλάνος για τον σουλτάνο Βαγιαζήτ,που συνέτριψε στην μάχη της Ἀγκύρας,το 1402:«τουρκομάνικο μυρμήγκι,που θα το συνθλίψει ὁ ἐλέφας της Ἀσίας (ὁ Ταμερλάνος)».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.