Η πρόταση της Προέλασης για τις γιορτές: Το βιβλίο “Εισαγωγή στα ηλεκτροοπτικά συστήματα”

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Προέλαση πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει τις νέες παρουσιάσεις βιβλίων. Ένα βιβλίο που έχω ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα ειναι το “Εισαγωγή στα ηλεκτροοπτικά συστήματα” του κ. Γεωργίου Α. Σάγου, ειναι ένα από τα σπάνια βιβλία τεχνικής θεματολογίας που κυκλοφορούν το καιρό της οικονομικής κρίσεως, το οποίο είχαμε παρουσιάσει πριν περίπου από ένα μήνα, εδώ, στην σελίδα. Το βιβλίο αυτό έφτασε πριν δύο μέρες στα χέρια μου και ξεκίνησα να το διαβάζω κατά τον ελεύθερο μου χρόνο, το οποίο και προτείνω μεσώ της Προέλασης ως ένα δώρο των εορταστικών ημερών για εσάς άλλα και προς αυτούς που πιστεύετε ότι θα ειναι χρήσιμο.

Το βιβλίο καλύπτει το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο των ηλεκτροοπτικών συστηµάτων, τη χρησιμοποιούμενη ορολογία και τις αντίστοιχες εφαρμογές αυτών.

Chinook
Η εικόνα δεν προέρχεται από το βιβλίο και χρησιμοποιείται μόνο για τον σκοπό της εικονογράφησης του κειμένου

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την επεξήγηση της φύσης και των ιδιοτήτων του φωτός, τα μεγέθη και τις μονάδες μέτρησης της οπτικής ακτινοβολίας (ορατού, υπέρυθρου-IR και υπεριώδους-UV φάσματος), απλούς ραδιομετρικούς υπολογισμούς, τις θερμικές πηγές ακτινοβολίας και τους νόμους της ακτινοβολίας του μαύρου σώματος, θέματα υπογραφών στόχων στο υπέρυθρο (θερμικό) και στο ορατό φάσμα, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των φακών και των κατόπτρων, μία περιγραφή απλών οπτικών διατάξεων (τηλεσκοπίων), την επίδραση της ατμόσφαιρας στη διάδοση της οπτικής ακτινοβολίας και διάφορους κώδικες υπολογισμού της σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επίσης, περιλαμβάνει την επεξήγηση των σημαντικότερων τύπων laser, καθώς και τις στρατιωτικές εφαρμογές των διατάξεων αυτών στην αποστασιομέτρηση, στην κατάδειξη στόχων, στα συστήματα αυτοπροστασίας και των όπλων laser ισχύος HEL (High Energy Lasers).

Sea_Harrier
Η εικόνα δεν προέρχεται από το βιβλίο και χρησιμοποιείται μόνο για τον σκοπό της εικονογράφησης του κειμένου

Ακολουθεί η παρουσίαση των χαρακτηριστικών των διαφόρων τύπων φωτοανιχνευτών (θερμικών, φωτοηλεκτρικών, κτλ) και οι αντίστοιχες απαιτήσεις ψύξης, η περιγραφή των διατάξεων εικονοληψίας (CCD, CMOS, κτλ) και των τεχνολογιών IR FPA (Focal Plane Arrays). Επίσης, επεξηγούνται οι διατάξεις Image Intensifiers που συναντώνται στις συσκευές νυκτερινής παρατήρησης (διόπτρες NVG, κτλ). Παρουσιάζονται τα παθητικά ηλεκτροοπτικά συστήματα υπέρυθρου φάσματος (IR) που χρησιμοποιούνται για την έρευνα και την παρακολούθηση, όπως πχ οι θερμικές κάμερες πρόσθιας υπέρυθρης παρατήρησης FLIR (Forward Looking Infra-Red), οι κάμερες TV (LLLTV, κτλ), τα συστήματα IRST (Infra Red Search & Track), οι δέκτες προειδοποίησης κατευθυνόμενων βλημάτων – MWR (Missile Warning Receivers) και προειδοποίησης φωτισμού laser – LWR (Laser Warning Receivers), καθώς επίσης και οι διάφοροι τύποι ερευνητών των κατευθυνόμενων βλημάτων υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR seekers).

B-52
Η εικόνα δεν προέρχεται από το βιβλίο και χρησιμοποιείται μόνο για τον σκοπό της εικονογράφησης του κειμένου

Επεξηγείται η εξίσωση της απόστασης εντοπισμού των παθητικών συστημάτων IR, οι σημαντικοί παράμετροι λειτουργίας των συστημάτων αυτών, τα κριτήρια διάκρισης των ειδώλων αντικειμένων/στόχων, οι τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας και παρακολούθησης ειδώλων, καθώς και αυτόματης αναγνώρισης στόχων. Ακόμη, εξετάζονται τα ηλεκτροοπτικά αντίμετρα (τεχνικές απόκρυψης/παραλλαγής, μείωσης της θερμικής υπογραφής, τα χαρακτηριστικά και οι τρόποι χρήσης των θερμοβολίδων – flares), διάφορα ηλεκτροοπτικά αντί-αντίμετρα, καθώς επίσης και κάποιες εφαρμογές των χιλιοστομετρικών και υποχιλιοστομετρικών κυμάτων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους ασχολούμενους µε τα θέµατα άµυνας και ασφάλειας (πολιτικών και στρατιωτικών εφαρμογών), στους πρωτοεισαγόµενους στο χώρο και στους χρήστες ηλεκτροοπτικών συστημάτων, ιδιαίτερα στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές πολυτεχνικών, στρατιωτικών σχολών και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς και τηλεπικοινωνιακούς μηχανικούς, να ενημερωθούν για ένα σημαντικό τομέα εφαρμογών της τεχνολογίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΑ_ΒΙΒΛΙΟ
Εισαγωγή στα ηλεκτροοπτικά συστήματα

Συγγραφέας: Γεώργιος Α. Σάγος
α΄ έκδοση: Μάιος 2017
ISBN: 978-618-5218-78-2
Eκδόσεις: iWrite (http://iwrite.gr/bookstore/ilektrooptika-sistimata/)
Διαστάσεις: 17×24 cm
602 σελίδες
380 σχήματα και εικόνες

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.