Ο Γερμανός κατασκευαστής όπλων Κράους-Μαφάη Βεγκμαν (KMW) έχει κλείσει συμφωνία αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κατάρ η οποία ήταν πέντε χρόνια στα σκαριά.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου, η KMW ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση για την πώληση 62 αρμάτων μάχης Leopard 2 A7 και 27 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH 2000 στο εμιράτο. Η τιμή ων όπλων: περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,28 δισ. δολάρια).
Πριν τη συμφωνία, σύμφωνα με την εταιρεία, το Κατάρ διέθετε γαλλικά και νοτιοαφρικανικά παλιά άρματα και οχήματα πυροβολικού. Τώρα η χώρα επιθυμεί να αποσύρει τα παλιά οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει των 8500 ανδρών στρατό της με τα νέα οπλικά συστήματα του γερμανού κατασκευαστή. Όπως αναφέρθηκε αόριστα από τα πρακτορεία ειδήσεων, οι ειδικοί εξοπλισμών λένε πως το Κατάρ θέλει να προετοιμαστεί για μία πιθανή σύγκρουση με το Ιράν. Αυτό ακούγεται πειστικό στον ειδικό στα θέματα Μέσης Ανατολής Βέρνερ Ρουφ.
“Σίγουρα, ένας λόγος είναι πως το Κατάρ βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες του Περσικού Κόλπου που θεωρούν το Ιράν μία πραγματική απειλή, και θέλουν να οπλιστούν εναντίον αυτής της απειλής” δήλωσε στη Ντόϊτσε Βέλλε.
Για πιο λόγο ο εξοπλισμός;
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους σε μία τόσο μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία είναι τα χρήματα, είπε ο Ρούφ.
“Τα όπλα είναι τα προϊόντα που προσελκύουν τα μεγαλύτερα ποσοστά δωροδοκίας” δήλωσε. “Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγάλα κέρδη του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την επιλογή των όπλων”.
Ο Καταριανός ειδικός καθηγητής πολιτικών επιστημών Χαμαντι Ελ-Αούνι του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, δήλωσε πως πιστεύει ότι η χώρα του Κόλπου θέλει τα άρματα για να υποστηρίξει φίλιες ομάδες σε άλλες χώρες.
Προσθέτοντας είπε στο Ντόϊτσε Βέλλε: “Δεν είναι απίθανο αυτά τα όπλα να μεταφερθούν δίπλα στη Συρία μέσω Τουρκίας ή πιθανόν Λιβάνου”.
Ο Ελ-Αούνι είπε πως δεν πιστεύει οτι το Κατάρ αγοράζει τα οπλικά συστήματα για να προστατευθεί από το Ιράν. Έδρα της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στην περιοχή, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν το Κατάρ στη περίπτωση που θα βρεθεί σε αντιπαράθεση με το Ιράν.