Η Ρωσία ίσως μετατρέψει το Su-57 σ’ ένα έκτης γενιάς μαχητικό

© Vitaly Yurtaev via russianplanes.net

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Ρωσία ίσως μετατρέψει το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το Sukhoi Su-57, σε ένα έκτης γενιάς μαχητικό δήλωσε πρόσφατα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρώην αρχηγός των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, Βίκτορ Μποντάρεφ.

“Αυτό ειναι πράγματι ένα θαυμάσιο αεροσκάφος και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο χαρακτηριστικά πέμπτης και έκτης γενιάς. Έχει τεράστιο δυναμικό εκσυχρονισμού”, δήλωσε ο Μποντάρεφ, o πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας του ρωσικού ομοσπονδιακού συμβουλίου. “Κυρίως, ειναι το καλύτερο ανάμεσα από τα “αόρατα” χαρακτηριστικά των υφιστάμενων εκδόσεων. Ενσωματώνει όλα τα καλύτερα που ειναι διαθέσιμα στην σύγχρονη αεροπορική επιστήμη τόσο στην Ρωσία όσο και σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Φρανζ-Στεφαν Γκάντι σ’ ένα εκτενές άρθρο για τον ιστότοπο “The Diplomat”, ρώσοι αμυντικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως ισχυριστεί ότι στοιχεία υλικού που σχεδιάστηκαν για μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς έχουν δοκιμαστεί πάνω στο πρωτότυπο Su-57, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πτήσης και πλοήγησης, όπως επίσης ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016 το σχεδιασμό ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς. Σύμφωνα με αμυντικούς αξιωματούχους της Ρωσίας, το νέο αεροσκάφος θα ειναι διαθέσιμο σε επανδρωμένη και μη επανδρωμένη διαμόρφωση, και ίσως να πετάξει για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη του Su-57 συνεχίζεται, αλλά ο Μποντάρεφ προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εισέλθει το νέο αεροσκάφος στην ενεργό υπηρεσία. “Κατά το πρωτο έτος, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις δεν θα παραλάβουν 20 ή 15 αεροσκάφη. Θα λάβουν μόνο δυο ή τρία και ούτω καθεξής”, δήλωσε την 1η Νοεμβρίου. Επί του παρόντος οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (RuASF) δοκιμάζουν εννιά πρωτότυπα Su-57 με δυο επιπλέον αεροσκάφη που αναμένεται να παραδοθούν στην υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2017.

Ωστόσο, δεν ειναι σαφές αν το Su-57 μπορεί να θεωρηθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Το αεροσκάφος προορίζονταν να αντικαταστήσει τα μαχητικά τετάρτης γενιάς MiG-29 και Su-27 των RuASF. Το Su-57 ειναι προϊόν του προγράμματος PAK FA (επακριβώς “Μελλοντικό Αεροπορικό Συγκρότημα Αεροπορίας Πρώτης Γραμμής”). Το Su-59 ειναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σχεδιασμένο για αεροπορική υπεροχή και αποστολές κρούσης και θα ειναι το πρωτο αεροσκάφος στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία που θα διαθέτει “αόρατη” τεχνολογία.

Όπως έχουν ήδη εξηγήσει, το κύριο πρόβλημα του Su-57 ειναι ότι εξακολουθεί να μην διαθέτει τον κινητήρα που να καλύπτει τις προδιαγραφές του ισχυρίζεται ο Μποντάρεφ.

Στην πραγματικότητα τα πρωτότυπα του Su-57 ειναι εφοδιασμένα με ένα παραγωγό του κινητήρα Saturn AL-41F1S, που ονομάζεται AL-41F1, ο οποίος επίσης διατίθεται και στο Sukhoi Su-35S Flanker-E.

Ο νέος κινητήρας, με την μορφή του Saturn izdeliye 30 νέας γενιάς, δεν θα ειναι έτοιμος μέχρι το 2020.

Αντ’αυτού η ανάπτυξη του Su-57 δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2019.

Dario Leone

Απόδοση/Μετάφραση απο το theaviationgeekclub.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν απο τον κινητήρα που αναπτύσσεται για το συγκεκριμένο μαχητικό, οπότε η επιτυχία είναι απαραίτητη για όλο το πρόγραμμα. Οπτικά το SU-57 κάνει πάντως μια πολύ καλή φιγούρα, με ένα όμορφο σχέδιο και μια άκρως δυναμική εμφάνιση η οποία απαιτείται για ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής. Χαμηλή σιλουέτα απο εμπρός, πίσω και στα πλάγια(η οποία δυσκολεύει τον οπτικό εντοπισμό), με ασυνήθιστα μικρό κάθετο σταθερό για της ρωσικές σχεδιάσεις, και σε μια σύγκριση με τα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς(αλλά και απέναντι στο αμερικανικό F-22 η και στο κινέζικο J-20 το οποίο θυμίζει ενα ντυμένο Mig 1.44 που δεν συνέχισε την πορεία).

  https://i.pinimg.com/originals/d7/72/cd/d772cdc902a72e4c51a6d4bd64e457fb.jpg

  http://3.bp.blogspot.com/-Xy5Luz75bUI/Vga5Wihw8gI/AAAAAAABCvU/dbILnQy8uL0/s1600/T-50comparison%2B.jpg

  https://www.nextbigfuture.com/wp-content/uploads/2015/08/jetssizecompared-1.jpg?x71037

  http://3.bp.blogspot.com/-Qv6h2fXucX8/VcjqnyasA3I/AAAAAAAATMU/tt_P5Rf8UFE/s1600/Mikoyan_1.44_Flatpack_1.jpg

   1. Μόλις είδα το σχέδιο απο επάνω, αυτό σκέφτηκα αμέσως.
    Η ομοιότητες είναι πάντως καταπληκτικές, σε τέτοιο βαθμό που σκέφτηκα αρχικά, έχει πλάκα να σταμάτησε η ανάπτυξη του προτύπου 1.44 της MIG, εξαιτίας μιας ? μεταφοράς ας πούμε για σκληρό νόμισμα/συνάλλαγμα.

  1. ωραίες φώτο….όντως η ρωσία έχει δώσει πολύ τεχνολογία για χρηματα στην κινα….. οι κινέζοι δέν είναι χαζοί….παράλληλα στίς ΗΠΑ αυτη η δίψα γιά γρηγορα χρηματα στήν γουολ στρεετ …έχει περάσει στον πολὶτη ντζό….άρα και το κλέψιμο τεχνολογίας από ΗΠΑ …θυμάμαι όταν η ΜΑΚΝΤΑΚ πήρε άδεια απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ να φέρει μηχανηματα ρομποτικα παραγωγης στην Κινα εφόσον βάσει σχεδίου η Κίνα θα κατασκέυαζε ατράκτους του ΜΝΤΙ—11
   Οταν τα μηχανηματα έφτασαν στην Κινα αντι να πάνε σε ειδικό κτηριο οπου και θα φυλασονταν κτλ….εξαφανίστηκαν…..η ΜΑΚ ΝΤΑΚ πλήρωσε πρόστιμο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ προφανως ισως απο χρήματα που η ΚΙΝΑ θά έδωσε σέ ορισμένους παράγοντες σύν πουρμουαρ συν κοστος μηχανών κτλ…το θέμα έκλεισε…ομως η Κίνα πλέον πήρε τεχνολογία και έκτοτε οι πυρινηκές κεφαλές απέκτησαν την δυνατοτητα μικρου κυκλικου λάθους…καί άλλα ….έ·ειτα τα πανεπιστήμια γεμάτα απο φοιτητές κινέζους οι οποιοι μετα πάνε πίσω και φέρνουν τεχνολογια…δέν ειναι μονον το σχήμα…κοιτα εισοδους αέρος κοιτα DAS synthetic aperture…μηχανη στά βήματα τής F119…και άλλα πολλά…πού συνδιάζονται να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα…..θά δούμε σύντομα τή θέση της Κίνας γιά σκέψου παρέδωσαν το λιμάνι του Πειραιώς γουολμαρτ έξυπνα πουλησε στον μεσο πολιτη αγοραστε αμερικανικο προιον ομως μετα ξεχαστηκε αυτο σχεδον ολα κινέζικα..

   1. Προφανώς δεν είναι καθόλου χαζοί και σκέφτονται μακροπρόθεσμα και στρατηγικά, στην κεντρική Ευρώπη έρχονται και κάνουν ψώνια a la Trump, που σημαίνει ότι αγοράζουν εργοστάσια όπως είναι και τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους(τα αποσυναρμολογούν τα φορτώνουν και τα πηγαίνουν στην Κίνα όπου τα στήνουν όπως ήταν με τα σχέδια), εννοώ βαριά βιομηχανία όχι κάτι στο μέγεθος βιοτεχνίας, αλλά μονάδες επεξεργασίας μετάλλων και αλλά γιγάντια πράγματα.

    Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μηχανημάτων, τους εφοδιάζουν με μηχανήματα διαφόρων ειδών τελευταίας τεχνολογίας, και απο τα πανεπιστήμια τους αποφοιτούν δεν θυμάμαι ακριβώς πόσες φορές περισσότεροι σπουδαστές σε σύγκριση με την Ευρώπη που δεν πλησιάζει κάν τους αριθμούς. Οι κινέζοι γνωρίζουν απο παλιά ότι το σίδερο πρέπει να επεξεργάζεται πρίν παγώσει, και αυτό πράττουν εφόσον τους δόθηκε αυτή η μεγάλη ευκαιρία. Αυτό ισχύει για τους περισσότερους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται σήμερα.

    Αυτό με το Γουόλμαρτ είναι όντως μια σκληρή πραγματικότητα, προφανώς δεν είναι όλα υπερβολές που θίγει ο Τράμπ όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι.

    Στο θέμα των μαχητικών τους όντως έχουν κάνει άλματα(και όχι μόνο εκεί), σήμερα φαίνεται όμως δύσκολο να μην δοθεί και να μην καταλήξει τεχνολογία στην Κίνα, size matters όπως λένε, και η Κίνα έχει τέτοιο μέγεθος που είναι αδύνατο να αγνοηθεί, χωρίς να υπάρξει ένας επικός σεισμός σε όλα τα σημαντικά χρηματιστήρια σε Αμερική Ευρώπη και Ασία.

 2. Τι να γραψει καποιος επι αυτου του θεματος..ονειροπολουν…χρηματα υπαρχουν η οχι….μηχανηματα εργοστασια υπαρχουν να παραγουν ναι η οχι, χωρις μηχανες τι θα κανουν….ουτε εχουν αναπτυξει 2D-TVC controls αρκουνται στα 3D τα οποια ως εχουν δεν κανουν την δουλεια στο θεμα στελθ αλλα και στο θεμα ενεργειας σε αερομαχιες σε υψηλες ταχυτητες, περαν του εξωτερικου σχηματος που ακομη εχει προβληματακια, εαν συνεχισουν την κλασικη εσωτερικη κατασκευη αεροσκαφων, πεμπτης γεννιας αεροσκαφη δυσκολα παραγουν ποσο μαλλον εκτης γεννιας, Δεν ειναι μονον το alignment externally of surfaces and s-ducting the inlet etc, but also the internal construction of the total system. Οπως προβλεπεται απο τις ημερομηνιες θα καθυστερησουν πολυ….

 3. @gunalinger32

  καποτε ειχα γνωρισει ενα καλο ανθρωπο ιουδαιος, ο οποιος ενδιαφεροταν για εμε…και την εταιρεια μου μολις την ειχα πρωτοανοιξει…μου λεει λοιπον, κανονισε να κλεψεις να ποδοπατησεις να κανεια τα παντα για να κερδισεις. Οχι του ειπα δεν ειναι ετσι ουτε εγω θα κανω αυτα που κανουν οι αλλοι..μερτα μου ειπε κανονισε μην εμπιστευεις ποτε εναν κινεζο…ποτε..λοιπον ισως ειχε την δικη του εμπειρια…

  αγαπητε, για να καταλαβεις, μια φορα ηλθαν να μου μιλησουν δυο ατομα…συναντηθηκαμε σε ουδετερο χωρο οχι στην εταιρεια μου τοτε…η ολη υποθεση για 50000 δολλαρια για εξη μηνες να τους δειξω πως να κανουν ενα combustor οπως μου το προσφεραν εγω απλα θα ελεγα το πως και το γιατι και εκεινοι στην χωρα τους την οποια δεν θα ονομασω, θα ειχαν καθηγητες πανεπιστημιου να κανουν τις δουλειες θα κοιτουσα τα αποτλεσματα της θερμοδυναμικης CFD κτλ κτλ …

  αρνηθηκα,

  τους ειπα να φερουν του καιθηγητγες εδω στις ΗΠΑ, να παρουν αδειες, να ελθουν να τους κανω γενικα μαθηματα αεροθερμοδυναμικης, να κανουν και CFD heat transfer phenomena stress and vibration etc να πληρωσουν και φορους εδω να τρωνε εδω να νοικιαουν σπιτι εδω, κτλ κτλ

  οπως καταλαβαινεις no go ….ολοι ο κλεψας το υ κλεψαντος ειχα κανε μια δουλεια για μια μικρομεσαια εταιρεια απλα δινουν τι ερχεται και το τι ηθελαν να βγαινει το πως ειναι το » κουτι» μεσα και πως θα δουλευει δικη μου υποθεση …τελειωαα παρεδωσα πληρωθηκα ηταν καταχαρουμενοι με ειδοποιηδσαν οτ τα τεστ εδειξαν την πολυ καλη δουλεια….ομως κοιτα να δεις μου εδωσαν αλλα στοιχεια και μετα ηλπιζαν οτι θα εκαναν easily scaling ομως δεν ειναι το τοσο απλο αρα ξανηλθαν και αλλαξα καπως τα σχεδια μα αλλη αλαυση οποτε ολα καλα…εβγαλαν και πατεντα….περασαν περιπου τρια χρονια…χτυπαει το τηλεφωνο …δικαστηρια….τελικα ημουν expert witness στα δικαστηρια μια μεγαλη εταιρεια σηκωσε δικη στην μικροτερη για πατεντες…με πληρωσαν φυσικα για τον κοπο μου και ημουν σε τοπ ξενοδοχειο ειχαν λοιπον και εναν καθηγητη πανεπιστημιου απο τον καναδα ινδο δηθεν εξχπερτ, ηλθε πριν τιν δικη το βραδυ πριν την καταθεση του να του εξηγησω πως δουλεουου αυτα τα συστηματα κτλ ετρεμε και τι θα πει και πως, διοτι εαν δεν εδινε καλη καταθεση κρεμοταν και η υποθεση, η μικρη εταιρεαι ειχε κανιε το λαθος και εδωσε να κανουν CFD στον καναδα ισως επειδη θεωρησαν φτεινοτερο ισως επειδη δεν ηθελαν να μαθαινουν οι τοπικοι ακριβως τι κανουν, αρα ενα κομματι εδω ενα κομματι εκει κτλ, αλλα αυτα τα κεντρα δεν εχουν ιδεα απο συστηματα απλα βαζουν τον υπολογιστη βαζουν και φτηνα εργατικα και μετα οριστε τα αποτελεσματα με εικονες και χρωματα τα οποια δεν σημαινουν ΤΙΠΟΤΑ χαμενα λεφτα. Οπως και να εχει του εξηγηγσα. Οταν ηλθε η ωρα μου, σηκωθηκε ο επικεφαλης δικηγορος της αντιπαλης ομαδας και προσπαθησε πρωτα απο ολα να αποδειξει οτι δεν γνωριζω το ποθεν εσχες με ερωτησεις απο τους μηχανικους που του περνουσαν απο την αντιπαλη ομαδα, ομως εφαγε(αν) τα μουτρα του (ς). Μετα εφερε ενα μεταλικο αντικειμενο και ρωτησε εαν το εχω δει ποτε στην ζωη μου. Η απαντηση Οχι. Αυτο ηταν το αντικειμενο στο «κουτι» το οποιον εγω αλλαξα ριζικα μη γνωριζωντας το αρχικο κουτι με καθαρα ολοκαινουργιο συστημα δικο μου. Τους εηγγησα οτι ναι και εκεινοι μπορουν τωρα να κανουν κατι καινουργιο καλυτερο με νεα εχνολογια ας βαλουν την ομαδα τους και μεσα σε εξη μηνες να εχουν κατι καινουργιο η να προσλαβουν την εταιρεια μου κα μεσα σε τρεις θα τους κανω κατι αλλο…καπως ετσι τελειωσε και το δικαστηριο νευριασε ο δικηγορος τους, ζητησε παυση για μια ωρα, εφυγαν ολοι τους ξαναγυρισαν και η υποθεση εκλεισε η μικρη εταιρεια κερδισε την υποθεση ομως και η μεγαλη εταιρεια με σχετικο μικρο κοστος λιγων εκκατομυριων εαν θυμαμαι καλα, ελαβε ολη την δουλεια της μικρης εταιρειας εφοσον βασει νομου επρεπε να δωσει ολα τα στοιχεια την σχεδιαση τητν αναλυση αποτελεσματα δοκιμων κτλ ετσι ολοι βγηκαν κερδισμενοι…βλεπεις η μικρη εταιρεαι δεν μπορουσε να παραγει ολοκληρη μηχανη αλλα εφταξε κατι πρωτοποριακο πανω στην μηχανη της μεγαλης εταιρειας και αρχισε να το πουλαει, οποτε να το προβλημα…νομιζω οτι τωρα η μικρη εταρεια αγοραστηκε απο την ζιεμενς ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.