Η συμμετοχή της Ρωσίας στην συριακή σύγκρουση κατέδειξε έναν αριθμό αδυναμιών στις ισχύουσες τακτικές εκστρατείας σχετικά με την χρήση των τεθωρακισμένων στο πεδίο της μάχης.

Ολοένα και περισσότερο, οι αρματιστές ήταν αντιμέτωποι με την απειλή των «αυτοκίνητων αυτοκτονίας/αυτοσχέδιων θωρακισμένων αυτοκινήτων» («Jihad cars»),τα αντιαρματικά καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς («IED»). Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανώτατοι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού πραγματοποίησαν αλλαγή στις τακτικές χρησιμοποίησης των αρμάτων μάχης επί του πεδίου.

O δημοσιογράφος Αντρει Σταναβόφ, της ρωσικής ειδησεογραφικής υπηρεσίας «RIA Novosti» έγραψε σχετικά με την νέα αλλαγή στον τρόπο που οι ρώσοι αναλογίζονται για την χρήση των τεθωρακισμένων.

Ο Αντρει Σταναβόφ επισκέφτηκε το πεδίο ασκήσεων Πογκόνοβο στην ρωσική περιφέρεια Βορονέζ για να παρατηρήσει τις τακτικές ασκήσεις της 20ης στρατιάς φρουρών συνδυασμένων όπλων και είδε πως οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει τις ρωσικές τακτικές εκστρατείας στην χρήση των τεθωρακισμένων.

Καταρχάς, επεσήμανε την εισαγωγή τριών νέων στοιχείων τακτικής χρησιμοποίησης των αρμάτων, οι οποίες προέκυψαν σύμφωνα με τις εμπειρίες στον πόλεμο της Συρίας.

 1. Αρματικό γαϊτανάκι («Carousel»).
 2. Αρματικές περισκελίδες («Trousers»).
 3. Συριακό φρέαρ

Κάθε ένα από τα νέα στοιχεία διαθέτει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία λαμβάνουν υπόψιν την τεχνική κατάσταση και το απόθεμα των ρωσικών αρμάτων μάχης όπως το «T-72». Για παράδειγμα, το «αρματικο γαϊτανάκι» είναι τα ακατάπαυστα πυρά, όταν τρία, έξι, εννιά ή περισσότερα άρματα μάχης κινούνται αδιάκοπα σε κυκλική πορεία, το ‘να βάλλει εναντίον του εχθρού, τ’ άλλο κινείται προς τα πίσω και επαναγεμίζει το πυροβόλο, το τρίτο προετοιμάζεται να εισέλθει στην θέση βολής και ούτω καθεξής. Σύμφωνα με τον Σταναβόφ, το «αρματικό γαϊτανάκι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν είναι άγνωστος ο τύπος του οπλισμού που διαθέτει ο εχθρός – άρματα, αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους («ATGM») ή ταχυ-εκτοξευτήρες βομβίδων.

Ένα άλλο στοιχείο είναι οι «αρματικές περισκελίδες» το οποίο περιλαμβάνει άρματα μάχης που πραγματοποιούν εναλλασσόμενα πυρά μεταξύ δυο καλυπτόμενων θέσεων μάχης, χωρίς να παραμένουν σε μια θέση περισσότερο από ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το άρμα εισέρχεται στην καλυπτόμενη θέση βολής, βάλλει, εκτελεί οπισθοπορεία και κινείται στην εναλλακτική θέση μάχης. Τα εχθρικά αντιαρματικά όπλα δεν διαθέτουν επαρκή χρόνο αντίδρασης.

Οι περιφερειακές συγκρούσεις σαφώς έδειξαν ότι η άμυνα αμυντικής τοποθεσίας και η επίθεση με την κλασική έννοια δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα. Η κύρια αποστολή των αρματιστών στο πεδίο της μάχης είναι να εκτελούν συνεχόμενους ελιγμούς και να καλύπτουν τις ανεπαρκώς θωρακισμένες μηχανές πίσω από τις πτυχώσεις του εδάφους.

Στην Συρία, άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα αναχώματα και οι αναβαθμίδες στις τακτικές των αρμάτων στο πεδίο μάχης. Εδώ, τα άρματα μπορούν να μετακινηθούν κατά μήκος της καλυμμένης θέσης τους και, όταν πλησιάζουν σε ένα διάκενο, εκτελούν βολή και ταχέως πραγματοποιούν οπισθοπορεία για να καλυφτούν πίσω από το ανάχωμα. Όση ώρα παραμένουν σε συνεχή κίνηση, η στόχευση και προσβολή τους καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Επιπλέον, για την παραπλάνηση του εχθρού, ο αρχηγός μπορεί να επιλέξει τυχαία από ποιο διάκενο θα εκτελέσει βολή, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι υπάρχουν περισσότερα άρματα στην περιοχή απ’ο,τι στην πραγματικότητα. Οι θέσεις βολής μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας εξοπλισμό του μηχανικού, και αν απαιτείται, απ’ το ίδιο το πλήρωμα.

Σε μια εποχή περιφερειακών συγκρούσεων χωρίς πρόσθιο όριο τοποθεσίας και ξεκάθαρες αμυντικές γραμμές, η ιδέα των μεγάλων αρματικών στρατών παρατεταγμένων σε τεράστια μέτωπα έχει ξεπεραστεί οριστικά.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “defence-blog.com” για την Προέλαση.

2 Σχόλια

 1. Konstantinos

  Όπως ανέλυε και το προηγούμενο άρθρο, κατα τη γνώμη μου οι Ρώσοι στον αρματικό αγώνα και γενικά στις τακτικές συνδυασμένων όπλων και μαχες στρατού ξηράς ειναι πολύ μπροστά απο όλους τους υπόλοιπους και συνεχώς εξελίσσονται. Αυτο αποδείχτηκε περίτρανα και στην Ουκρανία οπου κυριολεκτικά εξαΰλωσαν ολόκληρους σχηματισμούς του ουκρανικού στρατού με τη χρήση πυροβολικού και στη συνέχεια οτι έμεινε το τελείωσαν με τα τεθωρακισμένα, οδηγώντας τον εχθρό σε πλήρη και ολοκληρωτική καταστροφή οπως στο Ντεμπαλτσεβο. Όπότε για να δανειστώ τον τίτλο του προηγούμενου άρθρου, ναι οι Ρώσοι το συγκεκριμένο το κάνουν καλύτερα και καλο θα ήταν να μελετήσουμε και εμείς τις τακτικές τους διότι και εμάς οι ανάγκες ειναι παρόμοιες ( ανάγκη αντιμετώπισης αριθμητικά μεγαλύτερου στρατου, στρατός κληρωτών, αμφίβιες επιχειρήσεις-διάβαση ποταμού, συνδυασμός όπλων, ταχείες αντεπιθέσεις με μηχανοκίνητες μονάδες κλπ)

  Απάντηση
 2. Theognostos

  Όλες αυτές οι κινήσεις προϋποθέτουν μηδαμινή η μηδενική αεροπορικη κάλυψη συν μηδαμινό πυροβολικο μεγάλης εμβέλειας απο την αλλη πλευρά. Το σκηνικό αλλάζει όταν έρχονται Α-10 και θανατος εκ των άνωθεν.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: