Ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Έρευνας και Παράγωγης Σπλαφ δήλωσε οτι ο δημιουργός του μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) που μεταφέρεται από το ρωσικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων Smerch αναζητεί ξένους αγοραστές.

Ο δημιουργός του μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) που μεταφέρεται από το ρωσικό πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων (ΠΕΠ) Smerch αναζητεί ξένους αγοραστές, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Έρευνας και Παράγωγης Σπλάφ.

“Τεχνολογικά, έχουμε τελειώσει αυτή την εργασία με δικά μας έξοδα. Ελπίζουμε οτι σύντομα θα υπάρξουν πελάτες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Σπλάφ, Νικολαι Μακάροβετς.

Ο Μακάροβετς επεσήμανε ότι ο πρώτος πιθανός αγοραστής των, εκτοξευόμενων απο το Smerch, UAV θα προέλθει απο το εξωτερικό, εξηγώντας ότι στη Ρωσία “οι υποδομές που επιτρέπουν την χρήση των UAV προς συμφέρον του Στρατοί”, έχουν ήδη εντοπιστεί.

Το UAV, τοποθετημένο πάνω στον 300 χιλιοστών πύραυλο και εκτοξευόμενο σε απόσταση άνω των 90 χιλιομέτρων (56 μιλίων), μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές αναγνώρισης και να αναμεταδώσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για 25-30 λεπτά μετά την εκτόξευση του. Οι προδιαγραφές του αποκαλύφθηκαν το 2015 απο έναν ανώτερο αξιωματούχο της μητρικής εταιρίας της Σπλάφ, το συγκρότημα επιχειρήσεων Τεχμας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή πυρομαχικών.

Η Σπλάφ είναι ο παγκόσμιος κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου των φημισμένων συστημάτων Γκραντ και Ουραγκάν επιπρόσθετα στο Smerch, σύμφωνα με τον ιστότοπο της.

Bίντεο: Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων Smerch

Απόδοση/Μετάφραση από το SputnikNews.Com για την Προέλαση.

13 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Εντυπωσιακό σύστημα ο smerch (όνομα και πράμα), σε συνδιασμό με την δυνατότητα εκτόξευσης UAV απο τον ίδιο εκτοξευτή, αυξάνει την αποτελεσματικότητα του πυροβολικού,
  όπως δείχνει στο βίντεο.

  Απάντηση
  • ΚΝ

   Ενα απο τα συστημάτα που θα έπρεπε να υπάρχουν στο στρατό μας. Με 90 km βελινεκες έκανε τα Μικρασιάτικα παραλία κάρβουνο. Έχεις τη δυνατότητα απο τη Χιο να ισοπεδώσεις τη Σμύρνη και δεν χρειάζεται να σηκώσεις ούτε ενα αεροπλάνο! Και με τη δυνατότητα που του έδωσαν τωρα με το uav το απογείωσαν σαν σύστημα. Γενικά, το πυραυλικό πυροβολικό ειναι ένας τομέας που δεν τον εχουνε κοιτάξει αρκετά στη χώρα μας και κακώς διότι βάση των αναγκών και της γεωγραφίας μας ειναι απαραίτητο και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό όπλο αποτροπής για τους γείτονες.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Όντως θα έπρεπε να υπάρχει στο βαρύ πυροβολικό του ΕΣ, υπάρχουν βέβαια οι MLRS αλλά έχουν μικρότερο διαμέτρημα και μέγιστο βεληνεκές 70km αν είναι σωστές οι πληροφορίες(είναι και ακριβότερο αν δεν κάνω λάθος).

    Η Ρωσία απο την εποχή του Β’ ΠΠ έδινε μεγάλη σημασία σε αυτά τα συστήματα, εκείνη την εποχή ήταν τα κατιούσα που έκαναν την Wehrmacht να τρέμει όταν άκουγε τον χαρακτηριστικό ήχο του “Stalinorgel” και σήμερα ονομάζονται “smerch”.

    Υπάρχει και δυτική έκδοση επάνω σε τροχοφόρο όχημα αλλά έχει μόνο έξι πυραύλους έτοιμους για βολή, σε αντίθεση με το ρωσικό που φέρει διπλάσιο αριθμό, λέγεται “HIMARS”.

 2. X

  Eίναι μία λύση για τα νησιά μας. Προτιμότερο είναι το MLRS που ήδη έχουμε αλλά οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να έχουμε MLRS.στα νησιά μας. Kατά καιρούς ανώτατοι αξιωματικοί των Ε.Δ τονίζουν το πόσο καλό θα είναι να έχουμε ένα καλό πυραυλικό σύστημα πυροβολικού στα νησιά μας.

  @Gunlinger32
  Oι ρώσοι έχουν δηλώσει ότι υπήρξαν ενδιαφερόμενες χώρες για το BM-30 Smerch που όμως δεν το αγόρασαν λόγω κόστους και επειδή υπήρχε πρόβλημα να κινηθεί στο οδικό δίκτυο τους. Τώρα έχουν φτιάξει το διάδοχο του Smerch, το 9A52-4 Tornado.

  Απάντηση
  • Gunslinger32


   Σύμφωνα με διαθέσημα στοιχεία αποκτήθηκε απο 16 χώρες μεταξύ σε αυτές είναι και δυο απο την μέση ανατολή, η μια είναι τα ΗΑΕ η άλλη το Κουβέιτ που τα απέκτησε πρίν απο 20 χρόνια.

   Η ρωσική λέξη “smerch” σημαίνει/μεταφράζεται Tornado.

   Μια ερώτηση σχετικά με την παρουσία των MLRS στα νησιά που δεν θέλουν οι ΗΠΑ:
   Αυτό αφορά γενικά το σύστημα, η μόνο τους πυραύλους ATACMS;

   Απάντηση
   • X

    Πέρα τις 16 χώρες που γράφεις είχαν σκοπό να το αποκτήσουν περισσότερες.
    Ότι οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να έχουμε MLRS στα νησιά αφορά γενικά το σύστημα. Οι τούρκοι το φοβούνται γιατί είναι πολύ καλό – έχει μεγάλη ακρίβεια (pin point) και δεν θέλουν οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων και τα οπλικά τους συστήματα να είναι εντός του βεληνεκούς των ελληνικών MLRS.
    Αφού δεν μας αφήνουν να έχουμε MLRS στα νησιά μας πρέπει να έχουμε κάτι αντίστοιχο. Προσωπικά έχω σκεφτεί ως λύση το βραζιλιάνικο ASTROS 2020 ενώ άλλοι έχουν σκεφτεί την λύση μεταχειρισμένων ρωσικών συστημάτων BM-21 τα οποία μέσα σε όλα για να αντικαταστήσουν τα Μ-110. Σκέφτομαι και εγώ για ρωσικά συστήματα αλλά το βλέπω δύσκολο να αγοραστούν ΒΜ-27 και ΒΜ-30 κυρίως για πολιτικούς λόγους. (συν ότι δεν υπάρχει φράγκο)

   • Gunslinger32

    Ευχαριστώ για την απάντηση με τα MLRS.

    Όντως ενδιαφέρον το ASTROS, με αρκετά μεγάλο βεληνεκές ειδικά με τους μεγάλους πυραύλους. Ίσως με την πολιτική του νέου προέδρου Ντόναλντ να χαλαρώσει η πολιτική πίεση για αγορές υλικού απο την Ρωσία, αυτό βέβαια δεν έχει νόημα όσο δεν υπάρχουν χρήματα.

    Ένα ενδιαφέρον σύστημα που εντοπίζεται δύσκολα απο τα μέσα επιτήρησης των γειτόνων μας, είναι η οικογένεια Klub της Novator που είναι σε Container 20/40ft.

    Θυμάμαι ότι είχαν και οι Γερμανοί ένα πυραυλικό σύστημα ΠΒ επάνω σε MAN που λεγόταν MARS(Medium artilery rocket system), δεν ξέρω όμως τι απέγιναν οι εκτοξευτές.

   • Gunslinger32

    Διόρθωση στο MARS, η σωστή ονομασία είναι LARS(Light Artilery Rocket System).

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Θεωρητικά μία καλή προσθήκη,αλλά φοβάμαι,μόνο θεωρητικά.
   ΠΕΠ μεγάλου βεληνεκούς δέν μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν στην άμυνα νήσων τόσο κοντά στα εχθρικά παράλια,το ελάχιστο βεληνεκές του MLRS για παράδειγμα,είναι 12 χιλιόμετρα,ενώ για προληπτικό πλήγμα…ἄς μήν γελιόμαστε.
   Υπάρχει και πρόβλημα στοχοποιήσεως άλλωστε.
   Μάλλον για προληπτικό πλήγμα θα προνοήσει ὁ εχθρός,ἄν έχει την δυνατότητα,και για κάτι τέτοιο δέν απαιτούνται οπωσδήποτε τα F-35,ακόμη και ἄν είναι όντως αόρατα.

   Απάντηση
   • X

    Σε νησιά όπως η Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος κ.α τα MLRS δεν είναι υποχρεωτικό να επιχειρούν από το ανατολικότερο άκρο τους.

   • ΑΧΕΡΩΝ


    Το θέμα είναι να έχεις τα MLRS στα νησιά για να αξιοποιήσεις το βεληνεκές και την ισχύ τους προβάλλοντας το στον χώρο του αντιάλου,και όχι για να τα στριμώχνεις στις δυτικώτερες περιοχές προκειμένου να τα περιορίσεις σε αμυντικό πύρ.
    Την δυνατότητα αυτή την δίνουν ἥδη τα RM-70.
    Ἡ συζήτηση βέβαια είναι καθαρά θεωρητική,αφού δέν υπάρχουν χρήματα,ούτε πρόθεση εξευρέσως,αλλοιώς όλο και κάτι θα βρισκόταν.
    Όμως ἡ Λήμνος κι ίσως και ἡ Σαμοθράκη,κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έδρα εκηβόλων μέσων πυροβολικου που θα είχαν εντός βεληνεκούς και την Ανατολικη Θράκη,και τα Στενά,και ίσως και την Βορειοδυτική Μικρά Ασία.

 3. X

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Σύμφωνα με τα λεγόμενα πρώην ναυάρχου-αρχηγού στόλου το πυραυλικό πυροβολικό είναι χρήσιμο και στο να σταματήσει μία εχθρική απόβαση ενώ τα αποβατικά του εχθρού θα είναι εν πλω ενώ έχει συζητηθεί και το θέμα το πυροβολικό να υποστηρίζει φίλιες δυνάμεις μας σε γειτονικά νησιά.
  Πέρα τα RM-70 θα έπρεπε να είχαμε ένα ανώτερο τύπο πυραυλικού πυροβολικού στα νησιά μας. (MLRS, BM-30) Επίσης πρόσφατα που συζητούσα με ταξίαρχο ε.α της Π.Α που ήταν αυτός που παρέλαβε τα S-300, και πριν ήταν για πολλά χρόνια στα Νίκη Ηρακλής και σε ραντάρ αεράμυνας, του έλεγα ότι μακάρι να είχαμε κρατήσει τα Νίκη Ηρακλής σε ρόλο εδάφους-εδάφους όπως έκαναν οι νοτιο-κορεάτες. και πως να του είχαμε βάλει στα ανατολικά νησιά μας για να πλήξουμε συγκεντρώσεις τουρκικών στρατευμάτων κ.α στόχους στο τουρκικό έδαφος. Στα νησιά μας από έπρεπε να είχαμε ρουκετοβόλα και πυραύλους εδάφους-εδάφους με το μέγιστο δυνατό βεληνεκές….

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: