Οι αυτοκινούμενοι όλμοι Flox και Drok και οβιδοβόλο Magnolia που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της ερευνάς και ανάπτυξης (R&D) του συμπλέγματος συστημάτων πυροβολικού, Nabrosok, επιπέδου Μοίρας Πυροβολικού, υποβάλλονται στις προκαταρκτικές δοκιμές, όπως δήλωσε η εταιρεία Ουραλβαγκονζαβόντ (UVZ).

Ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων Στρατηγός Ολεγκ Σαλιόυκοφ δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει το σύμπλεγμα όπλων οβιδοβόλων-όλμων επιπέδου Μοίρας με την ονομασία Nabrosok σε διάφορες επιλογές αμαξωμάτων συμπεριλαμβανομένων οχημάτων για τις μονάδες της Αρκτικής. “Τα αυτοκινούμενα ολμοφόρα οχήματα Flox και Drok και το οβιδοβόλο Magnolia υποβάλλονται με επιτυχία στις προκαταρκτικές δόκιμες,” δήλωσε η UVZ. Έχουν σχεδιαστεί απο το ερευνητικό ινστιτούτο Μπουρεβεστνικ της UVZ το οποίο, στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε πως τα όπλα είχαν αποσταλεί για δοκιμές.

Το Phlox (Flox) ειναι ενας τροχοφόρος αυτοκινούμενος φορέας όλμου 120 χιλιοστών σχεδιασμένος απο το ρωσικό κεντρικό ερευνητικό ινστιτούτο Μπουρεβεστνικ JSC, μια θυγατρική της Ουραλβαγκονζαβόντ. To Flox παρουσιάστηκε κατά τη διεθνή αμυντική και τεχνολογική διάσκεψη Army 2016 που έλαβε χώρα κοντά στην Κούμπινκα τον Σεπτέμβριο του 2016. Το Flox 120 χιλ. ειναι εγκατεστημένο πάνω σε ενα 6Χ6 φορτηγό Ural, ενώ το Magnolia 120 χιλ. ειναι εγκατεστημένο πάνω σε έναν αρθρωτό ερπυστριοφόρο φορέα δυο τμημάτων Vityaz DT-30 προσαρμοσμένο ειδικά για στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο όλμος 82 χιλ Drok ειναι τοποθετημένος πάνω σε αμάξωμα οχήματος Kamaz.

Το Μπουρεβεστνικ δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας συμπεριέλαβε το σύμπλεγμα συστημάτων πυροβολικού Nabrosok μέσα στο κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών για να δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά συστημάτων πυροβολικού μεγάλης κινητικότητας επιπέδου Μοίρας (Τάγματος). Το Flox πυροδότησε το ενδιαφέρον ξένων πελατών, αλλά ως στιγμής δεν υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής του.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

24 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Όντως ενδιαφέρον ο Flox, απορώ όμως γιατί δεν παρουσίασαν έναν όλμο σε μεγαλύτερο διαμέτρημα, όπως αυτόν που φαίνεται παρακάτω.

  Επίσης ενδιαφέρον φαίνεται το παρακάτω σύστημα πυροβολικού, με το οποίο θέλουν να εξοπλίσουν τις αερομεταφερόμενες μονάδες.

  []

  Απάντηση
  • Konstantinos

   Οι συγκεκριμένοι όλμοι ειναι ειδικού σκοπού συν ότι το μέγεθος και το βάρος τους και των πυρομαχικών τους δεν διευκολύνει την μετακίνηση τους στο πεδίο της μάχης. Τα συγκεκριμένα σύστηματα είχαν αναπτυχθεί στη σοβιετική Ένωση και ένας από τους λόγους ύπαρξης τους ήταν να βάλουν τον εχθρό με πυρηνικούς όλμους ! Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ τα συγκεκριμένα ολμοβολα αποθηκεύτηκαν καθώς θεωρήθηκε πως το πυροβολικό μπορούσε να αναλάβει το ρόλο τουσ. Αυτό άλλαξε μετά τον πόλεμο στη Συρία όπου αποδείχθηκε πως το πυροβολικό δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα σε επιχειρήσεις πολιορκίας πόλεων οπότε οι Ρώσοι επιτελείς αποφάσισαν να ξεσκονισουν τα μεγάλα όπλα τα οποία τα αναβάθμισαν και εκσυγχρονισαν. Τα συγκεκριμένα σήμερα υπηρετούν στη 45η μεραρχία βαρέως πυροβολικού.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Είναι εντυπωσιακό πως έφτασαν οι Ρώσοι σε αυτό το συμπέρασμα μετά τις εμπειρίες που απέκτησαν στον Β’ΠΠ π.χ. στην Σεβαστούπολη(Sevastopol).
    Σε μια συζήτηση με έναν αυτόπτη μάρτυρα εκείνης της εποχής, ο οποίος συμμετείχε στις μάχες στην συγκεκριμένη περιοχή, είχα την ευκαιρία να πάρω μια εικόνα απο τις ικανότητες μεγάλων όλμων. Χωρίς τους μεγάλους όλμους που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για το σπάσιμο των συγκεκριμένων οχυρών στην περιοχή, νομίζω ότι θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ολοκληρώσουν εκείνη την αποστολή. Εκείνοι οι όλμοι είχαν εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις στην μετακίνηση, χρήση και χαμηλό ρυθμό βολής σε σύγκριση με τα όπλα του πυροβολικού, οι ζημιές που προκαλούσαν όμως στους στόχους ήταν φοβερές, παρόλο που δεν έριχναν μεγάλο αριθμό πυρομαχικών.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πιστολέρο,οι όλμοι των Γερμανών στην Σεβαστούπολη δέν ήταν όλμοι με την σημερινή ορολογία,αλλά οπισθογεμή οβιδοβόλα με ραβδωτό σωλήνα και μεγάλη ανύψωση 45° και πάνω.
    Η ονομασία mörser στον γερμανικό στρατό,σήμαινε γενικώς όπλο πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος συνήθως από 210 χιλιοστά και πάνω,ενώ τους όλμους πεζικού όπως τους γνωρίζουμε σήμερα,τους αποκαλούσαν εκτοξευτές βομβίδων (Granatwerfer).
    Αυτή η διαφοροποίηση έχει τις ρίζες της στην εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτοι όλμοι,μετά τα διδάγματα του κριμαϊκού πολέμου,και ακριβώς από …την Σεβαστούπολη.
    Οι τότε όλμοι ήταν οβιδοβόλα με μεγάλη ανύψωση,αλλά χαμηλή πίεση και μικρό μήκος σωλήνος,με κύριο ζητούμενο την υπέρβαση φυσικών εμποδίων,και προτειχισμάτων,και την προσβολή των οχυρώσεων στο περισσότερο ασθενές τότε σημείο,που ήταν η οροφή.
    Πιθανώτατα,ο αυτόπτης μάρτυς με τον οποίο μίλησες,εννοεί τέτοια όπλα όπως ο όλμος Thor/Karl,αλλά και βαρέα πυροβόλα επί σιδηροδρομικών συρμών.

  • Dimitris

   Όλμους έως 600mm χρησιμοποίησαν Γερμανοί για καταστολή της εξέγερσης 1.08.1944 – 2.10.1944, στην Βαρσοβία. Με αποτέλεσμα τα βλήματα ξεπέρναγαν όλα τα πατώματα των πολυκατοικιών και η έκρηξη γινόταν στο κατώγι, χωρίς επιζώντες αμάχους. Επειδή στα κατώγια των κτιρίων, στη μέση της πόλης, και όχι στο άμεσο μέτωπο μαχών κρυβόταν σχεδόν αποκλειστικά οι άμαχοι, γυναικόπαιδα και πολύ βαριά τραυματισμένοι. Οι άνδρες και νεολαία, ακόμα και αρκετά παιδιά δημοτικού βρισκόταν στον μέτωπο μαχών. Έτσι το αποτέλεσμα τακτικό, για της μάχες – μηδέν. Με 180 χιλιάδες νεκρούς αμάχους και άλλο τόσο ανάπηρους. Άρα πολύ πιθανών είναι πως τα ίδια αποτελέσματα είχε και χρήση των στην Συρία.

   Να προσθέσω, πως στης μάχες 20 χιλιάδες ήταν νεκρή αντάρτες και 18 χιλιάδες Γερμανοί και Ρώσοι, συνήθως από βολές από πάρα πολύ κοντά. Γιατί και Ρώσοι ? Επειδή στο πλευρό των Γερμανών πολέμησε και ρωσική ταξιαρχία SS RONA, γερμανικού στρατού, με 45 χιλιάδες φόνους αμάχων μέσα στην πρώτη ημέρα. Τους σταμάταγαν οι Γερμανοί να μην έχουν πρόβλημα με τόσα πτώματα.

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ

  Συγκεκριμένα μου έδειξε φωτογραφίες (απο προσωπική του συλλογή) όπου φαινόταν οι ζημιές στα οχυρά της σεβαστούπολης, απο το πυροβόλο/όπλο «Ντόρα/Γκούσταφ» που ήταν εντελώς άλλα μεγέθη και αρκετά μεγαλύτερο ακόμα και σε σύγκριση με ένα οβιδοβόλο «Κάρλ» η ένα πυροβόλο «Λέοπολντ», το 2ο ήταν στο μέγεθος του οβιδοβόλου αλλά σαν πυροβόλο είχε μακρυά κάννη, να σημειώσω επιπλέον ότι το οβιδοβόλο ήταν επάνω σε ερπύστριες σε αντίθεση με το πυροβόλο(εξαιτίας του μέγεθους που είχε το πυροβόλο νομίζω).

  Αυτό που παρατήρησα στον ρωσικό βαρύ όλμο επάνω σε ερπυστριοφόρο σκάφος/όχημα, είναι ότι πρόκειται επίσης για ένα οπισθογεμή σύστημα. Αυτό νομίζω ότι σε ένα μεγάλο διαμέτρημα επιβάλλεται.

  Στο νέο ρωσικό σύστημα «Φλόξ» έχω την εντύπωση ότι πρόκειται επίσης για οπίσθια γέμιση, εφόσον φαίνεται αρκετά μεγάλο για «παραδοσιακή» γέμιση όλμου.

  Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο όρος «Mörser» χρησημοποιούταν (πληθωριστικά) απο τους γερμανούς για τα περισσότερα ισχυρά πυροβόλα/οβιδοβόλα, αντί για τον όρο χαουμπίτσε/Haubitze(η schwere Haubitze/Feldhaubitze), ανεξαρτήτως της ανύψωσης που χρησιμοποιούσαν η του μεγέθους της κάννης που έφεραν. Μερικά παράδειγμα είναι τα παρακάτω που ανήκουν στο (gezogene Artillerie) ρυμουλκούμενο πυροβολικό.

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  [” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />]

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />?w=317&h=400

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  Απάντηση
 3. tsimuha

  Στο 17,00 και μετα το συστημα «Нона-С» 2с9 εκτελει ευθειες βολες, δεν ηξερα οτι μπορει να γινει κατι τετοιο, εστω και σε περιπτωση αναγκης.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Η παρακάτω αναφορά περιγράφει ακριβώς αυτό. Εφόσον χρησιμοποιείται και σαν πυροβόλο/οβιδοβόλο. Σε προηγούμενο άρθρο σχετικό με το πυροβολικό, παρέθεσα βίντεο που παρουσιάζει γερμανικά και αμερικάνικα οβιδοβόλα που βάλουν απευθείας στον στόχο.
   Η μετάφραση παρόλο που δεν είναι επαγγελματική, είναι νομίζω αρκετή(επειδή στην αγγλική λείπει η συγκεκριμένη αναφορά).

   2S9 Nona-S (russisch 2С9 Нона-С)

   Das Fahrzeug basiert auf dem Chassis des BTR-D, einer Weiterentwicklung des BMD-1 (Objekt 916) und ist mit dem 120-mm-Mörser 2A60 (L24) bewaffnet, der sowohl als Mörser wie auch als Kanonenhaubitze im direkten und indirekten Richten eingesetzt werden kann. Der Seitenrichtbereich des Turmes liegt zwischen +/−35°, der Höhenrichtbereich reicht von −4° bis 80°. Die maximale Feuerreichweite beträgt mit Mörsergranaten 7.100 m, mit normalen Granaten 8.850 m und mit raketengetriebenen Granaten 12.800 m. Die minimale Schussentfernung beträgt in der Mörserbetriebsart 400 und in der Haubitzenbetriebsart 1.700 m. Ein automatischer Lademechanismus ermöglicht eine Feuerrate von bis zu zehn Projektilen pro Minute.

   2S9 Nona-S (Russian 2С9 Нона-С)The vehicle is based on the chassis of the BTR-D, a further development of the BMD-1 (object 916) and is armed with the 120 mm mortar 2A60 (L24), which is used both as a mortar and as a cannon howitzer, a direct and indirect alignment(fire) is possible. The side-facing area of the tower is between +/- 35 °, the elevation range is from -4 ° to 80 °. The maximum fire range is with mortar shells 7,100 m, with normal shells 8,850 m and with rocket-propelled grenades 12,800 m. The minimum firing range is 400 meters in the mortar mode and 1,700 meters in the howitzer mode. An automatic loading mechanism allows a firing rate of up to ten projectiles per minute.

   https://de.m.wikipedia.org/wiki/2S9

   Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Σε τι διαφέρουν από τα MSTA-B και γιατί έχουν bore fumes extractor (δεν γνωρίζω την ακριβή ονομασία του στα ελληνικά)

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Ευχαριστώ. Τώρα που το λές το θυμήθηκα 🙂

   • Γ.Μ.

    Τα MSTA-B φέρουν το πυροβόλο 2Α65 που στην ουσία είναι το ίδιο με το 2Α64 του αυτοκινούμενου 2S19 MSTA-S. Αυτά εδώ φέρουν το νέο πυροβόλο 2Α88 του αυτοκινούμενου 2S35.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    @ Γ.Μ
    Πιο σωστα έπρεπε να ρωτήσω γιατι νεο ρυμουλκουμενο πυροβολο οταν υπάρχει το MSTA-B
    Εννοω, κι αυτο σχετικα καινούριο ειναι. Σχετικα

   • tsimuha

    «Πιο σωστα έπρεπε να ρωτήσω γιατι νεο ρυμουλκουμενο πυροβολο οταν υπάρχει το MSTA-B
    Εννοω, κι αυτο σχετικα καινούριο ειναι. Σχετικα»

    Tο 2Α64 εχει κανη 47 διαμετρηματων και μεγιστο βεληνεκες 30 περιπου χλμ, το 2Α88 του 2C35 εχει κανη 52 διαμετρηματων και μεγιστο βεληνεκες (με ειδικα πυρομαχικα προφανως ) εως 70 χλμ.Ισως αυτος να ειναι ενας λογος, απο την αλλη αυτα ειναι απλα πρωτοτυπα δεν σημαινει οτι θα μπουν και στην παραγωγη.

 4. tsimuha

  «D-400 – new towed howitzer cannon for the Russian army

  The media has already leaked information about the development of a new towed 152-mm howitzer cannon for the Ground Forces, based on the 2A88 system installed in SAO 2C35 Coalition-SV.

  Works are conducted by OKB-9 JSC “Plant number 9” in Yekaterinburg. Accordingly, the new gun has a traditional for Petrovsky design bureau of the “factory” corporate index “D” – D-400″
  »

  ‘»In the two only photos at the moment, we see the D-400 at the time of factory testing. The swing part with the ejector is probably borrowed straight from the CAO. The carriage is very similar to that of the D-20 howitzer developed shortly after World War II. It is possible that this is only a polygon installation, especially since we see two different muzzle brakes in two photos. At the same time, a powerful two-chamber one, a proprietary feature of the OKB-9, was probably used initially. Later it was replaced with a slot, the same as the 2A88 CAO «Coalition-SV».

  In what form the system will be put into service, and whether it will be accepted at all is not yet known. It is likely that this tool will remain in the prototype.»

  Απάντηση
 5. tsimuha

  ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Το НГТУ ( Κρατικο Πολυτεχνειο του Νοβοσιμπιρσκ ) ανεπτυξε μια νεα οβιδα των 122mm ( κατακερματισμου υψηλης εκρηκτικοτητας) για τα πυροβολα D-30 και 2C1 Gvozdika.
  Τα νεα πυρομαχικα εχουν βεληνεκες 15 χλμ και η ακριβεια τους ειναι βελτιωμενη κατα 30%

  https://topwar.ru/165779-v-novosibirske-razrabotali-novyj-oskolochno-fugasnyj-snarjad-kalibra-122-mm.html

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: