Η Ρωσία απογοητεύθηκε με την άρνηση του Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν να ενταχθούν στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας

Φωτογραφία από την πρώτη κοινή άσκηση του ΟΣΣΑ.
Φωτογραφία από την πρώτη κοινή άσκηση του ΟΣΣΑ.

Η Ρωσία είναι απογοητευμένη για την απροθυμία του Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν να συνεργαστούν με τον συνασπισμό συλλογικής ασφάλειας της Μόσχας, και θεωρεί ότι το Ιράν θα είναι το μοντέλο χώρας που πρόκειται να ακολουθήσουν δήλωσε Ρώσος ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας.

Το Ουζμπεκιστάν εγκατέλειψε τον συνασπισμό, του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), πριν από τρία χρόνια. Το Τουρκμενιστάν, ομολογώντας ουδετερότητα, δεν υπήρξε ποτέ μέλος. (Οι υπόλοιπες τρεις κέντρο-ασιατικές πρώην Σοβιετικές χώρες – Καζακστάν, Κιργιζία και Τατζικιστάν – συμμετέχουν, όπως και η Αρμενία και Λευκορωσία.) Όμως η Ρωσία συνεχίζει να προτείνει, είπε ο Γραμματέας του ΟΣΣΑ Στρατηγός Νικολάι Μπρντοϊούζα.

«Προς μεγάλη μου απογοήτευση, σήμερα δεν έχουμε σχεδόν καμία σχέση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν ή το Τουρκμενιστάν, αν και από την δική μας πλευρά έχουμε,επανειλημμένως, προτείνει την συνεργασία,» είπε ο Μπρντοϊούζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε Καζάκους δημοσιογράφους. «Δεν ζητάμε για την ανάγκη συμμέτοχης στον ΟΣΣΑ, να εγκαταλείψουν την εθνική τους κυριαρχία. Μιλάμε για ένα μόνο πράγμα: Ας ενώσουμε τις προσπάθειες των ειδικών υπηρεσία για την από κοινού καταπολέμηση των κοινών απειλών, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, ας μιλήσουμε για την πιθανότητα προσφοράς βοήθειας από τις συλλογικές δυνάμεις του ΟΣΣΑ στην περίπτωση που απαιτηθεί. Όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε από το Ουζμπεκιστάν ή το Τουρκμενιστάν.»

«Γιατί να μην ενταχθείς σε έναν οργανισμό όπου συμμετέχουν σεβαστές κυβερνήσεις: η Ρωσική Ομοσπονδία, με το στρατιωτικό δυναμικό και αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία – όλες τις χώρες που είναι πάντα σε ετοιμότητα να παρέχουν βοήθεια;» συνέχισε ο Μπρντοϊούζα. «Για έμενα, πρέπει απλά να συνεργαστούμε, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.»

Αφότου κέρδισε την ανεξαρτησία του, έκτοτε το Ουζμπεκιστάν έχει προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την Ρωσία και να πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Παρόλο που αυτή τη στιγμή ανήκει στο στρατόπεδο των ΗΠΑ –για το οποίο πρόσφατα επιβραβεύτηκε με μια γενναιόδωρη προσφορά στρατιωτικών θωρακισμένων οχημάτων- η Ρωσία εμφανίζεται να πιστεύει πως μια από αυτές τις μέρες ίσως να επιστέψει πίσω. Για το μεγαλύτερο μέρος, αν και, το Ουζμπεκιστάν φαίνεται να επιθυμεί να είναι όσο το δυνατόν πιο απομονωμένο. Το Τουρκμενιστάν είναι ακόμη περισσότερο απομονωμένο, αν και υπάρχουν σημάδια ότι μπορεί να μαλακώσει τη στάση του.

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία των δύο χωρών είναι ένα πραγματικό ανάχωμα στις επιχειρήσεις της Ρωσίας και τις προσπάθειες του ΟΣΣΑ στην Κεντρική Ασία, η οποία, τώρα, είναι σε προτεραιότητα λόγω των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων που δημιουργούνται από την αστάθεια στο Αφγανιστάν. Το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν συνορεύουν με το Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα, το τελευταίο, έχει προσφάτως αντιμετωπίσει αστάθεια στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν τα διαχυτικά σχόλια του Μπρντοϊούζα σχετικά με το Ιράν, και πως μπορεί να είναι ένα μοντέλο για το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν: «Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση με το Ιράν. Με την συγκεκριμένη κυβέρνηση συνεργαζόμαστε ενεργά, οι Ιρανοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας, πολύ ενεργά. Τα αποτελέσματα τους ξεπερνούν αυτά των χωρών μας, επειδή πρωτίστως προσεγγίζουν την συνεργασία πολύ ευσυνείδητα, δευτερεύων καταλαβαίνουν τα προβλήματα πιο έντονα, ειδικά ιδίως όσο αφορά το εμπόριο ναρκωτικών,» είπε. «Οι Ιρανοί δεν ανατρέφουν το θέμα συμμετοχής στον ΟΣΣΑ ή να λάβουν καθεστώς παρατηρητή. Αν επιθυμούν –ας το σκεφτούν. Αν δεν θέλουν- ας συνεργαστούμε όπως ήδη κάνουμε αυτή τη στιγμή. Οι σχέσεις μας με το Ιράν είναι ένα μοντέλο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου για το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.»

Αντιθέτως, ο Μπρντοϊούζα, δεν είχε πάρα μόνο καλά λόγια σχετικά με την συνεισφορά του Καζακστάν στον ΟΣΣΑ, και κατηγορηματικά υποστήριξε τον Πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στις φετινές πρόωρες εκλογές . «Για εμάς, για τον ΟΣΣΑ, αυτή η απόφαση (από τους ψηφοφόρους να επανεκλέξουν τον Ναζαρμπάγιεφ) θα σημαίνει σταθερότητα και προβλεψιμότητα,» είπε ο Μπρντοϊούζα. «Φυσικά μπορούμε να βασιστούμε στην Δημοκρατία όσο θέλουμε, αλλά προσωπικά, λέω να αφήσουμε τον αρκετά καλό. Και για αυτό τον λόγο, επαναλαμβάνω: Είμαι πεπεισμένος στην απόφαση που θα πάρει ο λαός του Καζακστάν.»

Βίντεο από παλιότερη άσκηση του ΟΣΣΑ-CSTO

Απόδοση από το eurasianet.org για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.