Η Ρωσία αποκαλύπτει νέο ΤΟΜΑ – Το πρώτο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Κατά τις δοκιμαστικές διελεύσεις της στρατιωτικής παρέλασης επεδείχθησαν τεθωρακισμένα οχήματα νέου σχεδιασμού.
Κατά τις δοκιμαστικές διελεύσεις της στρατιωτικής παρέλασης επεδείχθησαν τεθωρακισμένα οχήματα νέου σχεδιασμού. Στη φωτογραφία τεθωρακισμένα οχήματα Kurganets-25. Παρατηρήστε τους σκεπασμένους, με κανναβένιο κώλυμα, πύργους. Φωτογραφία από το YouTube.

Του

Δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο υποτίθεται πως αποκαλύπτουν τα πρώτα, εδώ και δεκαετίες, πραγματικά νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης της Ρωσία αλλά και ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο.

Σε ένα από τα βίντεο παρουσιάζονται εντυπωσιακές κοντινές λήψεις από αυτό που πιθανόν να είναι το νέο άρμα μάχης της Ρωσίας, το Armata. Αν τα βίντεο είναι αυθεντικά, αυτό είναι ένα σημάδι πως τα πολύ-αργοπορημένα προγράμματα επανεξοπλισμού του Κρεμλίνου έχουν παρουσιάσει πρόοδο.

Την λήψη των εικόνων πραγματοποίησαν άγνωστοι κινηματογραφιστές στο πεδίο δοκιμών Αλαμπίνο, μία στρατιωτική βάση περίπου 29 μίλια νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπου ο Ρωσικός Στρατός Ξηράς εκτελεί δοκιμαστικές διελεύσεις για την ετήσια Παρέλαση της Νίκης την 9η Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία.

Η στρατιωτική παρέλαση γίνεται προς τιμή της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ ΠΠ) – και είναι η στιγμή που η Ρωσία αρέσκεται να αποκαλύπτει τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Ανώνυμοι ιδιώτες μεταφόρτωσαν το βίντεο σε διάφορους ιστότοπους, το πρώτο, την 27η Μαρτίου, τότε ένα δεύτερο βίντεο την 10η Απριλίου κινηματογραφήθηκε από διαφορετική οπτική γωνία. Αν και ο χειριστής της κάμερας είναι άγνωστος και το βίντεο δεν έχει αφήγηση, το περιεχόμενο εμφανίζεται να είναι αυθεντικό.

Το βίντεο της 27ης Μαρτίου.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0nz_zY0rXyg

Το βίντεο της 10ης Απριλίου.
https://www.youtube.com/watch?v=cWUTviYdSCE&spfreload=10

Νέα οχήματα μάχης

Η εμφάνιση του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) Kurganets-25 είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των βίντεο – για ένα καλό.

Το Kurganets είναι ο αντικαταστατής του παλιού οχήματος μάχης BPM που χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έως και σήμερα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Σοβιετική Ένωση εφηύρε το τεθωρακισμένο όχημα μάχης, ή ΤΟΜΑ, ένα ερπυστιοφόρο και βαριά οπλισμένο όχημα για την μεταφορά ομάδας τυφεκιοφόρων στη μάχη – και να υποστηρίξει τα στρατεύματα μετά την αποβίβαση τους.

Οι σχεδιαστές εξόπλισαν το BMP-1 με ένα πυροβόλο χαμηλής πίεσης των 73 χιλιοστών, εκτοξευτή αντιαρματικού καθοδηγούμενου πυραύλου AT-3 Sagger, θυρίδες βολής που δίνουν στους στρατιώτες τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών με τα ατομικά τυφέκια από το εσωτερικό του οχήματος.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σταμάτησε την εξέλιξη των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων αφήνοντας τα νεκρά πάνω στις ερπύστριες τους. Για τον περισσότερο καιρό, η Ρωσία βασιζόταν στα υπάρχοντα αποθέματα των ΤΟΜΑ BMP-2 και BMP-3 από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το Kurganets είναι μία ριζική αποχώρηση από την σειρά των BMP. Αντί να είναι χαμηλό και λείο όπως το BMP, το Kurganets είναι τετραγωνισμένο και ψηλό, περίπου σαν το αμερικάνικό M2 Bradley.

Το Kurganets έχει κοινό σκάφος σε μία ολόκληρη οικογένεια θωρακισμένων οχημάτων συμπεριλαμβανομένων ενός ΤΟΜΑ, ενός οχήματος διοίκησης και έλεγχου, ολμοβόλο όχημα και ασθενοφόρο. Διάφορες πληροφορίες του προσδίδουν τη δυνατότητα να μεταφέρει έξι με οχτώ στρατιώτες στο διαμέρισμα του προσωπικού του οχήματος.

Η διέλευση υδάτινου κωλύματος δεν θα το καθυστερήσει, αντιθέτως. Το Kurganets είναι αμφίβιο, εξοπλισμένο με υδροστροβίλους που το κινούν μέσα σε ποταμούς και υδάτινους όγκους. Ένας πτυσσόμενος κυματοθραύστης για την πλεύση του οχήματος είναι ορατός στο μπροστινό μέρος του.

Δύο εκδόσεις του Kurganets εμφανίζονται στα βίντεο, και οι δύο με κανναβένια καλύμματα τους πύργους για να αποκρύψουν το σχήμα τους. Το πρώτο φαίνεται να είναι ένα ΤΟΜΑ, διαθέτοντας ένα μικροσκοπικό, μη επανδρωμένο πύργο πιθανόν οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών και τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους Kornet-EM.

Ο Kornet-EM είναι η βελτιωμένη έκδοση των πυραύλων που χρησιμοποίησαν οι Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις για να εξουδετερώσουν αρκετά αμερικάνικά τεθωρακισμένα οχήματα – συμπεριλαμβανομένου του M1 Abrams – κατά τη εισβολή του 2003. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τους Kornet για να καταστρέψει αρκετά άρματα μάχης Merkava κατά τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο.

Το δεύτερο όχημα μοιάζει με την πρώτη από τις πολλές εκδόσεις του Kurganets, διαθέτοντας ένα μεγαλύτερο πύργο με μία κοντή και χοντρή κάνη πυροβόλου. Το πυροβόλο πιθανόν να είναι μια αναβάθμιση του αυτόματου όλμου Vasilek των 82 χιλιοστών. Ο Vasilek είναι ένας μοναδικός όλμος με δυνατότητα προσβολής στόχων με άμεσες και έμμεσες βολές. Εξοπλισμένος με υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικά βλήματα, ο Vasilek μπορεί να προσβάλει ακόμη και άρματα μάχης.

Το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S35 Koalitsiya-SV (Coalition). Παρατηρήστε τα εποχής Β’ ΠΠ τεθωρακισμένα SU-100 στο παρασκήνιο. Φωτογραφία από το YouTube.
Το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S35 Koalitsiya-SV (Coalition). Παρατηρήστε τα εποχής Β’ ΠΠ τεθωρακισμένα SU-100 στο παρασκήνιο. Φωτογραφία από το YouTube.

Νέο οβιδοβόλο

Δεν τελειώσαμε εδώ, η Ρωσία παρουσίασε επίσης ένα νέο και γιγάντιο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο των 152 χιλιοστών. Στα βίντεο, βαριά και άκομψα οβιδοβόλα εκτελούσαν δοκιμαστικές διελεύσεις της παρέλασης δυο-δυο, τα μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλα τους προεξείχαν από τα κανναβένια καλύμματα τους.

Τα οβιδοβόλα μοιάζανε παρόμοια με τα υπάρχοντα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Msta που διαθέτει η Ρωσία. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, το νέο μυστηριώδες οβιδοβόλο είναι το Koalitsiya-SV, ένα νέο σχέδιο αναφέρθηκε να πραγματοποιεί δοκιμές τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με το IHS Janes 360.

Αρχικά, ο Ρωσικός Στρατός ήθελε το Koalitsiya να διαθέτει όχι ένα – αλλά δύο- πυροβόλα, με την μία κάνη τοποθετημένη πάνω από την άλλη. Για λόγους που μόνο η Μόσχα γνωρίζει, οι κατασκευαστές αφαίρεσαν αυτή την «από πάνω σχεδίαση» από το μοντέλο παραγωγής.

Τα Msta και Koalitsiya μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων του πυροβόλου και θωρακισμένου σκάφους. Όμως υπάρχουν διαφορές – και υπαινιγμοί  διαφορών.

Η φλογοκρύπτης (φρένο πυροβόλου) του Msta έχει τρία διαφράγματα, ενώ το Koalitsiya έχει πέντε. Ακόμη πιο άγνωστο, στο βίντεο ένα κάλυμμα κάλυπτε τον πύργο του Koalitsiya.

Τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα – τουλάχιστον στο εσωτερικό τους – σπανίως έχουν χαρακτηριστικά που απαιτούν μεγάλη μυστικότητα. Ο πύργος εμφανίζεται μεγαλύτερος και διαφορετικού σχήματος από τον Msta, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να κρύψεις τον πύργο.

Πιθανόν το άρμα μάχης Armata. Φωτογραφία από το YouTube
Πιθανόν το άρμα μάχης Armata. Φωτογραφία από το YouTube

Που είναι το Armata;

Το τελευταία άρμα της Ρωσίας, το Armata, ήταν ο μεγάλος απών από την δοκιμαστικές διελεύσεις της παρέλασης – τουλάχιστον από αυτό που μπορέσαμε να δούμε.

Συγγενής με το Kurganets, το Armata υποτίθεται θα είναι εξολοκλήρου νέου σχεδιασμού για να αντικαταστήσει τις σειρές των παλαιών αρμάτων μάχης , με την ονομασία T-72, T-80 και T-90. Πριν από ένα χρόνο αξιωματικοί του Ρωσικού Στρατού δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν το Armata κατά τη διάρκεια της Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης του 2015.

Όμως τα άρματα που είδαμε στην δοκιμαστική διέλευση ήταν απλά T-90U.

Τι συνέβη;

Ίσως το Armata απλώς να μην είναι έτοιμο, ή ίσως οι Ρώσοι να κρατούν το νέο άρμα μακρυά από τα αδιάκριτα βλέμματα όσο το δυνατόν περισσότερο.

https://www.youtube.com/watch?v=cWUTviYdSCE&spfreload=10

Όλως περιέργως, ένα ακόμη βίντεο της παρέλασης περιλαμβάνει προγενέστερες εικόνες αυτού που θα μπορούσε να είναι το Armata. Στο βίντεο, εξωτερικά μοιάζει με το ίδιο άρμα που εντοπίστηκε από μια φορητή ρωσική κάμερα στις αρχές του 2015. Δεν υπάρχεις περίπτωση να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο… αν όμως υπάρχουν απάτες, τότε είναι πολύ καλές.

Αν είναι ένα Armata, το άρμα εμφανίζεται βαρύτερο και μεγαλύτερο από το T-90, με εφτά εδαφικούς τροχούς αντί των έξι.

Το σκάφος εμφανίζεται να είναι ψηλότερο από του T-90. Σύγχρονα άρματα έχουν μόνο μία θυρίδα στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους – για τον οδηγό- άλλα το Armata προφανώς έχει δύο θυρίδες.

Η θωράκιση στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους και των πλευρών φαίνεται να είναι σπονδυλωτή, καθιστώντας ευκολότερη την αντικατάσταση της. Επίσης θωράκιση τύπου γρίλιας (slat armor), η οποία αποτρέπει τα βλήματα κοίλου γεμίσματος να ανατιναχτούν απευθείας στο άρμα, προστατεύει το διαμέρισμα του κινητήρα.

Ο πύργος του Armata και ο κυρίως οπλισμός είναι επίσης καλυμμένοι με κανναβένιο κάλυμμα. Όμως ο πύργος είναι μικρός και μπορεί μη επανδρωμένος, με το κυρίως όπλο να διαθέτει αυτόματο γέμισμα. Αυτό μειώνει το συνολικό προφίλ του άρματος, καθιστώντας περισσότερο δύσκολη την προσβολή του.

Ο κυρίως πύργος εμφανίζεται να διαθέτει ένα ακόμη μικρότερο δευτερεύων πύργο, πιθανόν με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο ή εκτοξευτή βομβίδων.

Το Armata δεν είναι το σούπερ-άρμα που περίμεναν οι λάτρεις των αρμάτων μάχης – έναν προηγμένο σχέδιο που θα διαθέτει πυροβόλο 125 χιλιοστών, αυτόματο πυροβόλο των 30 χιλιοστών και δύο πολυβόλα.

Όπως το Koalitsiya, το Armata μπορεί να είχε περισσότερο φιλόδοξη σχεδίαση που το Κρεμλίνο μείωσε σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Τα σχέδια των τεθωρακισμένων οχήματα της Ρωσίας είναι μια μεγάλη επένδυση στην στρατιωτική και οικονομική ασφάλεια. Η Ρωσία αναμένεται να δαπανήσει 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια ($) μόνο για 2300 άρματα μάχης Armata. Ανακατασκευάζοντας τον υπόλοιπο στόλο των οπλοστασίου των τεθωρακισμένων μπορεί εύκολα να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό.

Οι πτωτικές τιμές πετρελαίου έκαναν την ρωσική οικονομία να παραπαίει, και οι εξαγωγές όπλων είναι μία ακόμη μεγάλη πηγή σκληρού νομίσματος. Ωστόσο, τα Ρωσικά πυρομαχικά συμμετείχαν σταθερά σε διάφορους χαμένους πολέμους, κερδίζοντας ένα στίγμα το οποίο έχει περιορίσει τις πωλήσεις όπλων.

Μια νέα γραμμή τεθωρακισμένων οχημάτων μπορεί να αναζωογονήσει την Ρωσική φήμη.

Οτιδήποτε το μέλλον επιφυλάσσει για τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα, θα διαφανεί στις ειδήσεις των επόμενων 40 ετών. Αν μη τι άλλο, ίσως να δείτε τα οχήματα – εκτός από το κανναβένιο κάλυμμα- κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παρέλασης της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

*The is a freelance writer on defense issues,
He writes for Medium, The Atlantic.com, Foreign Policy, The Diplomat, Combat Aircraft, The Japan Times

Πηγή: medium.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Τα στοιχεια της παρελασης.
  Ολη η σειρα των ιπταμενων μεσων με αναφορες στην ποσοτητα,το υψος και την ταχυτητα πτησης.
  http://mil.ru/files/files/parad2015/1-moscow.html

  Τα νεα οχηματα,ενδιαφερον οτι οτι το Armata,το νεο αυτοκινουμενο πυροβολο,τα οχηματα των αλεξιπτωτιστων και τα εκσυγχρονισμενα Τ-72 εχουν νεες ερπυστριες με ελαστικα πελματα.(το νεο ΤΟΜΑ με τον μεγαλο πυργο εχει τις κλασικες ερπυστριες,ενω η εκδοση με τον μικρο πυργο εχει και αυτο τις νεες)
  http://mil.ru/files/files/parad2015/1-moscow.html

  Οι παρελασεις που θα γινουν σε καθε πολη,με κλικ πανω στο καθε αστρο εχουμε τον αριθμο των ατομων που θα παρελασουν καθως και τα οχηματα(σχεδον 150000 στην Μοσχα)
  http://mil.ru/files/files/parad2015/index.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.