Η Ρωσία δημιουργεί χαμηλού κόστους όπλο για την αντιμετώπιση σμηνών μίνι UAV

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Ηνωμένη Βιομηχανία Κατασκευής Οργάνων (UIMC) της Ρωσίας, μια θυγατρική της Κρατικής Βιομηχανίας Rostec, δημιούργησε ένα όπλο ικανό να καταστρέψει δεκάδες μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV), δήλωσε στο Sputniknews o Λεονίντ Κχοζιν, επικεφαλής της υπηρεσίας τύπου της UIMC.

Ο Κχοζίν είπε ότι αντί για την εξάλειψη ενός μικρού UAV με την βοήθεια ενός πυραύλου ή ενός βλήματος, το νέο όπλο καταστρέφει τα ηλεκτρονικά ασύρματα συστήματα που βρίσκονται επί των μίνι UAV, μετατρέποντας τα UAV σε ένα “άχρηστο κομμάτι άψυχου μετάλλου και πλαστικού”.

“Αυτές οι χαμηλού κόστους τεχνολογίες, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μικροσκοπικά UAV. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δαπανηθούν χρήματα σε σφαίρες, βλήματα ή πυραύλους, και τα έξοδα μιας τέτοιας “βολής”, στην πραγματικότητα, δεν κοστίζουν τίποτα”, πρόσθεσε ο Κχόζιν.

Τα φορητά όπλα και τα συστήματα αεράμυνας είναι ανίσχυρα όταν αντιμετωπίζουν μίνι UAV, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες είπε ότι επηρεάζουν την φύση του πολέμου και τις τακτικές μάχης.

“Οι παραδοσιακοί τύποι όπλο χάνουν την αποτελεσματικότητα τους όταν πρόκειται για παράδειγμα, να αναχαιτίσουν την επίθεση από σμήνη μη επανδρωμένων συστημάτων που περιλαμβάνουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες UAV ταυτόχρονα”, σύμφωνα με τον Κχόζιν.

Είπε ότι προσπαθώντας να καταρρίψεις τα μίνι UAV με την βοήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων είναι σαν να σπάζεις ένα καρύδι με ένα σφυρί ατμού, ακόμα και αν κάποιος δεν υπολογίζει το κόστος της διαδικασίας.

Ο Κχόζιν είπε ότι η χρήση των παραδοσιακών συστημάτων αεράμυνας είναι αδύνατη όταν τα μινι UAV πετούν πάνω από δάσος ή πόλη, επειδή η προστασία των μαζικών εκδηλώσεων έρχεται στο προσκήνιο.

“Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιθέσεις, χρειαζόμαστε ένα εντελώς διαφορετικό όπλο που θα έχει σημαντικά καταστροφικές επιπτώσεις και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, στην πόλη χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των αμάχων”, κατέληξε.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε οτι το Πεντάγωνο δοκιμάζει “χαμηλού κόστους σμήνη επιθετικών και αναγνωριστικών μινι UAV κατασκευασμένα να καταστρέφουν τις εχθρικές αεράμυνας”, σύμφωνα με τον ιστότοπο defencesystems.com. Ανέφερε επικαλούμενο τον Ουίλιαμ Ρόπερ, επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικών Δυνατοτήτων του Πενταγώνου, που είπε ότι τα UAV Perdix εκτοξεύθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-18 και ότι πέταξαν χαμηλά ως μέσα επιτήρησης. Υποστηρίζοντας ότι ο εχθρός υποτίθεται ότι θα πρέπει “να δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να αμυνθεί” ενάντια στα UAV, ο Ροπερ κράτησε το στόμα του ερμητικά κλειστό σχετικά με την τεχνολογία του συγκεκριμένου αισθητήρα που χρησιμοποιήθηκε από το Perdix.

Εν τω μεταξύ, ένα πρωτότυπο κατασκοπευτικό UAV εκτοξευόμενο με τα χέρια που ζυγίζει περίπου 600 γραμμάρια κατασκευάστηκε σε ένα κέντρο μηχανικής στη Σαμάρα της Ρωσίας, είπε στο RIA Novosti μια πηγή της αμυντικής βιομηχανίας.

russia_uav_samara
© Sputnik/ Vladimir Astapkovich

“Το Κέντρο Μηχανικής Συνεργατικού Σχηματισμού της Περιφέρειας Σαμάρα έχει αναπτύξει το πρωτότυπο μιας ειδικής συσκευής επιτήρησης που βασίζεται στα νέα μικρά UAV, OSA, με κάθετη απογείωση και προσγείωση. Μπορεί να εκτοξευθεί με τα χέρια ή από σταθερό έδαφος,” δήλωσε η πηγή.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι ικανά να εκτελέσουν αποστολές επιτήρησης σε τακτική ακτίνα σε ανοιχτό χώρο, σε πόλεις και στο εσωτερικό κτιρίων.

Το UAV μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 145 γραμμάρια, να μείνει στον αέρα για 15 λεπτά με μια μόνο μια φόρτιση, και να μεταδώσει βίντεο σε πραγματικό χρόνο από την κάμερα του σε τερματικό έλεγχου σε απόσταση μέχρι και 1,22 χιλιομέτρων.

Απόδοση/Μετάφραση από το SputnikNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.