Su 35

“Το Su-35 είναι δυνατόν να ελέγχεται σε όλες τις ταχύτητες, ακόμη και σε μηδενική, όπως για παράδειγμα όταν η ουρά του πέφτει προς τα εμπρός” Δοκιμαστής πιλότος των Su-35 και Τ-50 Σεργκέι Μπόγκνταν (Φωτογραφία: sukhoi.org)

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας εξοπλίζει με νέα συστήματα τα υπάρχοντα μαχητικά της και προμηθεύεται νέους τύπους αεροπλάνων. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με το μαχητικό 6ης γενιάς.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας αποφάσισε να μην περιμένει πότε θα ετοιμαστεί το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και γι’ αυτό ξεκινάει την ανανέωση των αεροπλάνων της με ότι σύγχρονο υπάρχει σήμερα. Δεδομένου λοιπόν, ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει κατασκευάσει κιόλας νέους κινητήρες μεταβλητής διεύθυνσης ώσης, οι σχεδιαστές σκοπεύουν να τους τοποθετήσουν σε ορισμένους από τους υπάρχοντες τύπους αεροσκαφών. Η παρτίδα των νέων μαχητικών θα παραδοθεί στην Αεροπορία έως το τέλος του 2020. Το ίδιο έτος έχει προγραμματιστεί η είσοδος σε υπηρεσία των νεότατων Τ-50.

Όπως ανέφερε στην «Ιζβέστια» ο δοκιμαστής πιλότος των Su-35 και Τ-50 Σεργκέι Μπόγκνταν, «όταν ένα αεροσκάφος με συμβατικό κινητήρα μεταβαίνει σε χαμηλή ταχύτητα σε υψηλές γωνίες επίθεσης, χάνει τον έλεγχο και τη σταθερότητά του, και κάνει ελιγμούς οι οποίοι δεν εξαρτώνται από τον πιλότο. Δηλαδή το αεροπλάνο σε κάποιο βαθμό κινείται ανεξέλεγκτα. Το Su-35 είναι δυνατόν να ελέγχεται σε όλες τις ταχύτητες, ακόμη και σε μηδενική, όπως για παράδειγμα όταν η ουρά του πέφτει προς τα εμπρός».

Σχετικά με την παράδοση στην ΠΑ νέων υπερευέλικτων αεροσκαφών μίλησαν στην «Ιζβέστια» και εκπρόσωποι της εταιρίας Sukhoi. Πηγή στην αεροδιαστημική εταιρία επιβεβαίωσε την πληροφορία και πρόσθεσε ότι μαζί με τα Su-35 και PAK-FA (μελλοντικό αεροπορικό σύστημα τακτικής αεροπορίας Τ-50), οι κινητήρες μεταβλητής διεύθυνσης ώσης 117C (AL-41F-1) θα εγκατασταθούν επίσης στα αεροσκάφη Su-30ΜΚ2 και Su-30ΜΚΙ. Η ρωσική ΠΑ υπέγραψε ήδη το πρώτο συμβόλαιο με την εταιρία «Irkut» για  να προμηθευτεί 30 τέτοια αεροσκάφη.

Μοναδικές δυνατότητες

Η μακέτα με το σχέδιο του κινητήρα AL-41F-1 παραγωγής της «Ένωσης Κατασκευής Κινητήρων της Ουφά» («ΕΚΚΟΥ») παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διεθνή έκθεση Defexpo India 2012, στα πλαίσια της «Ενωμένης κοινοπραξίας κατασκευής κινητήρων». Ο AL-41F-1 αποτελεί ουσιαστικά έναν καινοτόμο εκσυγχρονισμό του κινητήρα AL-31F με ώση δύο τόνους μεγαλύτερη από τις επιδόσεις του συνηθισμένου κινητήρα.

Το ενσωματωμένο σε αυτόν περιστροφικό ακροφύσιο μεταβλητής διεύθυνσης ώσης εξασφαλίζει πολύ μεγάλη ευελιξία σε μικρές ταχύτητες, καθώς και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, τονίζει το γραφείο Τύπου της «ΕΚΚΟΥ». Η πρώτη παρτίδα αυτών των κινητήρων παραδόθηκε στην «Sukhoi» το καλοκαίρι του 2010, ενώ μέχρι το 2015 η «ΕΚΚΟΥ» σχεδιάζει να παραδώσει 96 κινητήρες για 48 μαχητικά Su-35.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως ο κινητήρας μεταβλητής διεύθυνσης ώσης εμφανίστηκε στις εκδόσεις του αεροσκάφους Su-30 που προορίζονταν για εξαγωγή στην Ινδία. Το πρώτο σχετικό συμβόλαιο είχε συναφθεί πάνω από 10 χρόνια πριν. Αυτή τη στιγμή η Ινδία διαθέτει 150 αεροσκάφη Su-30 και προγραμματίζονται συμβόλαια για ακόμη 100 “κομμάτια”. Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει Su-30 με τέτοιους κινητήρες στη Μαλαισία και στην Αλγερία.

«Πρόκειται για την ίδια εκδοχή με εκείνη των ινδικών, αλλά αποκλειστικά για τη δική μας αεροπορία, με ρωσικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Στο εξής όλα τα νέα αεροσκάφη Su-27 θα κατασκευάζονται με τον κινητήρα μεταβλητής διεύθυνσης ώσης, εφόσον από το 2011 το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να αγοράζει νέα τεχνολογία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αεροδιαστημικής εταιρίας. Σύμφωνα με αυτόν, είναι τεχνικά εφικτή η τοποθέτησή τους και σε παλιά αεροσκάφη, εφόσον φθείρονται πιο γρήγορα. Ωστόσο κατά την αλλαγή κινητήρα στα μαχητικά πιθανότατα θα μπουν κινητήρες χωρίς μεταβλητή διεύθυνση ώσης, διότι οι τελευταίοι υπάρχουν σε αφθονία στα οπλοστάσια της ΠΑ. Προς το παρόν τα αεροσκάφη με το νέο κινητήρα χρησιμοποιούνται μόνο στα εκπαιδευτικά κέντρα.

PAK-FA Τ-50

Το Τ-50 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο του 2010. (Φωτογραφία: sukhoi.org)

Οι κινητήρες με περιστροφικά ακροφύσια θα εγκατασταθούν και στη ναυτική έκδοση Mig-29K, τα οποία το υπουργείο Άμυνας αγοράζει για το αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov». Το εργοστάσιο «Klimov» κατασκευάζει ήδη τέτοιους κινητήρες για τα Mig που έχουν πωληθεί στην Ινδία, στα πλαίσια του συμβολαίου που αφορά το αεροπλανοφόρο «Admiral Gorshkov».

Έκτης γενιάς αεροσκάφη

Εως τώρα οι αεροναυπηγοί συνεχίζουν την εξέλιξη του PAK-FA Τ-50, παρά το γεγονός ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν παραιτηθεί προ πολλού από την κατασκευή αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην έκτη, στα μη επανδρωμένα μαχητικά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα ήταν σωστό να ακολουθηθεί το παράδειγμα των ξένων, αλλά για τη δημιουργία της έκτης γενιάς δεν υπάρχουν ούτε οι οικονομικοί πόροι, ούτε και ο χρόνος, καθότι ο ρωσικός στόλος μαχητικών δεν έχει ανανεωθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Το Τ-50 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο του 2010. Οι εργασίες που αφορούν τη σχεδίαση των πυραύλων ειδικά γι’ αυτό το μαχητικό, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2014. Έως το 2020, στην ΠΑ πρέπει να έχουν παραδοθεί 60 μαχητικά Τ-50

Εφημερίδα “Η Ακρόπολη”

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: