Η Ρωσία εξέδωσε NOTAM για στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα σε Κύπρο και ακτές της Συρίας

Το Ρωσικό αποβατικό πλοίο κλάσης Aligator, διαπλέει τα Στενά του Βοσπόρου, συνοδευόμενο από το Τουρκικό Λιμενικό. Η Ρωσία προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες ότι έως την 17η Σεπτεμβρίου θα διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στα ανοιχτά των ακτών της Συρίας. Οι πιλότοι συμβουλεύονται να είναι προσεχτικοί στον ανατολικό εναέριο χώρο της Κύπρου. (Alper Böler/ turkishnavy.net)

Η Ρωσία προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες για την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων με την εκτόξευση πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Συρίας. Η ενημέρωση έγινε στους πιλότους (με την ονομασία NOTAM) βάσει μίας ανακοίνωσης που είναι διαθέσιμη στη βάση δεδομένων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA). Το έγγραφό αναφέρει ότι οι ασκήσεις του Ρωσικού Ναυτικού θα είναι σε εξέλιξη από 8 έως 17 Σεπτεμβρίου, περίπου 70 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ταρτούς στην Συρία. Αυτή είναι και η μοναδική βάση του Ναυτικού εκτός της Ρωσίας.

Η ειδοποίηση υπ αριθμόν A1105/15 αφορά τον εναέριο κόμβο LCCC – το αεροδρόμια της Λευκωσίας. Αναφέρει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις του ρωσικού στόλου αναμένονται να πραγματοποιηθούν σε μία περιοχή με ακτίνα περίπου 41 χιλιομέτρων. Το κέντρο της περιοχής όπου θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές Κύπρου και Συρίας, περίπου 70 χλμ δυτικά της Συρίας.

Η NOTAM αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα εκτελεστούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, οπότε μια επικίνδυνη ζώνη απαγόρευσης πτήσεως θα εκτείνεται από την επιφάνεια της θάλασσας έως το επίπεδο 660 (περίπου 20,1 χιλιόμετρα). Επιπλέον, μια παρόμοια προειδοποίηση, η A1106/15 αναφέρει μια παρόμοια άσκηση του Ρωσικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθεί στην ίδια περιοχή της Μεσογείου Θάλασσας από 30 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης του τρέχοντος άρθρου το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό των NOTAM. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Αεροναυτικών Πληροφοριών (υπεύθυνο για την διενέργεια των διεθνών NOTAM) είπε στο rbc.ru ότι σύμφωνα με μια εσωτερική διαταγή οι λεπτομέρειες των NOTAM δεν μπορούν να αποκαλυφθούν σε τρίτους.

Στις αρχές του 2013, η Ρωσία πραγματοποισε τις πρώτες (από τη σοβιετική εποχή) μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του στόλου στα ανοιχτά των ακτών της Συρίας. Ακολούθησαν ακόμη πολλές ασκήσεις.

Οι ειδήσεις σχετικά με τις πιθανές ναυτικές ασκήσεις στα ανοιχτά των ακτών της Συρίας προέκυψαν έχοντας ως φόντο τις αυξανόμενες ενδείξεις για πιό ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στη συριακή σύγκρουση. Σύμφωνα με Αραβικά και Δυτικά μέσα ενημέρωσης, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, οι παραδόσεις ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Κυβέρνηση της Συρίας έγιναν ακόμη πιο συχνές.

Μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες τρία στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων, An-124, αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λατάκια, και το μπλόγκ Turkishnavy, που παρακολουθεί την κίνηση των πλοίων στον Βόσπορο, επεσήμανε πως οι διελεύσεις ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά προς την Μεσόγειο Θάλασσα έχουν γίνει ακόμη πιο συχνές. Ειδικότερα, την 8η Σεπτεμβρίου, το μπλοκ ανέφερε σχετικά με τη διέλευση του μεγάλου αποβατικού πλοίου, με την ονομασία Saratov (No.150), που ήταν φορτωμένο με καλυμμένα μηχανήματα (δείτε τις φωτογραφίες).

Πηγή: rbc.ru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.