Η Ρωσία θέλει το νέο βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας να ξεπερνά την ταχύτητα των 5 Μαχ

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μελλοντικού υπερηχητικού βομβαρδιστικού νέας γενιάς, η εικόνα είναι μόνο για χρήση εικονογράφησης (Φωτογραφία: defensetech)

Η Ρωσία θέλει να κατασκευάσει το δικό της υπερηχητικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας μέχρι το έτος 2020. Οι Ρώσοι ηγέτες έχουν παρατηρήσει πως  απο τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF) προγραμματίζεται η κατασκευή ενός βομβαρδιστικού νέας γενιάς, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμάσει τα εργοστάσια της για να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός υπερηχητικού βομβαρδιστικού.

Ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός υπεύθυνος για τα θέματα αμυντικής βιομηχανίας Dmitry Rogozin, είπε ότι η χώρα του δεν θα ασχοληθεί με την κατασκευή ενός βομβαρδιστικού όπως το το B-2. Οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θέλουν να χρησιμοποιηθεί η ίδια υπερηχητική τεχνολογία που χρησιμοποιεί  και ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US Army).

Η δηλώσεις του Rogozin στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN) γίνονται σε μία χρονική στιγμή, λίγο μετά την αποτυχημένη υπερηχητική δοκιμαστική πτήση που εκτέλεσε η USAF την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012. Το δοκιμαστικό όχημα κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό 16 δευτερόλεπτα μετά την αποδέσμευση του απο ενα ειδικά τροποποιημένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 και δεν έφτασε πότε την ταχύτητα των 6 Μαχ που περίμεναν οι αξιωματούχοι της USAF.

Ένα σκάφος για να πετάξει με υπερηχητική ταχύτητα σημαίνει οτι πρέπει να πετά πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 5) ή ταχύτερα από 5310 χιλιόμετρα ανά ώρα περίπου.

Οι Ρώσοι ελπίζουν να κατασκευάσουν το δικό τους υπερηχητικό βομβαρδιστικό μέχρι το 2020, το χρονοδιάγραμμα δείχνει λίγο φιλόδοξο αν ξεκινήσουν τώρα την κατασκευή των κινητήρων.

Το πρόγραμμα Waverider των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ξεκίνησε το 2004 έχοντας στοιχίσει 140 εκατομμύρια δολάρια. Την 14η Αυγούστου ήταν η τελευταία προγραμματισμένη δοκιμή. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ πρέπει να αναζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Μηχανικοί κατασκεύασαν τον υπερηχητικό  κινητήρα  του  X-51A Waverider να πετά χωρίς την χρήση υγρού καυσίμου. Αντί αυτού ο κινητήρας χρησιμοποιεί οξυγόνο για κινήσει το X-51A. Εκμεταλλεύεται, επίσης την ενέργεια που δημιουργείται από το δικό του ωστικό κύμα για να επιτύχει την τελική ταχύτητα των 6 Μαχ.

Η USAF ήλπιζε να εξοπλίσει ενα επιχειρησιακό αεροσκάφος με υπερηχητικούς κινητήρες μέχρι το 2016. Μέτα την αποτυχία του Αυγούστου και τα ερωτήματα ε την μελλοντική χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτοί οι τελικοί σκοποί είναι πλέον υπό αμφισβήτηση. Ο σχεδιασμός και  η κατασκευή ενός υπερηχητικού βομβαρδιστικού από τους Ρώσους μέχρι το 2020,φαίνεται εξίσου απίθανος.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν διευκρινίσει πότε το βομβαρδιστικό νέας γενιάς θα επιτύχει να πετάξει με υπερηχητικές ταχύτητες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.