Η Ρωσία ξεκινάει την κατασκευή του “αόρατου” βομβαρδιστικού επόμενης γενιάς ιπτάμενης πτέρυγας

[dropcap size=small]Π[/dropcap]ερίπου τέσσερα χρόνια πριν, η προκαταρκτική μελέτη του “αόρατου” βομβαρδιστικού επόμενης γενιάς της Ρωσίας έλαβε επίσημη έγκριση. Τώρα φαίνεται σαν να υπάρχει ένα πράσινο φως για την κατασκευή του νέου αεροσκάφους.

Αναπτύχθηκε από το Γραφείο Σχεδίασης Τουπόλεφ από το 2009, το PAK DA (Προηγμένο Αεροπορικό Σύμπλεγμα Μεγάλης Απόστασης) είναι το νέο βομβαρδιστικό που η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει από το 2023 για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των βομβαρδιστικών Tu-95 Bear, Tu-22M3 Backfire και Tu-160 Blackjack της Μόσχας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το κρατικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Sputnik, το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση πριν το 2021, με τις πρώτες παραδόσεις του να ξεκινούν μερικά χρόνια αργότερα ακόμα αν και αυτό φαίνεται να είναι μάλλον αισιόδοξο, δεδομένου ότι πίσω στο 2013, η μελέτη προέβλεπε το PAK-DA να εισέλθει στη φάση παραγωγή από το 2020 με το πρώτο βομβαρδιστικό να εισέρχεται στην ενεργό υπηρεσία την χρονική περίοδο 2025-2030.

Εν πάση περιπτώσει, το “αόρατο” βομβαρδιστικό θα είναι μια ιπτάμενη πτέρυγα και υποηχητικό: σε αντίθεση με το Αμερικάνικό X-51, Falcon HTC-2 και άλλα αναπτυξιακά υπερηχητικά πρόγραμμα στα οποία μπορεί να βασιστεί η δυνητική δυνατότητα προσβολής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), το νέο ρωσικό βομβαρδιστικό δεν θα είναι καν υπερηχητικό. Η απώλεια στην ταχύτητα θα αντισταθμιστεί με προηγμένες “αόρατες”, ηλεκτρονικές δυνατότητες και έναν καθοδηγούμενο πύραυλο τεχνητής νοημοσύνης (AI).

“Είναι αδύνατον να κατασκευάσεις ένα βομβαρδιστικό που θα φέρει πυραύλους που θα είναι ταυτόχρονα αόρατο στα ραντάρ και υπερηχητικό. Για αυτό τον λόγο έχει γίνει εστίαση στις αόρατες δυνατότητες. Το PAK-DA θα μεταφέρει AI πυραύλους με εμβέλεια έως 7000 χιλιόμετρα. Ένας τέτοιος πύραυλος μπορεί να αναλύσει την αεροπορική και ραδιο-ραντάρ κατάσταση και να καθορίσει την κατεύθυνση, υψόμετρο και ταχύτητα του. Εργαζόμαστε ήδη σε αυτούς τους πυραύλους”, παρατέθηκε να λέει ο Αρχηγός των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων Βίκτορ Μποντάρεφ απο την ρωσική εφημερίδα Ροσισκαγια Γκαζέτα.

Η ρωσική ιπτάμενη πτέρυγα θα μπορεί να μεταφέρει πυραύλους αέρος-επιφανείας και αέρος-αέρος όπως επίσης και συμβατικές και καθοδηγούμενες βόμβες. Μια δημοσίευση του 2016 ανέφερε οτι το PAK-DA αναμενότανε να έχει αυτονομία 6740 ναυτικών μιλίων. Θα μπορεί επίσης να μεταφέρει 30 τόνους όπλων.

Ενα μη επανδρωμένο στρατηγικό “έκτης γενιάς” βομβαρδιστικό αεροσκάφος που βασίζεται στο PAK-DA που θα μπορούσε να εμφανιστεί περίπου στο 2040-2050 συζητιόταν πριν από πολλά χρόνια και, με βάση τις δηλώσεις της περασμένης χρονιάς, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στα μαχητικά αεροσκάφη έκτης και έβδομης γενιάς.

Εντούτοις, αν η Μόσχα θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο “αόρατο” βομβαρδιστικό (και/ή ένα επόμενης γενιάς τακτικό αεροσκάφος αποφυγής ραντάρ 6ης ή 7ης γενιάς) στο άμεσο/μεσοπρόθεσμο μέλλον αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Οι αισιόδοξοι ισχυρισμοί γύρω από τις ικανότητες των νέων τύπων αεροσκαφών που αναπτύσσονται, οι αισθητήρες και τα όπλα τους θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα γεγονότα: πράγματι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που λειτουργεί για χρόνια “αόρατα” αεροσκάφη πέμπτης γενιάς (το F-22 και, με πολλές δυσκολίες, το αμφιλεγόμενο και προβληματικό F-35) και ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), ως στιγμής, η Ρωσία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ένα νέας γενιάς “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος με σύστημα ραντάρ AESA (και τα δύο βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο).

Ρωσικό αεροσκάφος PAK-FA T-50. (©Vitaly V. Kuzmin)
Ρωσικό αεροσκάφος PAK-FA T-50. (©Vitaly V. Kuzmin)

Ας μην ξεχνάμε ότι το πέμπτης γενιάς T-50 PAK FA δεν έχει ακόμη ενταχθεί επισήμως σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις. Επιπλέον, όλα τα πιο σημαντικά μελλοντικά προγράμματα (συμπεριλαμβανομένου του ήδη αναφερθέντος F-35) αποδείχθηκαν ότι είναι υποκείμενο διαφόρων αναπτυξιακών θεμάτων, υπερτιμολογήσεις και καθυστερήσεις.

Όπως ήδη έχουμε εξηγήσει εδώ κατά το παρελθόν, η Sukhoi ίσως να βασίσει την έκτη γενιά αεροσκαφών πάνω στο PAK-FA και να εκσυγχρονίσει τη σχεδίαση κατά τη διάρκεια των ετών παρομοίως όπως που έχει κάνει με το Su-27 και τις επακόλουθες εκδόσεις, μεγάλης ευελιξίας, Flanker έως το Su-35S.

Αυτό σημαίνει ότι το PAK-FA πιθανόν να γίνει ένα αεροσκάφος 5++ γενιάς χάρις στις σχεδιαζόμενες αναβαθμίσεις και κάποτε στο μέλλον θα είναι η βάση του ρωσικού μαχητικού 6ης γενιάς.

Εν τω μεταξύ, ας περιμένουμε για το PAK-DA που φαίνεται να είναι αρκετά καλό με βάση τις απεικονίσεις που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.

Προσοχή, η εικόνα της επικεφαλίδας δείχνει το σχέδιο PAK-DA (militaryrussia.ru via Sputnik News).Η εικονογράφηση αυτή δεν μπορεί θα θεωρηθεί ως μια επίσημη εικόνα και δεν μπορεί να απεικονίσει το αεροσκάφος έτσι όπως προορίζεται να είναι.

Απόδοση/Μετάφραση απο το theaviationist.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Η Ρωσια αδυνατει στην αναπτυξη συμβατικων οπλων οικονομικως ειχε να ξανα αρχισει απο την αρχη και δεν ειναι ευκολη η αντικατασταση του πνευματικου ανθρωπινου δυναμικου με τις απωλειες που υπεστει. Χρειαζεται χρονος που ομως ισως να μην εχει. Ακομη και στην αναπτυξη του ΠΑΚ ΦΑ εφεραν τους Ινδους (FGFA) μεσα οι οποιοι ζητουν και ‘πετραχηλια’ για ροοπιες καθως και στην αναπτυξη και παραγωγη αλλων συστηματων οπως το Βραμος.

  New Delhi has told Moscow that it wants a new engine and the plane must have super cruise ability, a 360-degree radar ability, added stealth features among 40-odd other India-specific modifications over the existing prototype.
  The IAF has said AL-41F1 engines being used on the existing T-50 were just upgraded versions of the Sukhoi-30MKI’s AL-31FP engines and it would need a new engine. Also, the MoD wants that the R&D contract should have an adequate share of work done in India, thus allowing Indian engineers to learn the art of designing and making a plane. The R&D contract is estimated to be for $4 billion (around Rs 26,000 crore). The R&D process and final development of the plane is expected to be spread across seven years.

 2. μα καλα δεν μας εχουν ζαλίσει οι διάφοροι οτι οι ρώσοι εχουν τεχνολογια αντί στελθ με ρανταρ χ/ψ/ζ μπάντας;
  τοτε γιατι επενδύουν σε στελθ βομβαρδιστικά;

 3. Το μονο σιγουρο ειναι οτι η τεχνολογια stelth αλλαζει ολο το πεδιο μαχης με τα συστηματα που εχουμε σημερα. Ακυρωνονται μεγαλου μεγεθους οπλικα συστηματα πχ φρεγατες και πλεον γινονται απολυτα εξειδικευμενα πραγματα σε ενα πολεμο.Καλημερες κιολας.

 4. “Είναι αδύνατον να κατασκευάσεις ένα βομβαρδιστικό που θα φέρει πυραύλους που θα είναι ταυτόχρονα αόρατο στα ραντάρ και υπερηχητικό.” Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο απο το στρατηγό.

 5. Το προηγούμενο σχόλιο δεν συνεχίστηκε γιατί μου κάνει προβλήματα ο υπολογιστής δεν πάτησα όμως δημοσίευση σχολίου και μην με μαλώσεις κύριε Δούκα!

  Γιατί να δώσεις τόσα χρήματα να το κατασκευάσεις;
  Δεν τους κάνει ένα αεροσκάφος των 2,7+ μάχ;
  Ναι ένα βομβαρδιστικό των 2,75 max με χαμηλό κόστος!

  1. Είσαι κατά φαντασία σχεδιαστής όπλων.
   Καταρχήν δεν υπάρχει φτηνή άμυνα. Αυτοί που λένε για φτηνούς βαλλιστικούς πυραύλους, φτηνά αντιπυραυλικά συστήματα, οτιδήποτε βάζοντας μπροστά την λέξη φτηνό ή χαμηλού κόστους δείχνουν αμέσως ότι δεν το κατέχουν το σπορ.
   Στην φαντασία σου μπορεί να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα βομβαρδιστικό των 2,75 μαχ που να έχει χαμηλό κόστος. Μόνο το να σχεδιάσει κανείς ένα τέτοιο αεροπλάνο το κόστος θα είναι πάνω από 10 δις δολ.

 6. “Είναι αδύνατον να κατασκευάσεις ένα βομβαρδιστικό που θα φέρει πυραύλους που θα είναι ταυτόχρονα αόρατο στα ραντάρ και υπερηχητικό”

  Λάθος…..

 7. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  O γενικος διευθυντης της tupolev (Александр Конюхов ) δηλωσε οτι οι δοκιμες του νεου βομβαρδιστικου ПАК ДА θα πραγματοποιηθουν στη βαση Zhukovsky κοντα στη Μοσχα.Επισης ανεφερε οτι εχει οριστικοποιηθει η εμφανιση του αεροσκαφους και εχουν υπογραφτει ολα τα συμβολαια για την δημιουργια του.Το αεροπλανο θα ειναι υποηχητικο αλλα θα φερει πιο πολλα οπλα απο το TU-160.

  https://www.aex.ru/news/2019/8/2/200319/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.