Η Ρωσία ολοκληρώνει τη σχεδίαση της αντιαρματικής νάρκης κατακόρυφης προσβολής “PTKM-1R”

©topwar.ru | Πιθανή σχεδίαση της νάρκης “PTKM-1R”. Η νάρκη “PTKM-1R” είναι ένας πράσινος κύλινδρος στο μέγεθος ενός φορητού πυροσβεστήρα που ζυγίζει περίπου είκοσι (20) κιλά.

Ο Ρωσικός Στρατός στο άμεσο μέλλον θα παραλάβει την εκτινασσόμενη αντιαρματική νάρκη κατακόρυφης προσβολής. Ευαίσθητοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες θα παρέχουν στην νάρκη τη δυνατότητα ανεξάρτητης ανίχνευσης ενός εχθρικού άρματος και την προσβολή του με ένα ειδικό υπο-πυρομαχικό στην πιο ευάλωτη πλευρά του – την οροφή του. Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα νέα εκρηκτικά γεμίσματα θα καταστήσουν την στρώση ναρκών τύπου “τάπητα” περιττή και θα δημιουργεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αδιαπέραστα ναρκοπέδια στις αρματικές διαβάσεις, όπως ανέφερε η εφημερίδα “Ιζβέστια”.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η σχεδίαση της πρώτης εγχώριας εκτινασσόμενης αντιαρματικής νάρκης κατακόρυφης προσβολής “PTKM-1R” πλησιάζει στην ολοκλήρωση της. Τα δοκιμαστικά δείγματα βρίσκονται στο στάδιο των ελέγχων. Οι σχεδιαστές θέλουν να κατασκευάσουν ένα νέο πυρομαχικό υψηλής τεχνολογίας το οποίο θα ενισχύσει τις ικανότητας των μονάδων Μηχανικού στην μάχη κατά των αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων.

Η νάρκη “PTKM-1R” ειναι ένας πράσινος κύλινδρος στο μέγεθος ενός φορητού πυροσβεστήρα που ζυγίζει περίπου είκοσι (20) κιλά. Μετά την ανάπτυξη και την όπλιση της ξεδιπλώνεται σαν ένα άνθος και τα “πέταλα” της διατηρούν τη συσκευή στην κάθετη θέση. Η νάρκη “θάβεται” με τα χέρια άπλα τοποθετώντας την στο έδαφος όπου μπορεί να παραμείνει οπλισμένη για δέκα ημέρες σε θερμοκρασίες από τους μείον σαράντα (40) έως τους συν τριάντα (30) βαθμούς. Έπειτα,  η νάρκη μπορεί να αυτο-καταστραφεί για την αποτροπή θανάσιμου τραυματισμού αμάχων.

Ο συνδυασμένος σεισμικός και θερμικός αισθητήρας ανιχνεύει τον στόχο σε αποστάσεις εως εκατόν πενήντα (150) με διακοσίων (200) μέτρων. Η νάρκη παίρνει μια ελαφριά κλίση προς το άρμα μάχης ή τεθωρακισμένο όχημα. Όταν ο στόχος εισέλθει στο δραστικό βεληνεκές της τότε εκτοξεύεται το υπο-πυρομαχικό. Εκτινάσσεται αρκετές δεκάδες μέτρα ψηλά, ο ανιχνευτής θερμότητας εντοπίζει τον στόχο από τη θερμότητα που εκπέμπει ο κινητήρα και προσβάλλει την οροφή του πύργου με μια υπέρθερμη μεταλλική σφαίρα.

Ο εμπειρογνώμων Αλεκσέϊ Λεόνκοφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι νάρκες κατακόρυφης προσβολής θεωρούνται από τους Ρώσους στρατιωτικούς Μηχανικούς ως μια παγκόσμια τάση οπλισμού. “Η προστασία των σύγχρονων αρμάτων μάχης βρίσκεται υπό συνεχή αναβάθμιση, νέες θωρακίσεις ανακαλύπτονται οι οποίες πρακτικά καθιστούν τα άρματα μάχης άτρωτα στο μετωπικό τόξο της θωράκισης τους. Συνεπώς, οι “αντιαρματιστές” Μηχανικοί προσπαθούν να προσβάλλουν ένα εχθρικό όχημα μάχης στο πιο ευάλωτα μέρη του. Οι εκτινασσόμενες νάρκες οι οποίες προσβάλλουν τον πύργο ή τον κινητήρα ειναι η τελευταία τάση”, δήλωσε.

Οι “έξυπνες” νάρκες θα καταστήσουν τα αντιαρματικά κωλύματα του Μηχανικού ακόμα πιο αποτελεσματικά και θα απλοποιήσουν την εργασία των σκαπανέων. “Μια τέτοια νάρκη ελέγχει έναν μεγάλο τομέα σε ακτίνα μέχρι εκατό (100) μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ανάγκη στρώσης ναρκοπεδίου τύπου “τάπητα”. Μια μικρή ομάδα στρατιωτών με δύο δωδεκάδες νάρκες μπορεί άμεσα να παγιδεύσει έναν μεγάλο τομέα της πρώτης γραμμής. Τα άροτρα και οι κύλινδροι ειναι αναποτελεσματικοί εναντίον αυτών των ναρκοπεδίων καθώς το υλικό καταστρέφεται από μεγάλη απόσταση”, δήλωσε.

“Στο μέλλον οι ρωσικές “έξυπνες” νάρκες θα μπορούν να ενοποιηθούν σε δίκτυο υπό έναν ενιαίο έλεγχο. Οι αισθητήρες θα μεταδίδουν στον χειριστή δεδομένα σχετικά με τα εντοπισμένα αντικείμενα, τον τύπο τους, τον αριθμό, την ταχύτητα και την κατεύθυνση. Ο χειριστής θα επιλεγεί τις νάρκες που θέλει να εμπλέξει για εξουδετέρωση και ποίες θα διατηρεί σε κατάσταση αναμονής”, γράφει η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “armyrecognition.com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.