Η Ρωσία παρέλαβε τα εργαλεία για να “τυφλώσει” τα αδιάκριτα αναγνωριστικά αεροσκάφη του NATO στην Συρία

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην προηγούμενη εβδομάδα το NATO ανακοίνωσε ότι άρχισε την παρακολούθηση της κίνησης των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Συρία με την χρήση των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS που επιχειρούν από Τουρκικές βάσεις. Αλλά δεδομένου ότι το έφερε η τύχη, η Ρωσία μόλις παρέλαβε όλα τα μέσα που χρειάζεται για να εξουδετερώσει τις υποκλοπές της συμμαχίας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το NATO ανακοίνωσε ότι στόλος αποτελούμενος από 16 αεροσκάφη εναερίων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) θα αποσταλούν στην Τουρκία, δήθεν για να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της συμμαχίας εναντίον των τρομοκρατών του Ντά’ες. Ένα μήνα αργότερα, η συμμαχία επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν και ότι άρχισαν την επιτήρηση του Συριακού εναερίου χώρου αρχίζοντας από την 20η Οκτωβρίου.

Το NATO τόνισε ότι τα αεροσκάφη θα πετάνε μόνο πάνω από το διεθνή εναέριο χώρο ή πάνω από την Τουρκία, και δεν θα εισέλθουν στον Συριακό εναέριο χώρο. Παρ’ολα αυτά, η παρουσία τους θα δώσει τη θεωρητική δυνατότητα να παρακολουθούν τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από ένα μεγάλο μέρος της Συρία. Τα συστήματα επί των 16 αεροσκαφών Boeing E-3 Sentry θα επιτρέψουν τον εντοπισμό στόχων που πετούν σε χαμηλό ύψος από αποστάσεις έως 400 χιλιομέτρων, και από αποστάσεις 450 και 650 χλμ για τα αεροσκάφη που πετούν σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα. Με άλλα λόγια, μιλώντας πάντα υποθετικά, μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν αεροσκάφη που επιχειρούν στην Συρία, χωρίς πότε να διέλθουν τα σύνορα.

Τα E-3 αναπτύχθηκαν στην Τουρκία κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας και μετά από την επίσημη απόφαση της συνόδου κορυφής του NATO στην Βαρσοβία τον Ιούλιο. Τα αεροσκάφη έχουν εγκατασταθεί σε μια αεροπορική βάση στην επαρχία Ικονίου, στην κεντρική Τουρκία.

Η Μόσχα προφανώς δεν έχει ξεγελαστεί από τους ισχυρισμούς της συμμαχίας ότι τα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για την μάχη κατά των τρομοκρατών του Ντά’ες. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει κατά το παρελθόν ότι το Ντά’ες δεν διαθέτει καμία αεροπορική δύναμη, προσθέτοντας ότι τα αεροσκάφη AWACS στην περιοχή προφανώς στρέφονται κατά της Συριακής Αεροπορίας και της Ρωσικής ομάδας κρούσης που επιχειρεί στην Συρία.

Στην πραγματικότητα, παρά την επίσημη ομιλία για την “αντι-Ντά’ες” ανάπτυξη, ο Αρχηγός της RAF Παντι Τικλ βγήκε και παραδέχθηκε ανοιχτά ότι τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύουν τα Ρωσικά και Συριακά μαχητικά. “Δεν πρόκειται να αρνηθώ ότι τα AWACS θα παρακολουθούν τις Ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, καθώς και τις αεροπορικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασσαντ, από την Τουρκική επικράτεια, δεδομένης της εμβέλειας τους, τα ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν την επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ. Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός σκοπός μας”, είπε ο Τίκλ.

Όπως το έφερε η τύχη, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη επεξεργαστεί μια απάντηση -την εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου στη δοκιμασμένη πλατφόρμα Ilyushin Il-22PP. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης Il-22PP ‘Porubshchik’ (περίπου “ξυλοκόπος”) ολοκλήρωσε τους κρατικούς ελέγχους τον Σεπτέμβριο. Ένα αεροσκάφος Il-22PP παραδόθηκε στην πολεμική Αεροπορία, με δύο ακόμα να αναμένεται να παραδοθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

©Yury Stepanov
Οπίσθια άποψη του Il-22PP | ©Yury Stepanov

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του συστήματος, τα συστήματα που βρίσκονται επί του αεροσκάφους έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα συστήματα AWACS, επίγεια αεράμυνα (όπως τα συστήματα αεράμυνας MIM-104 Patriot) και επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Il-22PP διαθέτει επιλογή συχνότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρεμβάλει τις συχνότητες των φιλικών ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο φορέας του, ένα εκσυγχρονισμένο, τετρακινητήριο Il-22, έχει αυτονομία έως και 6500 χιλιόμετρα σε υψόμετρο 8800 μέτρων και ταχύτητα μέχρι 685 χιλιόμετρα ανα ώρα.

Εκτός από τις δυνατότητες παρεμβολής, αεροσκάφη είναι σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικών πληροφοριών και προστασίας των φιλικών αεροσκαφών από τον εχθρικό ηλεκτρονικό πόλεμο.

Τα νέα Il-22PP σύντομα θα συμπληρωθούν από το Tu-214R, ένα εντελώς νέας σχεδίασης αεροσκάφος, εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά, οπτικά και ραντάρ συστήματα. Τον Αύγουστο το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένα Tu-214R είχε υποβληθεί σε δόκιμες στην Συρία. Αυτό το αεροσκάφος πρόκειται να αντικαταστήσει το αεροσκάφος ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELINT) Il-20M, αλλά είναι σε θέση να εκτελέσει πολλαπλές επιχειρήσεις.

russia_il_22pp

Οι δυνατότητες του Tu-214R περιλαμβάνουν ELINT, σήματα πληροφοριών (SIGINT) και επικοινωνίες πληροφοριών (COMINT). Οι πομποδέκτες του αεροσκάφους είναι σε θέση να παρακολουθούν σήματα που εκπέμπονται από οτιδήποτε, από αεροσκάφη ως οχήματα μάχης και κινητά τηλέφωνα, και μπορεί να εκδώσει ηλεκτρονική διαταγή μάχης (EOB). Το Tu-214R έχει υποστεί εκτεταμένες δοκιμές καθ΄όλο το έτος.

Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς και το NATO αποφάσισε να αναπτύξει πάνω από μια ντουζίνα αεροσκάφη AWACS στην Τουρκία για να παρατηρεί την Συρία, η Ρωσία ανέπτυξε αρκετά νέα αεροσκάφη που επιτρέπουν την Μόσχα να παρεμβάλει τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών του NATO με το πάτημα ενός διακόπτη. Και αυτό δεν είναι είναι καν η αναμέτρηση των ικανοτήτων παρεμβολής των χερσαίων συστημάτων που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Εάν η Ρωσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει επιλεκτικά αυτόν τον εξοπλισμό ή σε μαζική κλίμακα μένει να το δούμε, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι αξιωματούχοι του NATO κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αυτοί που θα παραδεχθούν ότι η επιχείρηση επιτήρησης στην Συρία δεν συγκεντρώνει τόσο πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως ήλπιζαν ότι θα λάβουν.

Αποδοση/Μετάφραση απο το SputnikNews.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Νομίζω ότι τα TU 214R πέραν των δυνατοτήτων ELINT,SIGINT,COMINT έχουν και δυνατότητες “Battlefield Surveillance”, όπως τα αμερικάνικα JSTARS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.