Η Ρωσία πουλάει τα 18 μαχητικά Su-30 που απέρριψε η Ινδία

Su-30MK
To Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-30MKI (Φωτογραφία: sukhoi)

Η Ρωσία πρόκειται να πωλήσει την παρτίδα των 18 μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-30, τα οποία απορρίφθηκαν από την Ινδία διότι υπήρχε ανησυχία σχετικά με τους κινητήρες τους και επιστράφηκαν στην Ρωσία το 2003.

Τα 18 μαχητικά Su-30 σύμφωνα με το RIA Novosti, ήταν στην υπηρεσία της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας αλλά επιστράφηκαν στη Ρωσία, έκτοτε βρίσκονται σε εργοστάσιο επισκευών στην Λευκορωσία και είναι διαθέσιμα προς πώληση σε πιθανούς αγοραστές.

Το Su-30MKI είναι το κύριο μαχητικό της Ινδίας, περίπου 140 έχουν κατασκευαστεί μετά από άδεια στη Ινδία από την HAL Aeronautics. Κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, αναμένεται η πολεμική αεροπορία της Ινδίας να αγοράσει περίπου 280 μαχητικά

Η ανάπτυξη του Su-30 ξεκίνησε την δεκαετία του 80 για τις ανάγκες των Σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων, και βασίζεται στη μετατροπή του μαχητικού Su-27UB.

H πρώτη παρτίδα των 18 Su-30 που παραδόθηκε στην Ινδία ήταν τύπου Su-30MK και Su-30K, και κατασκευάστηκαν με χαμηλότερες προδιαγραφές από το μεταγενέστερο Su-30MKI. Αυτό σημαίνει ότι δεν διέθεταν ακροφύσια μεταβλητής διεύθυνσης ώσης ή ριναία πηδάλια ανόδου / καθόδου (canards), τα οποία δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα τους κατασκευάστηκαν επίσης με χαμηλότερες προδιαγραφές, από τα μεταγενέστερα Su-30MKI που κατασκευάστηκαν από την HAL, τα οποία διέθεταν υψηλού επιπέδου Ισραηλινής και Γαλλικής κατασκευής συστήματα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.