Ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς T-50 (PAK FA). (Φωτ: wikimedia.org)

Η ρωσική κρατική εταιρεία “Ροσομπορονεξπορτ” έχει προσφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη T-50 (PAK FA) στη Νότια Κορέα.

Τα μαχητικά μπορεί να αποκτηθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού FX-III για την αγορά 60 μαχητικών.
Σύμφωνα με το Lenta.ru (με αναφορά στο Jane’s) η πρόταση ήταν ανεπίσημη. Πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω προσφορά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με πηγή του Lenta.ru υπό το πρίσμα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων των μαχητικών χωρίς να χρειαστούν αλλαγές στον προϋπολογισμό του διαγωνισμού, η Ροσομπορονεξπορτ μελετά να αρπάξει τη ευκαιρία και να πουλήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη στην Νότια Κορέα. Νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί από Κορεάτικα μέσα ενημέρωσης πώς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αύξησε τις απαιτήσεις όσον αφορα τις stealth δυνατότητες του υποψήφιου μαχητικού. Το αεροσκάφος F-35 πήρε το προβάδισμα ενόψει των νέων απαιτήσεων.

Τα μαχητικά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν: το F-35, F-15 Silent Eagle και το Typhoon. Το F-35 αποκλείστηκε από το διαγωνισμό λόγω του υψηλού κόστους και της “αμφίβολης” ημερομηνίας ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού Typhoon προέκυψε  λόγω της μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις στον τομέα των stealth δυνατοτήτων. Το μαχητικό F-15SE προκρίθηκε στην τελική φάση, ωστόσο η Νότια Κορέα αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιλογή του λόγω των χαμηλών stealth επιδόσεων.

Επί του παρόντος, η Νοτιοκορεατική Πολεμική Αεροπορία έχει προτείνει στο υπουργείο Άμυνας αρκετές επιλογές αγορών του μαχητικού αεροσκάφους. Το πρώτο σενάριο προτείνει την αγορά 60 μαχητικών F-35 διαμέσου ενιαίας σύμβασης. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την μικτή αγορά μαχητικών: 40 F-35, 20 F-15SΕ ή αεροσκάφη Typhoon. Πιθανών η Ροσομπορονεξπορτ μελετά να πουλήσει τα T-50 στο πλαίσιο του δεύτερου σεναρίου.

Η Νότια Κορέα προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά 60 μαχητικών αεροσκαφών στα τέλη του 2011. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας σχεδιάζει να δαπανήσει  για την παρούσα σύμβαση περίπου 7,5 δις $. Τα μαχητικά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν το: F-35, F-15SE και το Typhoon. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί πως και η Ροσομπορονεξπορτ είχε καταθέσει προσφορά με τα μαχητικά T-50. Αργότερα, η Κορέα είπε πως η Ρωσία είχε αποσύρει το T-50 από το διαγωνισμό.

Εξαιτίας της αδυναμίας προσαρμογής του κόστους των διαγωνιζόμενων  μαχητικών στις απαιτήσεις του διαγωνισμού, η Ν.Κορέα, το καλοκαίρι του 2013, παρέτεινε τον χρόνο λήξης του διαγωνισμού αρκετές φορές. Παρά το γεγονός πως η Νοτιοκορεάτικη ΠΑ δεν έχει επιλέξει ακόμη μαχητικό, το υπουργείο Άμυνας της χώρας μελετά να αγοράσει μαχητικά το ταχύτερο δυνατόν με σκοπό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκσυχρονισμού του αεροπορικού στόλου.

Ο διαγωνισμός FX αποσκοπεί στην αντικατάσταση των 150 ξεπερασμένων F-4 Phantom II και F-5 Fredoom Fighter/Tiger II μαχητικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο του προγράμματος FX-I η Νότια Κορέα αγόρασε 30 μαχητικά F-15K από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ( ίδιος αριθμός μαχητικών αποκτήθηκαν και στο πρόγραμμα FX-2).

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: