Η Ρωσία εξέφρασε το ενδιαφέρον να εξελίξει έναν κινητήρα αεροσκάφους για το πρωτο εγχώριας κατασκευής, μαχητικό αεριωθούμενο της Τουρκίας, το “TF-X”.

“Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ειναι πολύ πρόωρο να πούμε αν η ιδέα θα κερδίσει περαιτέρω έδαφος”, μετέδωσε ο ιστότοπος “Defence News” επικαλούμενος δήλωση ενός αξιωματούχου των τουρκικών προμηθειών.

Η εξέλιξη ενός κινητήρα για το “TF-X” μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ρωσικό όμιλο ετερογενών αμυντικών δραστηριοτήτων, “Rostec”.

Ο διευθυντής της εταιρείας δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την αεροπορική έκθεση “Eurasia” στην πόλη της Αττάλεια στη νότια Τουρκία ότι είχε κατατεθεί πρόταση για τον κινητήρα.

Ένας τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι πολιτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ρωσία ήταν “εξαιρετικοί”, προσθέτοντας ότι οι σημερινοί πολιτικοί δεσμοί προλειάνουν το έδαφος για την βαθύτερη συνεργασία στα αμυντικά και τις δημόσιες προμήθειες.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η τουρκική κυβέρνηση διάθεσε την πρώτη επένδυση άξιας ₺4,8 δισεκατομμυρίων ($1,18 εκατομμύρια δισεκατομμύρια) για την μελέτη γενικής σύλληψης του προγράμματος “TF-X”. Το επενδυτικό σχέδιο έχει τεθεί υπό το πλαίσιο ενός κρατικού καθεστώτος παροχής κινήτρων.

Δυο από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας, η “Aselsan” και οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (“TAI”), έχουν υπογράψει ήδη ενα μνημόνιο με το οποίο συμφωνούν να μοιραστούν τις εργασίες πάνω στο έργο, για την σχεδίαση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει $1,18 εκατ.

“Μετά το επίσημο πράσινο φως από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν, το πρόγραμμα θα τρέξει προς τα εμπρός”, δήλωσαν αξιωματούχοι των προμηθειών. “Το “TF-X” και άλλα μεγάλα εγχώρια αναπτυξιακά πρόγραμμα ειναι τα αγαπημένα έργα του Ερντογάν”, ανέφερε το άρθρο.

Η επιλογή του κινητήρα θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη φάση του έργου μετά την ολοκλήρωση της μελέτης γενικής σύλληψης.

4 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Φαίνεται οι γείτονες έχουν εκνευριστεί με την υπόθεση JSF, και σκέφτηκαν ίσως να ρίξουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα στην Ουάσινγκτον. Ό EJ200 αποκλείεται να είναι ακατάλληλος για ένα δικινητήριο μαχητικό, η να καταναλώνει περισσότερο απο έναν ρωσικό. Στην ώση η στην ικανότητα για υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς μετάκαυση, είναι επίσης ικανοποιητικός.

  Απάντηση
 2. ivychris

  “…η τουρκική κυβέρνηση διάθεσε την πρώτη επένδυση άξιας ₺4,8 δισεκατομμυρίων ($1,18 εκατομμύρια) για την μελέτη γενικής σύλληψης”

  $1.18Δισ και όχι $1.18Εκ τα 4.8Δισ ΤΛ
  Το νέο ανέκδοτο των τούρκων-ρώσων είναι σχεδίαση, ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης κλπ της BAE & κινητήρας ROSTEC.
  BAE με ρωσικό κινητήρα ούτε σε άλλο σύμπαν
  Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας
  Δεν λένε κατευθείαν ότι θα αντικαταστήσουν την Ινδία στο υπό εξέλιξη ρωσικό Α/φος να τελειώνουμε…

  Απάντηση
 3. KONSTANTINOS

  Προφανώς για να το λένε οι Ρώσοι μάλλον κατι έχει πάρει το αυτάκι τους για τις επικείμενες σχέσεις Τουρκίας Δύσης και προφανώς ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα. Άλλωστε εάν οι Τούρκο-Αμερικανικές σχέσεις διαρραγούν ακόμα περισσότερο τότε η BAE δεν θα έχει άλλη επιλογή απο το να εγκαταλείψει το πρότζεκτ. Πάντως μία είσοδος της Τουρκίας στο πρότζεκτ του su57 ειναι πολύ δύσκολο να γίνει διότι πιθανολογώ πως ούτε οι Τούρκοι το θέλουν. Σε περίπτωση που γίνει όμως κατι τέτοιο με s400 και tfx-su57 οι Ρώσοι θα δέσουν τη Τουρκια στο άρμα τους για τα καλά. Εαν καταφέρει κατι τετοιο ο Πούτιν πραγματικά πιστεύω πως θα βγει η Αικατερίνη η Μεγάλη απο τον τάφο της να τον φιλήσει. Τρεις και κατι αιώνες ρωσικής στρατηγικής θα έχουν επιτευχθεί απο τον Πούτιν και χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα μάλιστα. Απο την άλλη βέβαια αυτό πιθανότατα θα φέρει περισσότερη ανασφάλεια και αστάθεια στη περιοχή μας, κατι που ειναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε σήμερα.

  Απάντηση
  • ivychris

   Πέρα από τα γεωπολιτικά, η Ρωσία μετά τις Αμερικανικές κυρώσεις έχει ανάγκη ρευστού και αυτό είναι άφθονο στην τουρκία, ακόμη…
   Οι τούρκοι από την άλλη, έχουν ανάγκη μεταφορά τεχνολογίας, γιατί δεν είναι μόνο ο κινητήρας του TF-X, αλλά και η εκπεφρασμένη τους επιθυμία για εγχώρια κατασκευή ναυτιλιακών μηχανών.
   Ήδη έχει συσταθεί ένα consortium 5 ναυπηγείων για την σχεδίαση & παραγωγή πρωτοτύπου.
   Υπολογίζουν δε, ότι τα επόμενα 10 χρόνια με τις αποσύρσεις παλαιών πλοίων & την ένταξη νέων θα χρειαστούν 100 νέες μηχανές (diesel, gas or combined).
   Ακόμη και σε ύφεση να εισέλθει η τουρκική οικονομία, είναι κατοχυρωμένη νομοθετικά η χρηματοδότηση του γνωστού SSM (Undersecretariat for Defense Industries του τουρκικού υπουργείου αμύνης) το οποίο εισπράττει το 10% του φόρου στα καύσιμα, το 5% των φόρων του ατομικού & εταιρικού εισοδήματος και δεν θυμάμαι ακριβώς το ποσοστό επί του φόρου στο αλκοόλ και στον καπνό…
   Εμείς και προ μνημονίων, δεν είχαμε πράξει κάτι ανάλογο γιατί έχουμε τη νοοτροπία του πελάτη…
   Είναι η διασφαλισμένη χρηματοδότηση δε, που προσέλκυσε πληθώρα ξένων άμεσων επενδύσεων με τη δημιουργία μεικτών εταιρικών βιομηχανικών σχημάτων .(ROKETSAN/US, LTV – NURIOL/US, FMC – TAI/LM , TUSAS/AGUSTA κλπ, κλπ)

   Ο Πούτιν έκανε 2 στρατηγικές κινήσεις για να λύσει το γόρδιο δεσμό Δύσης-τουρκίας.
   -Ενώ είχε επιβάλει κυρώσεις στη τουρκία για την κατάρριψη του Ρωσικού Αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, εν τούτοις, αν αληθεύει, ενημέρωσε έγκαιρα τον Ερντογαν για το πραξικόπημα του 2016
   -Ενώ το κόστος χρήματος (επιτόκια) για τη Ρωσία είναι υψηλό (7%), εν τούτοις δανείζει τη τουρκία με επιτόκιο 3% για να αγοράσει τους S-400!!
   Είναι χειρονομίες που δεν περνούν απαρατήρητες από πλευράς τουρκίας, τη στιγμή κατά την οποία οι δυτικές εταιρείες αξιολόγησης συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα, όχι εντελώς αδικαιολόγητα…, να αποσύρουν κεφάλαια αυξάνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, να επιβάλουν εμπάργκο πώλησης όπλων & εργασιών αναβάθμισης και να μην εκδίδουν τουρκους γκιουλενιστές κατ’ απαίτηση του Ερντογαν
   Γιατί να μη το κάνει και η Ρωσία?

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: