Η ρωσική πολεμική αεροπορία θα συμμετάσχει στη αμερικάνικη άσκηση "Red Flag"

Su-30МК
Όπως και η Ινδία, η οποία συμμετείχε, στη Red Flag, αρκετά χρόνια νωρίτερα με τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά SU-30 MKI, έτσι φέτος και η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα αεροσκάφη της σε ρεαλιστικούς ελιγμούς μάχης με αντιμέτωπα τα μαχητικά της USAF. Στη φωτογραφία το μαχητικό Su-30МК (Φωτογραφία: Sukhoi)

Παρά το ψυχρό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καμία χώρα δεν έχει αρνηθεί την συμμετοχή της σε μια κοινή στρατιωτική εκπαίδευση. Μια από αυτές τις ασκήσεις είναι η τακτική αεροπορική εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) και των συμμάχων της με την ονομασία “Red Flag”. H επόμενη άσκηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2012.

Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ είχε την ιδέα διοργάνωσης της άσκησης “Red Flag”, τότε η USAF και η αεροπορία ναυτικού χρησιμοποιούσαν κυρίως τα βομβαρδιστικά, όπως το F-4 Phantom-II και το F-105 Thunderchief.

Τα βομβαρδιστικά αυτά απέδειξαν την αδυναμία τους στη συμμετοχή κλειστών αερομαχιών με τα ελαφρά μαχητικά MiG του Βιετνάμ. Ο κύριος λόγος αποτυχίας των νέων αμερικάνικων μαχητικών, ήταν η μεγάλη εμπιστοσύνη που δινόταν στο ισχυρό ραντάρ και στους πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Ωστόσο, στην πράξη, τα προπολεμικά θεωρητικά συστήματα αερομαχιών που είχαν σχεδιαστεί, πολύ συχνά δεν είχαν την εξέλιξη που ήθελαν οι Αμερικάνοι.

Η κατάσταση έπρεπε να διορθωθεί, ειδικά από τη στιγμή που σε άλλο τμήμα της Ασίας πάνω από την έρημο του Λιβάνου, οι πιλότοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πετώντας με γαλλικά και αμερικάνικά αεροσκάφη επέδειξαν θαυμάσια αποτελέσματα στις εναέριες αποστολές μάχης κατά των Αράβων, οι οποίοι είχαν πιο ισχυρά αεροσκάφη σε σύγκριση με το Βιετνάμ και είχαν περάσει το ίδιο σοβιετικό σχολείο.

Τότε η USAF εκπόνησε μία μελέτη γνωστή και ως πρόγραμμα “Κόκκινος Βαρώνος II” (Project Red Baron II), το οποίο φανέρωσε ότι η δυνατότητα επιβίωσης του πιλότου σε μία αερομαχία αυξάνεται δραματικά μετά την ολοκλήρωση 10 πολεμικών αποστολών. Ως αποτέλεσμα, η “Red Flag”, από το ξεκίνημα της το 1976, είχε ως αποστολή να προσφέρει σε κάθε πιλότο και αξιωματικό οπλικού συστήματος την δυνατότητα να πετάξει 10 πραγματικά προσομοιωμένες πολεμικές αποστολές,  σε ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον και να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία στις πραγματικές πολεμικές συνθήκες.

Σήμερα η άσκηση “Red Flag” είναι μία προηγμένη εναέρια πολεμική άσκηση που διεξάγεται σε πολλούς εκπαιδευτικούς κύκλους κατά την διάρκεια του έτους. Εκτός από την Red Flag και την Red Flag-Alaska, οι οποίες εστιάζονται κυρίως σε αερομαχίες μαχητικών, υπάρχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί κύκλοι. Για παράδειγμα, η “Κοινή Εξερευνητική Πειραματική Δύναμη” (Joint Expeditionary Force Experiment-JEFX), μία άσκηση μεγάλης κλίμακας για τα επιτελεία της USAF και των συμμάχων της.

Υπάρχει επίσης και η “Jaded Thunder”, στην οποία εκτελούνται μία σειρά από πολεμικές ασκήσεις και την διάρκεια της οποίας οι πιλότοι από την USAF, το Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) και την αεροπορία του US Navy εκπαιδεύονται στην ανίχνευση και αναγνώριση των επίγειων στόχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι καμουφλαρισμένοι ως πολίτες ή ως πολιτικά αντικείμενα σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Τέλος υπάρχει και η “Άσκηση Κινητικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας” (MAFEX-Mobility Air Force Exercise). Σ’ αυτή την άσκηση εκπαιδεύονται οι πιλότοι των μεταφορικών αεροσκαφών, στην οποία μαθαίνουν πως να αλληλεπιδρούν χρησιμοποιώντας διάφορες συσκευές προσβολής επικοινωνιών και στόχου όπως επίσης σε καταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Την Άνοιξη του 2012, έγινε γνωστό ότι η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχει στην αεροπορική άσκηση Red Flag το Φθινόπωρο του 2012 μαζί με τους Αμερικάνους. Από 8 έως 19 Οκτωβρίου, η Εναέρια άσκηση “Red Flag 13-1” θα διοργανωθεί στην αεροπορική βάση Nellis στη Νεβάδα (Η αρίθμηση των ασκήσεων γίνεται σύμφωνα με το οικονομικό έτος, και η άσκηση του Φθινοπώρου είναι η πρώτη στο οικονομικό έτος του 2013).

Όπως και η Ινδία, η οποία συμμετείχε, στη “Red Flag”, αρκετά χρόνια νωρίτερα με τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά SU-30 MKI, έτσι φέτος και η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα αεροσκάφη της σε ρεαλιστικούς ελιγμούς μάχης με αντιμέτωπα τα μαχητικά της USAF.

Αυτή η ευκαιρία είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι το μόνο ρωσικό μαχητικό τέταρτης γενιάς που συμμετείχε σε πραγματικές συνθήκες μάχης κατά δυτικών μαχητικών είναι το MiG-29, αλλά η δυνατότητα χρήση του στις συνθήκες κατά την διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων από 1991 έως 1999 ήταν περιορισμένη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ευκαιρία να δοκιμαστούν τα εκσυγχρονισμένα ρωσικά μαχητικά, όπως το SU-27 SM, SU-30 M2, MiG-29 SM και άλλα μαχητικά αεροσκάφη, παρά τις προσομοιώσεις εξακολουθούν να είναι αντίπαλοι των δυτικών αεροσκαφών και πιλότων, είναι πολύ ελκυστικό για μην περάσει ασχολίαστο.

Θα έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της άσκησης “Red Flag 13-1”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.