12 Mi-35 παραλήφθηκαν το 2001, με Κύπριους χειριστές να εκπαιδεύονται στον τύπο το ίδιο έτος στη Μόσχα. Η παρουσία τους στην Κύπρο κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι το 2002 οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Ευ. Φλωράκη, προκαλώντας αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. (C) army.gov.cy

Λεπτομερείς διευκρινίσεις δίνει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφορικά με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο για τη γενική επισκευή στη Ρωσία 11 ελικοπτέρων Mi-35P της ΕΦ.

Στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα “στην ουσία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πραγμάτων”, η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει ότι “το συμβόλαιο που υπογράφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013 με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση στη Ρωσική Ομοσπονδία της Β΄γενικής επισκευής των 11 ελικοπτέρων Mi-35P, στάθηκε αποτέλεσμα των τεταμένων συνομιλιών των δύο πλευρών από το 2012”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λαμβάνοντας υπόψη “τις επίμονες αιτήσεις της κυπριακής πλευράς καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, η ρωσική πλευρά βρήκε τη δυνατότητα να κάνει έκπτωση συνολικού ύψους 10% επί της αρχικής αξίας του συμβολαίου”.

Προστίθεται ότι ύστερα από αίτημα της κυπριακής πλευράς, στην αξία του συμβολαίου έχουν συμπεριληφθεί οι υπηρεσίες για την επιμήκυνση της ζωής όλων των πυρομαχικών του ελικοπτέρου Mi-35P (συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων).

“Πέραν τούτου το συμβόλαιο περιέχει διάταξη που λέει ότι με βάση την τεχνική κατάσταση των ελικοπτέρων ο γενικός εκπονιτής τους θα βγάλει γνωμάτευση για την επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ των δύο επισκευών από 5 μέχρι 7 χρόνια (χωρίς να αυξηθεί η αξία του συμβολαίου), γεγονός που θα επιτρέψει μεταγενέστερα στην κυπριακή πλευρά να εξοικονομήσει στην πράξη ορισμένα χρηματιστικά ποσά”, αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.

Προσθέτει επίσης ότι ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, “με στόχο να πραγματοποιηθεί η πληρωμή προκαταβολής μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η ρωσική πλευρά πρίν να ενημερωθεί γραπτώς για την έγκριση του συμβολαίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή, παραχώρησε στις 20/12/2013 την τραπεζική εγγύηση για την επιστροφή της προκαταβολής και την εγγύηση της εκτέλεσης συμβολαίου (παρά τους υπάρχοντες σχετικά μ΄αυτό οικονομικούς κινδύνους)”.

Στην αναφορά, όπως σημειώνει η Πρεσβεία, της εφημερίδας “Πολίτης” ότι στάλθηκαν τα ελικόπτερα για επισκευή για να αποκτήσουν άλλες 300 ώρες δυνατότητας πτήσεων”, διευκρινίζεται ότι “300 ώρες (ή 12 μήνες) είναι περίοδος εγγύησης του κάθε ελικοπτέρου”.

“Η αξία του συμβολαίου αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες, που συνδέονται με την εκτέλεσή του. Οι όποιες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα της πραγματοποίησης της επισκευής του Mi-35P εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κέντρα που δεν είναι πιστοποιημένα για σχετικά έργα, θα οδηγήσουν μόνον σε καθυστέρηση της εκτέλεσης του συμβολαίου και ως εκ τούτου σε αύξηση της αξίας του το 2014”, αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.

Προσθέτει ακόμη ότι “η έλλειψη εγγύησης μιας ποιοτικής και νόμιμης εκτέλεσης όλου του συνόλου των έργων σε τέτοια `κέντρα` θα οδηγήσει στην ελάττωση της μαχητικής ετοιμότητας της πολεμικής αεροπορίας της Κύπρου”.

“Τα τροποποιημένα ελικόπτερα Mi-35P προς το παρόν είναι τα βασικά ελικόπτερα κρούσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Με τα ελικόπτερα της οικογένειας Mi-35P είναι εξοπλισμένες πολλές χώρες Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το ως άνω συμβόλαιο”, καταλήγει η ανακοίνωση της Πρεσβείας.

 

Πηγή: philenews

2 Σχόλια

 1. Gunner

  Αν οι Ρώσοι δεν μας κάνουν, υπάρχουν και οι Ισραηλίτες που μπορούν να εκσυγχρονίσουν τα ελικόπτερα, δίνοντας τους δυνατότητες μάχης ανάλογες επιθετικών ελικοπτέρων της Δύσης.

  Απάντηση
  • Γιάννης

   Tα ελικόπτερα δεν χρειάζονται εκσυγχρονισμό αλλά συντήρηση. Αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σε ότι αφορά την αναβάθμιση τους είναι η αγορά FLIR. Αυτή πρέπει να γίνει με διεθνή διαγωνισμό και όχι να την πάρουν με απευθείας ανάθεση ισραηλινοί, ρώσοι ή όποιοι άλλοι. Το ίδιο ισχύει για όλες τις αγορές και εκσυγχρονισμούς οπλικών συστημάτων.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: