Διαδικασία αναγνώρισης ίριδας οφθαλμού Αφγανού χωρικού από στρατιώτες των ΗΠΑ. (NY Times)

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο κέντρο βιομετρικών στοιχείων στον κόσμο το οποίο θα διαχειρίζεται στοιχειά ίριδας οφθαλμών, γεωμετρίας προσώπου, αποτυπωμάτων δαχτύλων-χεριών και φωνής περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Adil Al-Aid, ένας ειδικός στα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης, είπε στο Arab News πως το Βασίλειο εισέρχεται πρώτο, σε αυτή την πρωτοβουλία, από τις περισσότερες χώρες στο κόσμο και ειδικά στις Αραβικές και Ισλαμικές χώρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να κατασκευάσει μια παγκόσμιας κλάσης και υψηλής απόδοσης βάση δεδομένων η οποία θα περιέχει τα βιομετρικά στοιχεία τόσο των υπηκόων αλλά και των διπλωματικών επισκεπτών δια μέσου της εκπροσώπησης του από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών (NIC), δήλωσε ο Al-Aid.

Το σύστημα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα περιορισμού της διάπραξης εγκλημάτων και τρομοκρατικών ενεργειών, θα διατηρήσει το Βασίλειο στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια δήλωσε.

Ο ειδικός προσκάλεσε τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να συνδέσουν τα κέντρα βιομετρικών στοιχείων των χωρών τους με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί το έγκλημα και να γίνει ευκολότερη η αναγνώρισή των δυνητικών εγκληματιών με αποστολή να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια.

Το βιομετρικό σύστημα έχει αντικαταστήσει πολλά θέματα ασφαλείας και κερδίζει διαρκώς δημοτικότητα ανάμεσα στους χρήστες συμπλήρωσε ο Al-Aid.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλέστηκε το σύστημα δαχτυλικού αποτυπώματος, το οποίο χρησιμοποιείται στην έκδοση των καρτών ταυτότητας όλων των υπηκόων. Αν και το σύστημα είχε αρχικώς απορριφθεί, έγινε αργότερα δεκτό από όλους τους χρήστες αφού οι πολίτες συνειδητοποίησαν τα πλεονεκτήματα του συστήματος, δήλωσε.
Ο Al-Aid είπε πως οι εξελίξεις στην ασφάλεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 υποχρέωσαν κάποιες χώρες να ενεργοποιήσουν τα προγράμματα ασφαλείας και ταυτοποίησης με σκοπό την αναγνώριση ανθρώπων αλλά και να επεκτείνουν την χρήση τους. Από τότε, τα προγράμματα ασφαλείας έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως μεταξύ των περιφερειακών ομάδων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το GCC, με την πρόθεση να ανταλλάξουν πληροφορίες και να ανιχνεύουν ύποπτα άτομα πρόσθεσε.

Πέρυσι, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να δημιουργήσει το πρώτο κέντρο βιομετρικών στοιχείων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ώστε να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες βιομετρικής αναγνώρισης πριν την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (visas) στους επισκέπτες και προσκυνητές.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Πρίγκιπας Khaled bin Saud bin Khaled, είπε πως μέχρι στιγμής τα κέντρα, αρχικώς, θα ανοίξουν σε δοκιμαστική βάση, στα ΗΑΕ, στη Νότια Κορέα και την Γερμανία.

Είπε επίσης πως τα βιομετρικά κέντρα αποσκοπούν στην πρόληψη εγκληματιών και ιδιωτών στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Βασίλειο με την απόκτηση visas.

[youtube=http://youtu.be/GSsTOcd–2I]

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: