Η Σερβία ανέπτυξε αναβαθμισμένα ελαφρά θωρακισμένα οχήματα BOV

Christopher F Foss | Αναβαθμισμένο ελαφρύ θωρακισμένο όχημα 4X4 BOV διαμορφωμένο ως όχημα μεταφοράς προσωπικού, εμφανίζει καθαρά το πακέτο αρθρωτής θωράκισης και τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RWS) οροφής οπλισμένο με ενα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ.

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]νας άγνωστος αριθμός ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων (LAV) των Σερβικών Χερσαίων Δυνάμεων αναβαθμίστηκαν από το Τεχνικό Ινστιτούτου του Σερβικού Στρατού (MTI) με σκοπό την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής τους. Τα βελτιωμένα όχημα προσδιορίστηκαν ως BOV M-16.

Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων συστημάτων επικοινωνιών που περιλαμβάνουν ασυρμάτους υψηλών και πολύ υψηλών συχνοτήτων, θερμαντήρα και σύστημα κλιματισμού, κάμερες θερμικές/ημέρας που δίνουν την δυνατότητα στον οδηγό να οδηγεί το όχημα σε μεγάλο εύρος καιρικών συνθηκών και ένα αυτόματο σύστημα εντοπισμού και κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Μια μονάδα βοηθητικής ισχύος (APU) έχει εγκατασταθεί εξωτερικά στο πίσω μέρος του σκάφους, η οποία παρέχει έως οχτώ ώρες ισχύ για τα συστήματα αποστολής του οχήματος -όπως τον εξοπλισμό επικοινωνιών όταν το όχημα είναι διαμορφωμένο στο ρόλο του σημείου διοίκησης και και ελέγχου- ακόμα και με τον κύριο κινητήρα πετρελαίου να είναι απενεργοποιημένος.

Για ενισχυμένη προστασία τα οχήματα έχουν εξοπλιστεί με τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RWS) M-15, οπλισμένο με ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ (HMG). Ο RWS είναι εφοδιασμένος με ταινία πυρομαχικών180 φυσιγγίων ετοίμων προς βολή μέσα σ’ένα κυτίο στην αριστερή πλευρά του όπλου με το σύστημα αισθητήρα ημέρας/νύχτας να είναι τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά.

Άλλα οχήματα BOV M-16 έχουν εξοπλιστεί με ένα προστατευόμενο οπλικό σταθμό (PWS) οπλισμένο είτε με ένα MG των 7,62χιλ ή ένα HMG των 12,7χιλ. Ο σταθμός είναι τοποθετημένος στο μπροστά-δεξία μέρος του οχήματος, πίσω από τη θέση του οδηγού.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του BOV Μ-16 περιλαμβάνουν ένα μοντέλο πρόσκτησης στόχου το όποιο είναι εφοδιασμένο με αρθρωτή θωράκιση, PWS, και έναν τηλεσκοπικό ιστό πάνω στον οποίο είναι συνδεδεμένο ένα πακέτο αισθητήρα παντός καιρού -αποτελούμενο από θερμικές/ημέρας κάμερες και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.