Η Σιγκαπούρη δεσμεύθηκε για μια “μικρή” προμήθεια F-35

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε ότι θα αντικαταστήσει τα μαχητικά Lockheed Martin F-16 με F-35, αλλά πρώτα θα αξιολογήσει έναν “μικρό αριθμό” πριν αποφασίσει για ολόκληρο τον στόλο της.

Το υπουργείο άμυνας της χώρας ανακοινωσε την απόφαση του να αγοράσει το F-35 με μια σύντομη ανακοίνωση στον ιστότοπο του.

“Τα F-16 θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως μετά το 2030,” δήλωσε ο υπουργός άμυνας Νάγκ Ενγκ Χέν στο tweet του. “Με χαρά αναγγέλλω ότι η υπηρεσία αμυντικής επιστήμης και τεχνολογίας (DSTA) και η πολεμική αεροπορία (RSAF) ολοκλήρωσαν την τεχνική αξιολόγηση για την αντικατάσταση, και αποφάσισαν οτι το F-35 θα ειναι το πιο κατάλληλο μαχητικό για την αντικατάσταση των F-16.”

Αυτη η αγορά θα κάνει την Σιγκαπούρη τον πρώτο χρήστη F-35 στην νοτιοανατολική Ασία, και τον τέταρτο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μετά τις Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Θα γίνει επίσης η πρώτη Πολεμική Αεροπορία της νοτιοανατολικής Ασίας που θα εφοδιαστεί με “αόρατο” μαχητικό.

“Η τεχνική αξιολόγηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα οτι η Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης (RSAF) πρέπει πρώτα να αποκτήσει έναν μικρό αριθμό διακλαδικών μαχητικών κρούσης (JSF) F-35 για την πλήρη αξιολόγηση των ικανοτήτων και καταλληλότητας τους πριν αποφασίσει για τον πλήρη στόλο,” έγραφε η ανακοίνωση του υπουργείου.

“Στην επόμενη φάση, (το υπουργείο) θα συζητήσει τις λεπτομέρειες με τα εμπλεκόμενα μέρη στις ΗΠΑ πριν την επιβεβαίωση της απόφασης του να αποκτήσει τα JSF F-35 για τις αμυντικές ικανότητες της Σιγκαπούρης”.

Ούτε το υπουργό αλλά ούτε και τα tweet του Νάγκ ξεκαθάρισαν πόσα F-35 θα αποκτήσει η Σιγκαπούρη ή σε ποιες εκδόσεις. Το tweet συνόδευαν δύο φωτογραφίες, προφανώς ληφθέντες σε διαφορετική χρονική περίοδο, του Νάγκ να αξιολογεί το αεροσκάφος.

Στην πρώτη, συζητάει με έναν αξιωματικό μπροστά από ένα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) με αριθμό καταχώρησης 11-5039. H δεύτερη φωτογραφία τον δείχνει να κοιτάζει μέσα στο πιλοτήριο ενός F-35B, την εκδοσή βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) του αεριωθούμενου, με τη διαχωριστική γραμμή για την πτερωτή κάθετης ανύψωσης του αεριωθούμενου να είναι ορατή πίσω από το πιλοτήριο.

Η Σιγκαπούρη δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για το F-35, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να εκφράζουν θετικές απόψεις για το πρόγραμμα κατά τα τελευταία χρόνια. Πιστεύεται οτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο F-35B δεδομένης της μεγάλης αστικοποίησης της χώρας και της έλλειψης γης, γεγονός που αποτελεί πρόκληση.

Για αρκετά χρόνια, η Lockheed παρουσίαζε ένα ομοίωμα του F-35 στην αεροπορική έκθεση Σιγκαπουρης με διακριτικά της RSAF. Η Σιγκαπούρη ειναι συμμετέχει στο πρόγραμμα ως παρατηρητής ασφαλείας, που της παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία του προγράμματος και της επιτρέπει να ζητήσει ειδικές μελέτες.

Σε συνέντευξη στο Flight Daily News, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Μερβιν Τάν, δήλωσε οτι η έλλειψη στρατηγικού βάθους της Σιγκαπούρης σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αεροπορική ισχύ της.

“Μετά από προσεχτικές μελέτες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι η οικονομικότερη προσέγγιση θα ειναι η αναβάθμιση των F-16 για να επεκταθεί η επιχειρησιακή ζωή τους, ενώ θα αξιολογούμε το F-35 ως τον ενδεχόμενο υποψήφιο για την ενίσχυση της αεροπορικής ισχύς μας και τη διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής μας στο μέλλον,” δήλωσε.

“Το [υπουργείο άμυνας] ακόμα αξιολογεί το JSF F-35. Οι αποφάσεις για την αγορά νέων και εξελιγμένων ικανοτήτων ειναι σημαντικές και θα ληφθούν μετα από προσεχτική και ενδελεχή αξιολόγηση. Πρέπει να διασφαλίσουμε οτι η επένδυση μας όχι μόνο πληροί τις αμυντικές απαιτήσεις μας, αλλά επίσης ειναι και οικονομικά αποδοτική.”

Η βάση δεδομένων Flight Fleets Analyzer του Flight Global δείχνει οτι η Σιγκαπούρη διαθέτει 60 εν ενεργεία μαχητικά F-16C/D Block 52, η μέση ηλικία των οποίων ειναι 17.8 έτη. Αυτά τα αεριωθούμενα βρίσκονται στη διαδικασία αναβάθμισης τους με ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης (avionics) και αναβαθμισμένα πιλοτήρια. Η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί επίσης 40 F-15SG με μέσο όρο ηλικίας τα 6,9 έτη.

Greg Waldron

Απόδοση/Μετάφραση απο το FlightGlobal.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Οποίος έχει παράδες που περισσεύουν για μοίρασμα μπαίνει άνετα σε εξοπλιστικές περιπέτειες. Ούτως η άλλως φαίνεται για περίπτωση «ανταπόδοσης» απο υποχρέωση στους ξένους επενδυτές(απο ΗΠΑ/Ευρώπη).

    Στον στόλο πολιτικών επιβατικών/εμπορικών αεροσκαφών του εθνικού αερομεταφορέα Singapore Airlines ακολουθούν/εφαρμόζουν παρόμοια πολιτική(συχνής ανανέωσης υλικού). Αγοράζουν όμως αεροσκάφη απο Ευρώπη και Αμερική, όπως οι Άραβες(οι οποίοι το εφαρμόζουν και στα αμυντικά προγράμματα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.