Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε ότι θα αντικαταστήσει τα μαχητικά Lockheed Martin F-16 με F-35, αλλά πρώτα θα αξιολογήσει έναν “μικρό αριθμό” πριν αποφασίσει για ολόκληρο τον στόλο της.
Το υπουργείο άμυνας της χώρας ανακοινωσε την απόφαση του να αγοράσει το F-35 με μια σύντομη ανακοίνωση στον ιστότοπο του.
“Τα F-16 θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως μετά το 2030,” δήλωσε ο υπουργός άμυνας Νάγκ Ενγκ Χέν στο tweet του. “Με χαρά αναγγέλλω ότι η υπηρεσία αμυντικής επιστήμης και τεχνολογίας (DSTA) και η πολεμική αεροπορία (RSAF) ολοκλήρωσαν την τεχνική αξιολόγηση για την αντικατάσταση, και αποφάσισαν οτι το F-35 θα ειναι το πιο κατάλληλο μαχητικό για την αντικατάσταση των F-16.”
Αυτη η αγορά θα κάνει την Σιγκαπούρη τον πρώτο χρήστη F-35 στην νοτιοανατολική Ασία, και τον τέταρτο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μετά τις Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Θα γίνει επίσης η πρώτη Πολεμική Αεροπορία της νοτιοανατολικής Ασίας που θα εφοδιαστεί με “αόρατο” μαχητικό.
“Η τεχνική αξιολόγηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα οτι η Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης (RSAF) πρέπει πρώτα να αποκτήσει έναν μικρό αριθμό διακλαδικών μαχητικών κρούσης (JSF) F-35 για την πλήρη αξιολόγηση των ικανοτήτων και καταλληλότητας τους πριν αποφασίσει για τον πλήρη στόλο,” έγραφε η ανακοίνωση του υπουργείου.
“Στην επόμενη φάση, (το υπουργείο) θα συζητήσει τις λεπτομέρειες με τα εμπλεκόμενα μέρη στις ΗΠΑ πριν την επιβεβαίωση της απόφασης του να αποκτήσει τα JSF F-35 για τις αμυντικές ικανότητες της Σιγκαπούρης”.
Ούτε το υπουργό αλλά ούτε και τα tweet του Νάγκ ξεκαθάρισαν πόσα F-35 θα αποκτήσει η Σιγκαπούρη ή σε ποιες εκδόσεις. Το tweet συνόδευαν δύο φωτογραφίες, προφανώς ληφθέντες σε διαφορετική χρονική περίοδο, του Νάγκ να αξιολογεί το αεροσκάφος.
Στην πρώτη, συζητάει με έναν αξιωματικό μπροστά από ένα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) με αριθμό καταχώρησης 11-5039. H δεύτερη φωτογραφία τον δείχνει να κοιτάζει μέσα στο πιλοτήριο ενός F-35B, την εκδοσή βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) του αεριωθούμενου, με τη διαχωριστική γραμμή για την πτερωτή κάθετης ανύψωσης του αεριωθούμενου να είναι ορατή πίσω από το πιλοτήριο.
Η Σιγκαπούρη δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για το F-35, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να εκφράζουν θετικές απόψεις για το πρόγραμμα κατά τα τελευταία χρόνια. Πιστεύεται οτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο F-35B δεδομένης της μεγάλης αστικοποίησης της χώρας και της έλλειψης γης, γεγονός που αποτελεί πρόκληση.
Για αρκετά χρόνια, η Lockheed παρουσίαζε ένα ομοίωμα του F-35 στην αεροπορική έκθεση Σιγκαπουρης με διακριτικά της RSAF. Η Σιγκαπούρη ειναι συμμετέχει στο πρόγραμμα ως παρατηρητής ασφαλείας, που της παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία του προγράμματος και της επιτρέπει να ζητήσει ειδικές μελέτες.
Σε συνέντευξη στο Flight Daily News, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Μερβιν Τάν, δήλωσε οτι η έλλειψη στρατηγικού βάθους της Σιγκαπούρης σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αεροπορική ισχύ της.
“Μετά από προσεχτικές μελέτες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι η οικονομικότερη προσέγγιση θα ειναι η αναβάθμιση των F-16 για να επεκταθεί η επιχειρησιακή ζωή τους, ενώ θα αξιολογούμε το F-35 ως τον ενδεχόμενο υποψήφιο για την ενίσχυση της αεροπορικής ισχύς μας και τη διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής μας στο μέλλον,” δήλωσε.
“Το [υπουργείο άμυνας] ακόμα αξιολογεί το JSF F-35. Οι αποφάσεις για την αγορά νέων και εξελιγμένων ικανοτήτων ειναι σημαντικές και θα ληφθούν μετα από προσεχτική και ενδελεχή αξιολόγηση. Πρέπει να διασφαλίσουμε οτι η επένδυση μας όχι μόνο πληροί τις αμυντικές απαιτήσεις μας, αλλά επίσης ειναι και οικονομικά αποδοτική.”
Η βάση δεδομένων Flight Fleets Analyzer του Flight Global δείχνει οτι η Σιγκαπούρη διαθέτει 60 εν ενεργεία μαχητικά F-16C/D Block 52, η μέση ηλικία των οποίων ειναι 17.8 έτη. Αυτά τα αεριωθούμενα βρίσκονται στη διαδικασία αναβάθμισης τους με ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης (avionics) και αναβαθμισμένα πιλοτήρια. Η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί επίσης 40 F-15SG με μέσο όρο ηλικίας τα 6,9 έτη.
Greg Waldron
Απόδοση/Μετάφραση απο το FlightGlobal.com για την Προέλαση.
Μία Απάντηση
Οποίος έχει παράδες που περισσεύουν για μοίρασμα μπαίνει άνετα σε εξοπλιστικές περιπέτειες. Ούτως η άλλως φαίνεται για περίπτωση «ανταπόδοσης» απο υποχρέωση στους ξένους επενδυτές(απο ΗΠΑ/Ευρώπη).
Στον στόλο πολιτικών επιβατικών/εμπορικών αεροσκαφών του εθνικού αερομεταφορέα Singapore Airlines ακολουθούν/εφαρμόζουν παρόμοια πολιτική(συχνής ανανέωσης υλικού). Αγοράζουν όμως αεροσκάφη απο Ευρώπη και Αμερική, όπως οι Άραβες(οι οποίοι το εφαρμόζουν και στα αμυντικά προγράμματα).