Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε με βίντεο την παραλαβή των πυραύλων “Aster 30”

Η Σιγκαπούρη έδωσε την πρώτη γεύση της τελευταίας προσθήκης στο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας πολλαπλών επιπέδων της νησιωτικής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από την πολεμική αεροπορία της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρη (“RSAF”) στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των πενήντα ετών παρουσίασε το μεσαίου-προς-μεγάλου-βεληνεκούς επίγειο όπλο “MBDA Aster 30 SAMP/T” τοποθετημένο πάνω σε μια στρατιωτική έκδοση ενός οχτάτροχου οχήματος της σειράς “MAN-TG”.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης κοντινά πλάνα απο την μπροστινή και οπίσθια πλευρά των οχτώ κανίστρων πυραύλων.

Το 2013 η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι είχε παραγγείλει το “Aster 30 SAMP/T” για να αντικαταστήσει τον πύραυλο “Raytheon MIM-23 Improved HAWK” που ήταν εκείνη την εποχή σε υπηρεσία με την 163η Μοίρα της πολεμικής αεροπορίας. Η χώρα δεν αποκάλυψε τον αριθμό των συστημάτων που παρήγγειλε. Ωστόσο, το Σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμη (“SIPRI”) ανακοίνωσε στην επικαιροποιημένη ετήσια έκθεση πωλήσεων όπλων ότι η Σιγκαπούρη προμηθεύτηκε δύο συστήματα και διακόσιους πυραυλους “Aster 30”, με αναφερόμενη αξία σύμβασης εξακοσίων πενήντα ενός (651) εκατομμυρίων ευρώ ($ 805 εκατομμυρίων).

Η ομάδα προβληματισμού ανέφερε επίσης ότι ένα σύστημα και εκατό πύραυλοι “Aster 30” παραδόθηκαν το 2017, με πηγή από τη βιομηχανία να επιβεβαιώνει στο “Defence News” τον αριθμό των συστημάτων που έχουν παραδοθεί ως στιγμής. Η πηγή δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τον αριθμό των πυραύλων που παραδόθηκαν. Ένα τυπικό σύστημα αποτελειται από τέσσερις ως έξι μονάδες εκτόξευσης πυραύλων.

“Η ‘RSAF’ έχει παραλάβει το πυραυλικό σύστημα ‘Aster 30”, ανέφερε μέσω δελτίο τύπο στο “Defence News” ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου άμυνας της Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι το σύστημα διέρχεται δοκιμές από το προσωπικό της χώρας και θα ενσωματωθεί στο ενισχυμένο σύστημα Νησιωτικής Αεράμυνας της Σιγκαπούρη.

Η “MBDA” αναφέρει ότι το “Aster 30” έχει βεληνεκές που ξεπερνάει τα εκατό (100) χιλιόμετρα, ή περίπου εξήντα τρία (63) μίλια.

Σ'αυτο το στιγμιότυπο από το βίντεο της αεροπορίας της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρη φαίνεται ένα κοντινο πλάνο των εκτοξευτών “Aster 30”
Σ’αυτό το στιγμιότυπο από το βίντεο της αεροπορίας της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρη φαίνεται ένα κοντινό πλάνο των εκτοξευτών “Aster 30”

Ο κατασκευαστής του, η “MBDA”, το περιγραφεί ως “SAMP/T”, το οποίο στα γαλλικά σημαίνει “Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre” ή Επιφάνειας-Αέρος Μεσαίου Βεληνεκούς/Επίγειο, ως ένα κινητό αντιαεροπορικό όπλο για την προστασία των ανεπτυγμένων δυνάμεων και των ευαίσθητων εγκαταστάσεων από πυραυλικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών και μακρού πλήγματος όπως επίσης και αεροπλάνα.

Οι αναβαθμίσεις στον “Aster 30” έχουν προγραμματιστεί από τους εταίρους ανάπτυξης, Γαλλία και Ιταλία, με την αναβάθμιση νέας τεχνολογίας “Block 1” για να επιτραπεί η προσβολή βαλλιστικών πυραύλων σε βεληνεκές χιλίων (1000) χλμ απο τον “Aster 30”. Το περαιτέρω βελτιωμένο “Block” αναμένεται να καταστήσει δυνατή την εμπλοκή βαλλιστικών πυραύλων σε βεληνεκές τριών χιλιάδων (3000) χλμ. Ο σημερινός “Aster 30 Block 1” μπορεί να αναχαιτίσει επερχόμενους πυραυλους σε βεληνεκές εξακοσίων (600) χλμ.

Η Σιγκαπούρη ένωσε ως πελάτης τις δυνάμεις της με την Γαλλία και την Ιταλία για το χερσαίο “SAMP/T”. Ωστόσο, η ασιατική χώρα αποφάσισε να μην υιοθετήσει το ραντάρ “Arabel” και τα ευρωπαϊκά συστήματα διοίκησης-και-ελέγχου μαζί με τα “Aster 30 SAMP/T”, αντί αυτού επέλεξε το ραντάρ “Thales Ground Master 200” και το συγχώνευσε στο δικό της δίκτυο ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας.

Το ναυτικό της Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί ήδη τον πύραυλο “Aster”, χρησιμοποιεί τον “Aster 15” με τις έξι φρεγάτες κλάσης “Formidable” που άρχισε να εισέρχεται σε υπηρεσία το 2007. Κάθε φρεγάτα περιλαμβάνει τριάντα δύο (32) κάθετους εκτοξευτές για τον μικρότερου βεληνεκούς “Aster 15”, μολονότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αν το ναυτικό σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον “Aster 30” πάνω από πλοία.

Mike Yeo

Απόδοση/Μετάφραση από το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Αυτό είναι, όχι μόνο θα το αγοράσει αλλά θα συμμετέχει και στην παραγωγή(αν δεν αλλάξει κάτι εξαιτίας του κουρδικού θέματος) αν είναι σωστές οι πληροφορίες. Η ειρωνία σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι αρκετοί στην Ελλάδα ονειρεύονται σήμερα πως με την απόκτηση των Γαλλικών πλοίων για το ΠΝ που θα είναι εξοπλισμένα με το ίδιο αντιαεροπορικό όπλο/σύστημα, θα ενταχθεί στις ΕΕΔ ένα για τους Τούρκους «άγνωστο» οπλικό σύστημα, αγνοώντας με απίστευτη αλαζονεία τις παρακάτω αναφορές/πληροφορίες για την Γάλλο-Ιταλό-τουρκική συμφωνία συνεργασίας στο συγκεκριμένο σύστημα/πρόγραμμα.

  Turkey Signs Agreement with Eurosam for SAMP/T
  PUBLISHED: JULY 20, 2017 | BY MISSILE DEFENSE PROJECT
  On July 14, Turkish Defense Minister Fikri Isik announced Turkey had signed a “cooperation agreement” with the Eurosam Consortium to acquire and coproduce the SAMP/T Aster 30 surface-to-air missile (SAM) defense system. The two-stage deal would first let Turkey import SAMP/T systems to bolster the country’s integrated air defense system, and then share technology with Turkey so it can coproduce the system with NATO allies. Ankara has been negotiating with Italian-French majority consortium for the NATO-compatible SAMP/T system since September reopening bidding when a 2013 decision to purchase the Chinese HQ-9 system was reversed.

  https://missilethreat.csis.org/turkey-signs-agreement-eurosam-sampt/

  Turkey signs air defense missile accord with France and Italy
  https://thedefensepost.com/2017/11/08/turkey-air-defense-missile-france-italy/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.