Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA) ανακοίνωσε πως ενέκρινε την πώληση εννέα ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Σλοβακία.

Η Σλοβακία θέλει τα ελικόπτερα για να αντικαταστήσει τον στόλο των 14 σοβιετικής προέλευσης ελικοπτέρων Mil Mi-17, τα οποία κατασκευάζονται και συντηρούνται από την ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Rostec.

Η συμφωνία Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, και τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.
Όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο απόκτησης των ελικοπτέρων από την Κυβέρνηση της Σλοβακίας το εκτιμώμενο κόστος ήταν 348 εκατομμύρια δολάρια ($).

Η ανακοίνωση της DSCA ανεβάζει το εκτιμώμενο κόστος στα 450 εκατ. $.

Είναι ασαφές αν η αύξηση της τιμής θα αποτελέσει εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σλοβακίας για το 2014 ήταν σχετικά μικρός 744 εκατ ευρώ (€), περίπου 848 εκατ. $, οπότε η υπέρβαση τιμής δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

Η Σλοβακία είναι η πρώτη σε μία σειρά χωρών της ανατολικής που ελπίζει η κατασκευάστρια εταιρεία του UH-60, Sikorsky, ότι θα στραφούν προς τις ΗΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος των στρατιωτικών συστημάτων της Sikorsky, Σαμίρ Μέχτα, είπε την 5η Φεβρουαρίου στους δημοσιογράφους ότι παρατηρεί σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την περιοχή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από ότι πριν από ένα χρόνο.

«Δε νομίζω πως είναι μυστικό, γεωπολιτικά, τι αυτό που δημιουργεί αυτή την απαίτηση,» είπε ο Μέχτα.

«Αρκετές από αυτές τις χώρες διαθέτουν ρωσικό εξοπλισμό ο οποίος χρησιμοποιούταν παραδοσιακά, και τώρα επιθυμούν να μπορούν να στραφούν προς τη χρήση Δυτικού εξοπλισμού και οτιδήποτε χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Και αυτό σημαίνει μεγάλη ζήτηση, ειδικά στο Black Hawk, οπότε προβλέπουμε τεράστια ζήτηση από αυτές τις χώρες.»

Εκτός από τα ελικόπτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η συμφωνία θα περιλαμβάνει: Είκοσι κινητήρες T700-GE-701D (18 τοποθετημένοι και 2 ως εφεδρικοί), είκοσι ενσωματωμένα σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής/αδρανειακής πλοήγησης, δύο Συστήματα Σχεδιασμού Πτήσης, μια επίγεια μονάδα ισχύος, έντεκα αναμεταδότες AN/APX-123 προειδοποίησης φίλου ή εχθρικού (IFF), είκοσι ασυρμάτους πολύ υψηλών συχνοτήτων (VHF) ψηφιακής επιλεκτικής κλήσης AN/ARC-231, έντεκα συστήματα ARN-147 VOR/ILS ενόργανης προσγείωσης, έντεκα συστήματα AN/ARN-153 αεροπορικής πλοήγησης και έντεκα ασυρμάτους παλιννόστησης AN/ARC-201D.

One Response

  1. xm8

    Δηλαδή τα 30 που ονειρεύονταν ορισμένοι για την Ελλάδα, κόστος 1,5 δις$. Κάτι μου λέει ότι δεν θα πάρουμε.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: