Η Σλοβακία διαπραγματεύεται την αγορά “F-16” ή “Gripen”

REUTERS/Abhishek N. Chinnappa

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας δήλωσε την Παρασκευή (02.02.2018) ότι διαπραγματεύεται την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, είτε των αμερικανικών “F-16” ή των σουηδικών “Gripen” για την αντικατάσταση του παρωχημένου ρωσικής κατασκευής στόλου των “MiG-29”.

Το υπουργείο δήλωσε ότι θα υποβάλλει την ανάλυση των δύο επιλογών μέχρι την 29η Ιουνίου για να λάβει την έγκριση της κυβέρνησης.

Η Σλοβακία, ένα μέλος του NATO, διαθέτει σύμβαση συντήρησης με τη Ρωσία για τα δώδεκα μαχητικά MiG-29 έως το φθινόπωρο του 2019. Η σύμβαση αυτή ίσως χρειαστεί να επεκταθεί ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφασίσει φέτος να αγοράσει τα νέα αεριωθούμενα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού συνήθως να νέα αεριωθούμενα χρειάζονται περίπου δεκαοχτώ (18) με είκοσι τέσσερις (24) μήνες για να παραδοθούν.

“Και οι δύο επιλογές ειναι καλές. Τα “F-16” ειναι πιο ακριβά και ίσως να παραδοθούν περίπου στο 2023”, δήλωσε ο Γιαροσλαβ Ναντ απο το Ινστιτούτο Ασφάλειας της Σλοβακίας.

Οι γειτονικές Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία χρησιμοποιούν ήδη τα “Gripen”, που κατασκευάζονται απο την “Saab”. Η Πολωνία πετάει “F-16”, κατασκευασμένα από την “Lockheed Martin”, και ίσως αγοράσει περισσότερα.

Η Σλοβακία έχει συμφωνία “κοινών ουρανών” με την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία εκμισθώνει δεκατέσσερα (14) “Gripen”. Η συμφωνία αναφέρει ότι οι δύο θα βοηθήσουν την προστασία των αναμεταξύ τους εναερίων χωρών πέραν της βασικής αντιαεροπορικής συνεργασίας εντός του NATO. Αν η Σλοβακία αγοράσει “Gripen”, θα μπορούν επίσης να μοιράζονται την εκπαίδευση στην συντήρηση και τους πιλότους.

Η Σλοβακία πρόκειται να δαπανήσει περίπου έξι δισεκατομμύρια πεντακόσια εκατομμύρια (6,5) ευρώ (8,11 δισ. Δολάρια) έως το 2030 για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της. Οι αμυντικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν από το περυσινό 1,1 τοις εκατό του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος στο 1,6 τοις εκατό το 2020 και στο 2,0 τοις εκατό μέχρι το 2024.

Τον Νοέμβριο του 2017, η κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια για την κατασκευή ογδόντα ενός (81) τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού με τη φινλανδική αμυντική εταιρεία “Patria”, για να αντικαταστήσει τα παρωχημένα ΤΟΜΠ.

Το υπουργείο πρόκειται φέτος να επιλέξει έναν συνεργάτη για να κατασκευάσει τετρακόσια τέσσερα (404) τετράτροχα τεθωρακισμένα οχήματα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Reuters” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Φαίνεται ότι μια επιλογή του σουηδικού μαχητικού Gripen θα τους πρόσφερε περισσότερα, όχι μόνο απο οικονομικής άποψης, αλλά και στην συνεργασία με τους γείτονες που χρησημοποιούν ήδη το σουηδικό μαχητικό. Αυτό είναι ένα γεγονός που θα πρόσφερε σημαντικά στην συνεργασία, χωρίς να υπάρχει και πρόβλημα στην διαλειτουργικότητα, και στην υποστήριξη με ανταλλακτικά η και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
    Οι συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν δεν είναι ασήμαντες, σε εποχές εξαιρετικά περιορισμένων οικονομικών πόρων στον χώρο της άμυνας (ειδικά στην Ευρώπη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.