Η Σουηδία επαναφέρει τη στρατιωτική θητεία με το βλέμμα στη Ρωσία

«Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική μας ικανότητα, επειδή η κατάσταση της ασφάλειας έχει αλλάξει», εξηγεί ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα πως η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία είχε καταργηθεί το 2010, θα επανέλθει σε ισχύ φέτος το καλοκαίρι, ως απάντηση στην εξέλιξη της κατάστασης της ασφάλειας με τον επανεξοπλισμό της γειτονικής Ρωσίας.

“Η κυβέρνηση θέλει έναν πιο σταθερό τρόπο στρατολόγησης και να αυξήσει τη στρατιωτική μας ικανότητα, επειδή η κατάσταση της ασφάλειας έχει αλλάξει”, εξήγησε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα υιοθετηθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα ισχύσει το καλοκαίρι για όλους τους Σουηδούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1999. Θα διαρκεί 11 μήνες.

Το μέτρο είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

“Η νέα κατάσταση της ασφάλειας είναι μια πραγματικότητα που εκφράζεται κυρίως με τη μορφή της ρωσικής επίδειξης ισχύος, που είχε για καιρό υποτιμηθεί και για την οποία βρίσκαμε δικαιολογίες”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας, ο Βίλελμ Αγκρέλ.

Το 2010, η Σουηδία, η οποία δεν έχει γνωρίσει ένοπλη σύγκρουση στο έδαφός της εδώ και πάνω από δύο αιώνες, είχε καταργήσει την υποχρεωτική θητεία, η οποία είχε θεσπισθεί για πρώτη φορά το 1901, αλλά κρίθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού.

Διαπιστώθηκε πως η στρατιωτική σταδιοδρομία έγινε πολύ λίγο ελκυστική για τις γενιές που δεν πέρασαν ποτέ την πύλη ενός στρατοπέδου.

Περίπου 13.000 νέοι Σουηδοί πρόκειται να στρατολογηθούν από την 1η Ιουλίου 2017, αλλά μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 θα επιλέγονται και θα καλούνται να υπηρετούν κάθε χρόνο μόνο 4.000, ανάλογα με τα κίνητρα και τις ικανότητές τους.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει υπογράψει τη Σύμπραξη για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα που άρχισε το 1994 για να αναπτυχθεί η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Ατλαντική συμμαχία και τις χώρες που δεν είναι μέλη της.

Στα θέματα της άμυνας, βρίσκεται πολύ κοντά στη γειτονική της Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν καθεμία χωριστά συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Οι γραφειοκράτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες βρήκαν τρόπο να διατηρήσουν τις θέσεις στα γραφεία που μετά την διάλυση του σύμφωνου έχασαν τον λόγο ύπαρξης τους.

    Δεν ξέρω που είδαν πρόθεση τις Ρωσίας να προχωρήσει προς τα δυτικά που προφανώς υπάρχει μόνο στην φαντασία τους.

  2. Για να υπάρχει ΝΑΤΟ πρεπει να υπάρχει και εχθρός έτσι πάει. Αλλιώς τι να το κανεις; Αφού ειναι ανίκανο να πολεμήσει τη τρομοκρατία (τον αληθινό εχθρό της Δύσης) κάποιος πρεπει να παίξει τον αποδιοπομπαίο τράγο. Πάντως το “επαναφέρω θητεία με 4000 ανδρες το χρόνο” ειναι λίγο αστείο. Και κατι τελευταίο, οι Σουηδοί έχουν πολύ σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα τους και πολύ μεγαλύτερους κινδύνους μέσα στις γειτονιές τους απο αυτους που εκπροσωπεί η Ρωσία. Ας φτιάξουν αυτά πρώτα και μετά κοιτάνε και το ανατολικό μέτωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.