Απο Τρίαινα

Και λίγα λόγια για την «Συνεργατική Ικανότητα Εμπλοκής», γνωστή ως “CEC” (Cooperative Engagement Capability) από την ονομασία της υλοποίησης στο Ναυτικό των ΗΠΑ, ή “Veille Coopérative Naval” ικανότητα που θα έχουν και οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αντίθεση με συνήθεις ζεύξεις δεδομένων, οι συνεργαζόμενες μονάδες (CU) δεν ανταλλάσσουν ίχνη αλλά raw data.

Σε κάθε συνεργαζόμενη μονάδα, εκτελείται πανομοιότυπη επεξεργασία των δεδομένων και η κάθε CU εξάγει μια κοινή συνεπή εικόνα ιχνών.

Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή:

1) Συνεπής, αξιόπιστη εικόνα ιχνών από πολλαπλούς φορείς

2) Συντονισμός ανάθεσης και εμπλοκής στόχων

3) Δυνατότητα συνεργαζόμενων μονάδων να εμπλέξουν στόχους, χωρίς απαραίτητη την ύπαρξη δεδομένων στοχοποίησης τοπικά.

4) Δυνατότητα σύνθεσης ιχνών, για ίχνη μειωμένου RCS, ή υπερυψηλών ταχυτήτων, ή εκτός κάλυψης αισθητήρων για κάποιες ή για το σύνολο των συνεργαζόμενων μονάδων.

5) Υποβοήθηση των με μικρότερη απόδοση radar συνεργαζόμενων μονάδων, να εντοπίσουν τοπικά στόχους με κατάλληλη διαμόρφωση των αισθητήρων τους, αφού ήδη μέσω VCN είναι γνωστό το συνθετικό ίχνος του στόχου

Συμπερασματικά

Πρόκειται για μια κρίσιμη ικανότητα για σύνθετο περιβάλλον απειλών με γεωγραφικούς περιορισμούς (νήσοι, νησίδες).

Απαραίτητο, για να έχει νόημα, η ύπαρξη ικανών radar μεγάλης εμβέλειας μεταξύ των συνεργαζόμενων μονάδων καθώς και LRSAM, με τις μικρότερες λιγότερο ικανές CU να είναι αυτές που κυρίως επωφελούνται.

2 Σχόλια

  1. Nikos

    βάλε και την δυνατότητα μέσω Link 16 αναμετάδοσης εικόνας από F16 Viper, Rafale, σε οπλικά συστήματα (φρεγάτες) ή μη (επίγεια και ιπτάμενα ραντάρ).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: