Η συνθετική θωράκιση των αρχικών M1 Abrams

Ένας χρήστης με το ψευδώνυμο “whelm” ανάρτησε στα φόρουμ του TankNet τα σχέδια ενός πρώην διαβαθμισμένου εγγράφου με τις αρχικές διαδοχικές προσεγγίσεις του αμερικάνικου άρματος μάχης M1 Abrams. Παρέλαβε αυτό το έγγραφο από τον “Vollketten”, έναν χρήστη με λογαριασμούς στο φόρουμ του “Sturgeon’s House”, στο φόρουμ του “World Of Tanks (WoT)” και άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες. Το έγγραφό περιγράφει την διαρρύθμιση της θωράκισης του άρματος M1 Abrams, δείχνοντας που βρίσκεται η συνθετική θωράκιση “Burlington” και πως εφαρμόζεται με συγκεκριμένο τρόπο σε διαφορετικές περιοχές.

Τίτλος του εγγράφου

Η ειδική θωράκιση “Burlington”, επίσης γνωστή και ως θωράκιση “Chobham”, είναι ένας τύπος συνθετικής θωράκισης που αναπτύχθηκε από την FVRDE στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μετέπειτα. Αποτελείται από αριθμό πολλαπλών πλακών “σάντουιτς” – επίσης γνωστών με την ονομασία “μπισκότα”- οι οποίες είναι τοποθετημένες σε διαμόρφωση διακένου. Είναι κατανοητό ότι αυτές οι πλάκες “σάντουιτς” λειτουργούν ως ένας τύπος μη εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (NERA), χρησιμοποιώντας ένα ελαστικό ενδιάμεσο στρώμα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεταλλικές πλάκες (συνήθως ατσάλινες ή αλουμινένιες). Κατά την πρόσκρουση το λάστιχο θα συμπιεστεί προς το σημείο της μεγαλύτερης συμπύκνωσης, μέχρι να διασταλεί και επανέλθει πίσω. Αυτή η διαδικασία θα μετακινήσει περισσότερο υλικό στην πορεία της διάτρησης και επίσης θα θρυμματίσει τα λεπτά και εύθραυστα πυρομαχικά, όπως είναι τα αέρια του κοίλου γεμίσματος που δημιουργούνται από τις πολεμικές αντιαρματικές κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) που συνήθως χρησιμοποιούνται στους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) και πύραυλο-ωθούμενες βομβίδες (RPG). Ουσιαστικά η NERA λειτουργεί όπως και η εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA), αλλά με πολύ μικρότερη μετακίνηση των πλακών, καθώς επαναχρησιμοποιεί μόνο την ενέργεια από την πρόσκρουση του βλήματος αντί να χρησιμοποιήσει μια εξωτερική πηγή ενέργειας (όπως η έκρηξη ενός εκρηκτικού στρώματος) για την μετακίνηση των μεταλλικών πλακών.

Περιοχές της ειδικής θωράκισης στο άρμα μάχης M1 Abrams

Η ειδική θωράκιση καλύπτει μόνο το εμπρόσθιο τόξο του άρματος, με εξαίρεση τις πλευρές του “καλαθιού” του πύργου. Η κάτω εμπρόσθια πλάκα (LFP) του σκάφους διαθέτει τη συνθετική θωράκιση, η άνω εμπρόσθια πλάκα, επίσης γνωστή και ως κεκλιμένη πλάκα, εντούτοις βασίζεται στην πολύ κεκλιμένη συμβατική ατσάλινη θωράκιση. Το ασπίδιο πυροβόλου και το μπροστινό μέρος του πύργου, όπως επίσης και ολόκληρη η πλευρική θωράκιση του πύργου με δύο από τα τέσσερα τμήματα των εμπρόσθιων πλευρικών καλυμμάτων των ερπυστριών (“ποδιές”) προστατεύονται επίσης με την ειδική θωράκιση “Burlington”.

Η εμπρόσθια θωράκιση του σκάφους.

Η κάτω εμπρόσθια πλάκα σκάφους του M1 Abrams αποτελείται από μια δέσμη πλακών “σάντουιτς” NERA, η οποία ωστόσο καλύπτει περίπου μόνο τον μισό όγκο ολόκληρης της θωράκισης. Το άλλο μισό του πάχους της θωράκισης καταλαμβάνεται από ένα υποστήριγμα στερέωσης για τη δέσμη “σάντουιτς” NERA και την συμβατική ατσάλινη θωράκιση. Όταν το σκάφος προσβληθεί κάθετα, το βλήμα πρέπει να διαπεράσει μέσα από το εξωτερικό ατσάλινο στρώμα, τις τέσσερις πλάκες “σάντουιτς” και την παχιά εσωτερική ατσάλινη πλάκα.

Το σχέδιο της θωράκισης του ασπιδίου πυροβόλου

Η ειδική θωράκιση του ασπιδίου πυροβόλου του Abrams ακολουθεί μια παρόμοια σχεδίαση όπως η θωράκιση του σκάφους, ωστόσο δεν διαθέτει υποστήριγμα στερέωσης. Το ασπίδιο του πυροβόλου περιλαμβάνει μια μάλλον λεπτή οπίσθια πλάκα, ωστόσο υπάρχει μια λεπτή ατσάλινη πλάκα που εντοπίζεται πίσω από το ασπιδιο του πυροβόλου, η οποία ίσως να συνδέεται με τον στροφάλιγγα στερέωσης του πυροβόλου. Όταν το άρμα προσβληθεί κάθετα χωρίς λοξή γωνία, ξανά, το διατρητικό πυρομαχικό πρέπει να περάσει μέσα από τις πλάκες “σάντουιτς”.

Η πλευρική θωράκιση στο “καλάθι” του πύργου.

Η πλευρική θωράκιση στο “καλάθι” του πύργου φαίνεται να είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του άρματος, καθώς δεν διαθέτει μόνο μια επικλινή δέσμη “σάντουιτς” NERA και ένα υποστήριγμα στερέωσης όπως φάνηκε στη δέσμη θωράκισης της κάτω εμπρόσθιας πλάκας, αλλά διαθέτει επίσης μια οπίσθια πλάκα πολλαπλών στρωμάτων αποτελούμενη από δύο ατσάλινες πλάκες με ακόμα ένα υλικό να βρίσκεται ανάμεσα τους. Το ακριβές είδος αυτού του υλικού είναι άγνωστο, αλλά ίσως να είναι μια εφαρμογή ενός κεραμικού υλικού ως θωράκιση. Η χρήση της κεραμικής θωράκισης ως τμήμα της οπίσθιας πλάκας με σκοπό την απορρόφηση της εναπομείνασας διατρητικής ισχύος του βλήματος, το οποίο αχρηστεύτηκε από τα “σάντουιτς” NERA, είχε προταθεί και κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Γάλλο-γερμανικό ινστιτούτο του Σαιντ-Λουις, πιστεύεται ότι οι θωρακίσεις που χρησιμοποιούνται στο Leopard 2 και Leclerc ίσως ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ακριβής απόδειξη ότι το αναφερόμενο υλικό είναι κεραμικό, άλλες πιθανότητες περιλαμβάνουν το γυαλί και το διοξείδιο του πυριτίου, τα οποία έχουν δοκιμαστεί από το Ερευνητικό Εργαστήριο Βαλλιστικής του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) τις δεκαετίες 1950 και 1960 στο πλαίσιο της θωράκισης πυριτικού πυρήνα (“siliceous-cored armor”) για το μέσο άρμα μάχης T-95 και το μέσο άρμα μάχης XM60. Θεωρητικά το υλικό μπορεί, επίσης, να είναι ένας τύπος πλαστικού η αλουμινίου ενισχυμένο με γυαλί, όπως χρησιμοποιήθηκε στα αρχικά μοντέλα των Σοβιετικών αρμάτων T-64 και T-72.

Θωράκιση των πλευρικών “ποδιών”

Οι πλευρικές “ποδιές” του M1 Abrams αποτελούνται από ένα “σάντουιτς” τεσσάρων η πέντε στρωμάτων, το οποίο είναι σε απόσταση από την αρχική ατσάλινη θωράκιση ομογενοποιημένου ατσαλιού του σκάφους. Η εξωτερική πλάκα είναι προφανώς μια ατσάλινη πλακά, ακολουθούμενη από αυτά που πιστεύεται ότι είναι τα εναλλασσόμενα στρώματα ελαστικού υλικού και μετάλλου. Στην αριστερή πλευρά του σκάφους μόνο τα στοιχεία των δύο εμπρόσθιων “ποδιών” είναι κατασκευασμένα από ειδική θωράκιση, η οποία απαιτείται για την προστασία του πληρώματος και των δεξαμενών καυσίμου σε τόξο 60° (±30° από το κεντρικό άξονα του άρματος). Στη δεξιά πλευρά του σκάφους, τα τέσσερα πρώτα στοιχεία της πλευρικής “ποδιάς” είναι κατασκευασμένα από την ειδική θωράκιση, η οποία απαιτείται, επίσης, για την προστασία του χώρου αποθήκευσης πυρομαχικών του σκάφους που βρίσκεται πίσω από την στεφάνη του πύργου στην δεξιά πλευρά του σκάφους.

Δέσμη θωράκισης τύπου “Burlington” για το Βρετανικό άρμα Chieftain Mk5/2

Δυστυχώς δεν υπάρχει εικόνα που να δείχνει την εμπρόσθια θωράκιση του πύργου, αλλά δεδομένου ότι γνωρίζουμε τα σχέδια της μετωπικής θωράκισης του σκάφους, της δέσμης θωράκισης του ασπιδίου πυροβόλου και την πλευρική θωράκιση του πύργου, δεν υπάρχει μεγάλος λόγος αμφιβολίας ότι η μπροστινή θωράκιση του πύργου θα ήταν αρκετά διαφορετική. Γενικά η συνθετική θωράκιση “Burlington” που χρησιμοποιήθηκε στο M1 Abrams είναι μια επιπλέον εξέλιξη των Βρετανικών σχεδιάσεων των δεκαετιών 1960 και 1970. Χάρις στα σημερινά αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, είναι ένα εξασφαλισμένο δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκε τις έρευνες των θωρακίσεων με τι Ηνωμένες Πολιτείες και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Ακολούθως μπορούμε να αναμένουμε ότι οι αρχικές δέσμες θωράκισης που χρησιμοποιήθηκαν στο Leopard 2 και Challenger 1 να δείχνουν αρκετά παρόμοιες.

Θωράκιση του Merkava

Στο παρελθόν και άλλες χώρες έχουν εξελίξει τις δικές τους εκδόσεις των δεσμών “σάντουιτς” NERA. Η Σοβιετική Ένωση υιοθέτησε μια πολύ παρόμοια διαρρύθμιση θωράκισης το 1985. Κινεζικά ερευνητικά σχέδια θωράκισης και μοντέλα δεσμών συνθετικής θωράκισης που διέρρευσαν δείχνουν ένα πολύ παρόμοιο σχέδιο, που χρησιμοποιεί υποστηρίγματα στερέωσης μπροστά από πιο παχιές πολλαπλών στρωμάτων οπίσθιες πλάκες. Φωτογραφίες κατεστραμμένων αρμάτων μάχης Merkava αποκάλυψαν μια θωράκιση παρόμοιας τεχνολογίας/φιλοσοφίας.

Κινεζικές δέσμες συνθετικής θωράκισης

Οι πιο σύγχρονες εκδόσεις του M1 Abrams και άλλων αρμάτων μάχης ακολουθούν ακόμα αυτή την γενική σχεδιαστική φιλοσοφία θωράκισης, ωστόσο κάποιες φορές χρησιμοποιούνται πιο σύνθετες δέσμες με επιπρόσθετα στρώματα και στοιχεία. Μια κοινή αρχή σχεδιασμού σύμφωνα με τον διπλωματούχο μηχανικό Ρόλφ Χολμς, ο οποίος στο παρελθόν εργαζότανε στην Γερμανική BWB, και σύμφωνα με μια παρουσίαση του Βρετανικού Εργαστηρίου Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (DSTL), είναι η ενσωμάτωση ενός πιο βαρίου στρώματος στην μπροστινή δέσμη θωράκισης, η οποία υπηρετεί στη διάσπαση (θρυμματισμό ή αποτροπή) του βλήματος, πριν τα θραύσματα του εισέλθουν μέσα στην δέσμη NERA. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές στην εφαρμογή αυτή της θωράκισης, ωστόσο ένας απλός τρόπος είναι η χρήση βαριάς ERA (όπως οι ERA Kontakt-5 και Relikt που χρησιμοποιούνται στα Σοβιετικά/Ρωσικά άρματα μάχης) ή παχιών πλακών NERA (όπως περιλαμβάνονται στα Leopard 2A5 και τις μεταγενέστερες εκδόσεις του).

Θωράκιση πύργου Σοβιετικού άρματος T-72B

Φωτογραφίες αμερικάνικων αρμάτων μάχης M1 Abrams που καταστράφηκαν στον πόλεμο του Κόλπου και την εισβολή στο Ιράκ, δείχνουν ότι γενικώς η διαρρύθμιση της θωράκισης του Abrams δεν έχει αλλάξει δραματικά. Πολύ πιθανόν τα υλικά να έχουν βελτιωθεί και οι πιο παχιές οπίσθιες πλάκες να έχουν αντικατασταθεί με δέσμες πολλαπλών στρωμάτων που περιλαμβάνουν κεραμικά και άλλα υλικά.

Τρυπημένη πλευρική “ποδιά” ενός M1 Abrams κατά την εισβολή στο Ιράκ.

Ένα γνωστό πρόσθετο στην πλευρική θωράκιση του πύργου του M1 Abrams είναι τουλάχιστον μια νέα δέσμη θωράκισης διακένου, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε συσπειρωμένα ελατήρια . Η θωράκιση διακένου είναι κατασκευασμένη από μάλλον τρεις λεπτές πλάκες “σάντουιτς” πολλαπλών ελασμάτων. Πολύ πιθανόν τα συσπειρωμένα ελατήρια να είναι συμπιεσμένα, τα οποία θα επιτρέψουν την χρήση μεγαλύτερης δύναμης εναντίον ενός διατρητικού βλήματος.

Κατεστραμμένο M1A1 HA με εκτεθειμένα τα στοιχεία θωράκισης

Μια πιο λεπτομερής κάλυψη της σύγχρονης τεχνολογίας των θωρακίσεων πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον από το ιστολόγιο Below The Turret Ring

Απόδοση/Μετάφραση απο το Below The Turret Ring για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.