Την Τρίτη η συριακή κυβέρνηση κάλεσε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω, ανακοινώνοντας ότι εκκαθάρισε με επιτυχία μεγάλες περιοχές των “τρομοκρατών”.

Η σπάνια έκκληση της κυβέρνησης αντανακλά την αυξημένη αυτοπεποίθηση της μετά από περισσότερα από εφτά χρόνια πολέμου. Ενώ οι αξιωματούχοι συνήθως εμφανίζονταν να καλούν τους σύρους στο εξωτερικό να επιστρέψουν μέσα απο τηλεοπτικές εμφανίσεων και συνεντεύξεις, αυτή ειναι η πρώτη επίσημη έκκληση που μεταδόθηκε επισήμως από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, με την σημαντική υποστήριξης της Ρωσίας και του Ιράν, πρόσφατα ανακατέλαβε μεγάλες περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, και διεξάγουν μια νέα επίθεση στα νότια η οποία συμφωνά με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ θα εκτοπίσει περισσότερους απο 270000 ανθρώπους.

Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε συνεδριάσεις για την Πέμπτη σχετικά με την επίθεση και την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στα νοτιοανατολικά μετά από αίτημα της Σουηδίας και του Κουβέιτ.

Αυτη τη στιγμή η κυβέρνηση ελέγχει περισσότερο από 61 τοις εκατό της Συρίας, σε σύγκριση με το 2017, όταν διέθετε μόλις 17 τοις εκατό, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιτηρεί στενά τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση αποκαλεί όλους τους αντάρτες ως “τρομοκράτες”.

Περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια σύριοι έχουν φύγει από την χώρα. Το υπουργείο εξωτερικών δήλωσε ότι πολλοί που είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό επέστρεψαν στις έδρες τους, ενθαρρύνοντας τους πρόσφυγες να πράξουν το ίδιο.

Επικαλούμενο δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου εξωτερικών το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο “SANA” μετέδωσε ότι “η συριακή κυβέρνηση καλεί όλους του σύρους πολίτες, που εξαναγκάστηκαν από τον πόλεμο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις να εγκαταλείψουν την χώρα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενόψει των διαδοχικών επιτυχιών του συριακού αραβικού στρατού και την απελευθέρωση πολλών περιοχών από τους τρομοκράτες”.

Η αναφορά του “SANA” συνεχίζει ότι “η συριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι ειναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και προστασία των πολιτών της και παρέχει όλες τις αναγκαίες πρώτες ανάγκες για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Η συριακή κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί και η διεθνής κοινότητα να αναλάβουν εν προκειμένω τις ευθύνες τους και να συνεισφέρουν παρέχοντας τα απαιτούμενα για την εθελοντική επιστροφή των σύρων πολιτών στην χώρα τους”.

“Η Συρία τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί που προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για το συμφέρον του συριακού λαού καλούνται να άρουν τα μονομερή μέτρα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον συριακό λαό, δήλωσε η πηγή, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα μέτρα ήταν ένας επιπλέον λόγος για τους σύρους ώστε να εγκαταλείψουν την χώρα τους προς αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς ζωής”, συνέχισε το “SANA”.

“Η πηγή κατέληξε λέγοντας οτι η συριακή κυβέρνηση και ο λαός ενώνουν τις προσπάθειες τους για να απομακρύνουν τα αποτελέσματα του τρομοκρατικού πολέμου που είχε στόχο την Συρία, τονίζοντας ότι η ανοικοδόμηση της Συρίας θα ειναι στα χέρια των ίδιων των σύρων”, πρόσθεσε.

Πηγές: nytimes.com, almasdarnews.com και apnews.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: