Η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία προσκρούει στα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ο Πούτιν πριν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία προσφέρθηκε να προστατεύσει και επενδύσει στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.
Ο Πούτιν πριν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία προσφέρθηκε να προστατεύσει και επενδύσει στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο περίπου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στο Ισραήλ να αναλάβει η Μόσχα την ευθύνη φύλαξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Μεσογείου, μαζί με την προσφορά ρωσικής επένδυσής αξίας 7-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος, το «Λεβιάθαν», και να κατασκευάσει έναν αγωγό στην Τουρκία για την εξαγωγή του αερίου στην Ευρώπη. Η προσφορά υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια εμπιστευτικών τηλεφωνικών συνομιλιών και δια μέσω μυστικών απεσταλμένων.
Εκείνη την στιγμή, ο Πουτιν δεν μοιράστηκε με το Νετανιάχου τα σχέδια του για την επικείμενη συγκέντρωση Πεζοναυτών, μονάδων της Πολεμικής Αεροπορία και πυραύλων στην Συρία, παρότι το σχέδιο είχε σχεδιαστεί λεπτομερώς με την Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου. Ο Ρώσος κυβερνήτης το έθεσε ως εξής: Το κοίτασμα Λεβιάθαν εφάπτεται με τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του Λιβάνου και ως εκ τούτου είναι ευάλωτο σε ενδεχόμενες δολιοφθορές από το Ιράν, τη Συρία ή την Χεζμπολάχ, είτε από ειδικές δυνάμεις η προσβολή με πυραύλους.

Μια πολλών εκατομμυρίων ρωσική επένδυση στο πεδίο θα το καθιστούσε ένα ρωσικό έργο στο οποίο δεν θα τολμούσε να επιτεθεί ούτε η Συρία ούτε και η Χεζμπολάχ, παρόλο που θα ανήκει στο Ισραήλ.

Όμως τώρα η κατάσταση έχει λάβει διαφορετική τροπή. Ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται στην Λαττάκεια, και η Μόσχα διακήρυξε, την περιοχή από την Ταρτούς της Συρίας έως την Κύπρο, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ναυσιπλοΐας από την 15η Σεπτεμβρίου έως την 7η Οκτωβρίου εν όψει «στρατιωτικής άσκησης που περιλαμβάνει δοκιμαστικές βολές καθοδηγούμενων πυραύλων» από ρωσικά πολεμικά πλοία.

Όταν προσέφερε την προστασία των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα τέλη Αυγούστου, ο Ρώσος ηγέτης γνώριζε ότι η εφαρμογή θα κατέληγε με την τοποθέτηση ρωσικών δυνάμεων στο σημείο, από την απροθυμία του Ιράν και Συρίας να βλάψουν τα ρωσικά συμφέροντα.

Τότε, την 30η Αυγούστου, ο Νετανιάχου συζήτησε τη νέα ρωσική πρόταση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματτέο Ρεντζι, όταν συναντήθηκαν στην Φλωρεντία, στο πλαίσιο της εμπλοκής του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις ενεργειακές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και των στενών δεσμών με τον Πούτιν. Ο Μπερλουσκόνι και ο Νετανιάχου είναι επίσης καλοί φίλοι.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ποτέ δεν επιβεβαίωσε ρητά στον Πούτιν ότι θα εξετάσει την ρωσική συναλλαγή.

Δίστασε, επειδή αισθάνθηκε ότι η συμφωνία με την Μόσχα για τα έργα των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου θα ήταν μη αποδεκτή από την Ουάσιγκτον και την επιχείρηση Noble Energy από το Τέξας, η οποία κατέχει το 39,66 τοις εκατό του μεριδίου στην κοινοπραξία που ελέγχει το Λεβιάθαν, όπως επίσης συμμετέχει στα μικρότερα κοιτάσματα αερίου Tanin και Tamar.

Εν τω μεταξύ, δύο ισραηλινοί υπουργοί, ο Μοσέ Καχλόν, οικονομικών, και Αριέ Ντερί, οικονομίας, εμπόδιζαν συστηματικά την Κυβέρνηση να προσχωρήσει στην παραγωγή αερίου, τακτική η οποία επίσης εμπόδισε τον Νετανιάχου να απαντήσει στον Πούτιν.
Άλλα όταν το νέο κύμα ρωσικών στρατευμάτων και υλικού προς τη Συρία έγινε γνωστό, ο Νετανιάχουν άρχισε να υπολογίζει ότι, δεν είχε πάνω από το κεφάλι του μόνο τη στρατιωτική και στρατηγική κατάσταση σε σχέση με τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, είχε επίσης προοπτικές για ξένες επενδύσεις για την ανάπτυξη του ισραηλινού φυσικού αερίου.

Το στρατηγικό τοπίο του Ισραήλ είχε όντως αλλάξει ριζικά σε τέσσερα σημεία:

1) Η κυβέρνηση του δεν μπορεί να δεχθεί πλέον ως υπόθεση εργασίας (η οποία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε) το μικρό προσδόκιμο όρο του καθεστώτος του Ασσαντ. Η ενίσχυση με ρωσική στρατιωτική δύναμη, σε συνδυασμό με τις δυνάμεις των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, έχουν δώσει στον Ασσαντ σημαντική παράταση ζωής.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πρέπει, επομένως, να αναδιοργανώσουν την στάση τους σχετικά με το Συριακό μέτωπο, και να επανεξετάσουν την ενίσχυση επιλεγμένων ανταρτικών ομάδων οι οποίες κατέχουν τη γραμμή στο νότιο τμήμα της Συρίας κατά των εχθρικών διασυνοριακών επιθέσεων από δυνάμεις του Ιραν ή Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Η αλλαγή στάσης προτάθηκε σε απόψεις που διαπιστώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμους ισραηλινούς αξιωματικούς πληροφοριών, οι οποίοι λένε ότι  μετά από όλα αυτά η παραμονή του Ασσαντ στην εξουσία θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή.

2) Η νέα συσσώρευση ρωσικών χερσαίων, αεροπορικών και θαλασσίων δυνάμεων λαμβάνει μορφή στη Συρία παρέχοντας ασπίδα προστασίας όχι μόνο στο καθεστώς του Άσσαντ αλλά επίσης και στην Χεζμπολάχ. Αυτό απαιτεί αλλαγές στην στρατιωτική στάση του Ισραήλ.

3) Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία αναχαιτίζει την ευελιξία του Ισραήλ να λάβει στρατιωτική δράση κατά στόχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ όταν αυτό απαιτηθεί.

4) Τρεις πτυχές της νέας κατάστασης ξεχωρίζουν ευκρινώς:

α) Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό είναι οι ισχυρότερες ξαίνεις δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν υπό ανάπτυξη κάτι συγκρίσιμο στην περιοχή.

β) Η στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ είναι σημαντική, αλλά κανένας δεν επιζητεί μια στρατιωτική σύγκρουση με τους ρώσους, αν και αυτό είχε συμβεί πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν το Ισραήλ είχε πολεμήσει για την ύπαρξη του εναντία στις, υποστηριζόμενες από τους Ρώσους, Αραβικές επιθέσεις.

γ) Εν όψει της επικράτησης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι δύσκολο να δούμε οποιοδήποτε ξένο επενδυτή να προχωρά ώστε να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ισραηλινό αέριο.

δ) Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κάλεσε το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου για «στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ώστε να αποτραπούν τα «ακούσια περιστατικά» κατά τις ναυτικές «ασκήσεις» στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, η χροιά της πρόσκλησης ήταν κυνική. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι η Μόσχα μπορεί να επανέλθει στην αρχική προσφορά του Πούτιν μιας αμυντικής ασπίδας για τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αλλά με τέτοια ισχυρά χαρτιά στο θέμα της Συρίας, μπορεί κάλλιστα να σκληρύνει τους όρους στην ίδια συμφωνία.

Απόδοση από το debka.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.