Η Σόφια «αγκαλιάζει» τα Σκόπια

του Αλέξανδρου Τάρκα  –

[dropcap size=small]Π[/dropcap]ριν λίγο καιρό η Σόφια και τα Σκόπια υπέγραψαν Σύμφωνο Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας. Η βουλγαρική κυβέρνηση είχε από τον Ιούνιο ενημερώσει και την ελληνική και την Κομισιόν για τις σχετικές διαπραγματεύσεις, αλλά είχε προεξοφλήσει ότι δεν θα ολοκληρώνονταν, χωρίς αυστηρές ρήτρες περί σεβασμού της ιστορίας και παραίτησης από μειονοτικές και αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Όπως αποδείχθηκε, όμως, τελικά η Σόφια δεν ζήτησε από τα Σκόπια κάτι σημαντικά περισσότερο από την αναπαραγωγή και επιβεβαίωση της διμερούς Κοινής Διακήρυξης που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 1999, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στο Κόσοβο, όταν η ΠΓΔΜ φοβόταν ότι οι συγκρούσεις θα μεταφέρονταν και στο έδαφός της, πράγμα που θα την απειλούσε ακόμα και με διάλυση.

Γι’ αυτό και τότε ήθελε να καλύψει τα νώτα της με τη Βουλγαρία και είχε σπεύσει να υπογράψει την Κοινή Διακήρυξη. Η διακήρυξη του 1999 είχε ήδη επαναβεβαιωθεί με άλλο Κοινό Μνημόνιο τον Ιανουάριο του 2008, όταν και πάλι τα Σκόπια αναζητούσαν συμμάχους στις παραμονές της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του ιδίου έτους.

Ίδια πολιτική, νέα δεδομένα

Οι συγκεκριμένες ρήτρες, που θα αποτελούσαν απόδειξη αλλαγής πολιτικής (και όχι μόνον ευχολόγια και υποσχέσεις) της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ή δεν ζητήθηκαν από τη Σόφια μέχρι τέλους, ή απορρίφθηκαν από τα Σκόπια. Επομένως, το Σύμφωνο του Αυγούστου 2017 αποτελεί συνέχεια και αναβάθμιση των διπλωματικών κειμένων του 1999 και του 2008, μαζί με ολίγη από διμερή οικονομική συνεργασία.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποδεικνύει πραγματική αλλαγή γραμμής της ΠΓΔΜ. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τις συζητήσεις με την Ελλάδα. Επί της ουσίας, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο του Συμφώνου έχουν δύο στοιχεία:

  • Πρώτον, η διαπραγματευτική υπαναχώρηση της Σόφιας.
  • Δεύτερον, η διάταξη ότι η Βουλγαρία θα μοιραστεί, με την ΠΓΔΜ την εμπειρία της για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ και θα υποστηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύο αυτά στοιχεία, μαζί με την επιλογή του χρόνου υπογραφής, εξυπηρετούν όσες δυνάμεις επιθυμούν την ταχεία ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Και μάλιστα ένταξης, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα, γεγονός που θα εδραίωνε καλές διμερείς γειτονικές σχέσεις.

Η Αθήνα δεν πρέπει να αντιδράσει κατά τρόπο που να προκληθεί ένταση με τη Σόφια, η οποία αποτελεί εταίρο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σύμμαχο στην αντιμετώπιση της μουσουλμανικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, όπως επιθυμούν ο πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Ράντεφ και ο πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ.

Η Σόφια το παίζει μεσολαβητής

Η βουλγαρική πλευρά είχε μεταφέρει σε Έλληνα κορυφαίο συνομιλητή της την εκτίμηση ότι πρέπει να στηριχθεί η «νέα συμπεριφορά» του κ. Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών κ. Ντιμιτρόφ. Είχε μεταφερθεί, επίσης, βουλγαρική έκκληση να επιδειχθεί για μεγάλο διάστημα κατανόηση και ανωτερότητα από την πλευρά της Αθήνας, επειδή θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι οι εχθρικές δηλώσεις και οι αντιδράσεις εντός της ΠΓΔΜ να μετριαστούν ή να εκλείψουν.

Η απάντηση του Έλληνα υψηλά ιστάμενου παράγοντα ήταν η υπενθύμιση μίας απλής αλήθειας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η ΠΓΔΜ επιβιώνει οικονομικά χάρη στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά εμμένει στην αδιάλλακτη τακτική της και αρνείται να μετατρέψει τις λεκτικές διακηρύξεις σε πολιτικές πράξεις. Αυτό ισχύει και για την κυβέρνηση Ζάεφ.

Η στροφή της Σόφιας είναι γεγονός ότι μειώνει τα ερείσματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διένεξη με τα Σκόπια για το όνομα. Όπως θα αποδειχθεί, όμως, για πολλοστή φορά, η πολιτική, οικονομική και διπλωματική πραγματικότητα δείχνει ότι η ευημερία της ΠΓΔΜ και η ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές εξαρτώνται από την Αθήνα.

Πηγή: https://stavroslygeros.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

    1. Έλαβε το όνομα της από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Για να μην εκλαμβάνεται ως αρετή θρησκευτικού περιεχομένου ή υπέρτατο εθνικό καθήκον δεν προφέρεται σχεδόν ποτέ διαφορετικά από το Σόφια. Υπάρχουν αρκετές ιστορικές διαφορές στην εκκλησιαστική κουλτούρα, αλλά και εθνικά, ώστε αυτό έγινε κάτι σαν λαϊκό αξίωμα. Στο εξωτερικό που δεν υπάρχει πάρα μόνο το αντίστοιχο όνομα, προφέρεται σαν αυτό. Υπήρχαν όμως στα βυζαντινά χρόνια και άλλα ονόματα όπως το Τριαδίτζα.

  1. » Είχε μεταφερθεί, επίσης, βουλγαρική έκκληση να επιδειχθεί για μεγάλο διάστημα κατανόηση και ανωτερότητα από την πλευρά της Αθήνας, επειδή θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι οι εχθρικές δηλώσεις και οι αντιδράσεις εντός της ΠΓΔΜ να μετριαστούν ή να εκλείψουν.»

    ετσι φιλοτιμο ανωτεροτητα κατανοηση στα παιδιά μεχρι να εκλείψη καθε φωνη αντιδρασεως απο τον Ελληνα και μετά ενιαιο μετωπο εναντια της Ελλαδος

  2. Η μυστική συμφωνία με την μορφή του συμφώνου φιλίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες, Βουλγαρία με Σκόπια , οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στα γεγονότα που οδήγησαν στην απόσυρση των πρεσβευτών της Σερβίας από τα Σκόπια το τελευταίο 24ωρο. Διαφαίνεται οτι οι Βούλγαροι συναίνεσαν στον Αλβανικό πυρήνα του Τετόβου με άγνωστα ανταλλάγματα. Σε μεγάλο βαθμό δέχθηκαν να υποστηρίξουν την ενταξη των σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε αυξάνοντας την επιρροή τους στο κρατίδιο, τα δε Σκόπια πιθανότατα θα βοηθήσουν το Αλβανόφωνο τμήμα της Σερβίας να ενταχθεί ως Κόσοβο στην UNESCO. Εικασίες μπορούμε να κάνουμε πολλές για το τι ακριβώς έχει συμβεί στην Σερβική πρεσβεία (κατηγορίες περι κατασκοπίας) αλλά η ουσία είναι οτι το Αλβανόφωνο κόμμα των Σκοπίων μεθοδεύει την προώθηση Αλβανικών συμφερόντων, αρχικά με την μορφή αναγνώρισης σε οργανισμούς και πιθανότατα ισχυροποίησης του Σκεπαρικού ιδεατισμού.
    Το αποτέλεσμα πολιτικά θα είναι (Α) η απομόνωση της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια με αποδυνάμωση του μοναδικού της συμμάχου, της Σερβίας (Β) η δημιουργία άξονα εν δυνάμη μεγάλης Αλβανίας με σταδιακή ένωση Τετόβου – Κοσόβου, για βέλτιστο έλεγχο του οδικού άξονα Βιέννης – Βουδαπέστης με παράκαμψη προς το Μαυροβούνιο . (Γ) Ισχυροποίηση εμπορικών δεσμών οθωμανικών κρατιδίων . (Δ) Αμερικανοελεγχόμενη πύλη εισόδου στην σχηματιζόμενη νέα οδό του μεταξιού. Γεωγραφικά φαίνεται οτι επέρχονται γρήγορες εθνοτικές ομαδοποιήσεις. Περιμένω να ακούσω την επίσημη δήλωση της Σερβίας για το κλείσιμο της πρεσβείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.