Η Ταϊβάν αρχίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού F-16V

Lockheed Martin | Το F-16V μοιράζεται την ίδια εξωτερική γραμμή του βασικού Fighting Falcon, αλλά διαθέτει αριθμό προηγμένων συστημάτων συμπεριλαμβανομένων του ραντάρ AESA.

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Ταϊβάν έχει αρχίσει τις διαδικασίες του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon στην τελευταία διαμόρφωση F-16V, με τα πρώτα μαχητικά να καταφθάνουν στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης Ανάπτυξης Αεροπορικής Βιομηχανίας (AIDC) στην Ταϊτσούνγκ, η είδηση μεταδόθηκε την 17η Ιανουαρίου.

Τα δυο πρώτα F-16A/B της Πολεμικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κίνας (RoCAF) που θα εκσυγχρονιστούν πέταξαν στις εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά του νησιού μια ημέρα πριν την αποκάλυψη της εκκίνησης του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Η Lockheed Maertin δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του IHS Janes για τη διαμόρφωση και τις επιπρόσθετες λεπτομέρειες τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές.

Το F-16V που αποκαλύφθηκε στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης το 2012, διαθέτει το ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) Northrop Grumman AN/APG-83 (επίσης γνωστό και ως Κλιμακωτό Ραντάρ Ευέλικτης Δέσμης [SABR] και προέρχεται από το AN/APG-80 του F-16E/F Block 60), νέο υπολογιστή αποστολής της Raytheon, τη ζεύξη δεδομένων Link 16, σύγχρονες οθόνες πιλοτηρίου, ενισχυμένο σύστημα επιχειρήσεων, και σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος.

Ο κατασκευαστής αρχικού εξοπλισμού F-16, η Lockheed Martin, ανέλαβε σύμβαση αξίας 272 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση συλλογέων εκσυγχρονισμού σε 142 αεροσκάφη F-16V που έχουν ήδη ανατεθεί με αξία 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάιο του 2016 δημοσιεύθηκε οτι η AIDC κατασκεύαζε ένα υπόστεγο στην Ταϊτσούνγκ που θα μπορούσε να στεγάσει έως 24 αεροσκάφη ανά έτος που θα διέρχονται τις εργασίες. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 31η Μαΐου 2022.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Η αναβάθμιση των εκδόσεων Α στο επίπεδο Viper είναι ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό άλμα.
  Οι ιπτάμενοι μπαίνοντας απο τα Α στα V φαντάζομαι θα νομίζουν πως έχουν μεταφερθεί σε
  άλλον πλανήτη 😀
  Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως είναι μια χρήσιμη εξέλιξη, με σημαντική αύξηση των ικανότητων του μαχητικού.

  1. ”Ποσων χρονων ειναι τα ”Α/Β”” ?”
   Ειναι πιο νεα ή πιο γερικα απο τα δικα μας ”C” ?
   Κανουμε και λιγο πλακα,αφου τελικα μικρη σημασια εχει….και δεν ξερουμε και τις ωρες που εχουν βαλει…φιλικα…

   1. Έκαναν παραγγελία για 150 αεροπλάνα τον Νοέμβριο του 1992 και παρέλαβαν τα πρώτα το 1997.
    Είναι μεταξύ κάτι -Α και -C. Ραντάρ μεν APG-66 αλλά αναβαθμισμένο, πιλοτήριο με ηλεκτρονιά που φοράει το F-16C Block-50 κτλ.
    Αν δεν ξέρεις το σάιτ F-16.net μπες να μάθεις πολλά πράγματα για τα F-16. Είναι πολύ καλό σάιτ.

   1. Σωστό αυτό αγαπητέ PROMAXOS, “εμείς” είμαστε όμως διαφορετική περίπτωση και πολύ κουβαρντάδες σύμφωνα με τις μεγαλομανίες κάποιων που βλέπουν και “δωρεάν” παραχωρήσεις νέων μαχητικών πηγαίνοντας την ΠΑ σε “άλλη εποχή”(εδώ γελάμε :-D), όταν δεν έχουν ρυθμίσει ακόμα το θέμα της αναβάθμισης που έχει ήδη καθυστερήσει.

  2. Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που να πιστέψουν ότι πήγαν σε άλλο πλανήτη. Θα ήταν έτσι αν π.χ κάποιος από ένα F-84F πήγαινε στο F-4E ή στο Α-7Η.
   Τα ταιβανέζικα Α/Β δεν είναι ακριβώς Α/Β. Κωδικοποιήθηκαν ως Α/Β για να εξευμενιστεί η Κίνα. Πρόκεται για αεροπλάνα ανώτερης έκδοσης…

   1. @X
    Αυτό με τα F-16 της Ταϊβάν είναι όντως έτσι όπως αναφέρει και το F-16net, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες αλλά “λεπτές” θυμάμαι να λέει ένα ρητό.

    Μια και αρχίσαμε το θέμα με τις διαφορές των Cockpit των διαφόρων εκδόσεων ας το αναπτύξουμε λίγο με μερικές φωτογραφίες.

    F-16 A MLU
    http://www.xflight.de/original/documents/f16a_mlu.tif

    Blk 30/32
    http://www.xflight.de/original/documents/f16c_b30.tif

    Blk 30 Greece
    http://www.xflight.de/original/documents/f16c_b30_gr.tif

    Blk40/42 old
    http://www.xflight.de/original/documents/f16c_b40o.tif

    Blk40 current
    http://www.xflight.de/original/documents/f16c_b40.tif

    Blk50/52
    http://www.xflight.de/original/documents/f16c_b50o.tif

    Blk50/52 current
    http://www.xflight.de/original/documents/f16c_b50.tif

    Blk60
    https://defense-update.com/images/f-16-60-cockpit-large.jpg

    Blk70 Viper
    http://www.ainonline.com/sites/default/files/uploads/2014/08/webelbit-f-16-upgrades.jpg

 2. Έχω διαβάσει ότι σχεδιάζεται η νέα γενιά ραντάρ AESA με MMIC νιτριδίου του γαλλίου (GaN), που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ, και πολύ ισχυρότερα στοιχεία πομποδεκτών – μία γενιά πιο προηγμένα.

  Ξέρουμε κάτι πιο συγκεκριμένο;

  1. Η υπολογιστική ισχύς δεν έχει να κάνει άμεσα με την χρήση GaN.

   Η διαφορά είναι ότι τα GaN στοιχεία πομποδεκτών μπορούν να εκπέμψουν μεγαλύτερη ισχύ και σε υψηλότερες συχνότητες απο τα GaAs. Επίσης είναι και μικρότερα οπότε μπορείς να έχεις περισσότερα TR στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερο όγκο ερευνούμενης περιοχής και καλύτερη διακριτική ικανότητα. Έτσι χοντρικά μιλάμε για ~50% μεγαλύτερη εμβέλεια.

   Σε τι σημείο είμαστε. Σύντομα και στα κινητά σας.
   Για στρατιωτικά αυτή την στιγμή ξέρω οτι φτιάχνoυν mimics οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι με την γαλλογερμανική ums, Ένα απο τα καλά της ΕΕ. Έχει και καλά της :). Δεν θ αργήσουν ραντάρ aesa για αεροσκάφη.

   1. Αγαπητέ, δεν έγινα αντιληπτός. Το “που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ” αφορούσε τα ραντάρ και όχι τα MMIC νιτριδίου του γαλλίου (GaN). Μάλλον έπρεπε καλύτερα να πω:
    “η νέα γενιά ραντάρ AESA που θα έχουν MMIC νιτριδίου του γαλλίου (GaN), πολύ μεγαλύτερη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ και πολύ ισχυρότερα στοιχεία πομποδεκτών”

   2. ναι. Φαντάζομαι μεγαλύτερης εμβέλειας (αρα περισσότερα δεδομένα), περισσότερων TR modules, αλλά κι επειδή περισσότερη υπολογιστική ισχύς είναι σήμερα διαθέσιμη και φυσικά πάντα χρήσιμη.

    Κάτι που πήρε το μάτι μου, η ums φτιάχνει mimics και για την L μπάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.