Η Ταϊβάν εγκαταλείπει την προμήθεια αρμάτων Abrams και επιλέγει τον εκσυγχρονισμό των M60A3

©Patrick Lin/AFP via Getty Images
©Patrick Lin/AFP via Getty Images

[dropcap size=small]Φ[/dropcap]αίνεται ότι η Ταϊβάν έχει παραδεχθεί την ήττα της στην προσπάθεια να αποκτήσει μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1 Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ενώ τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν οτι η χωρά της ανατολικής Ασίας θα εξετάσει τους τρόπους για να εκσυγχρονίσει τα κύρια άρματα μάχης M60A3 που έχει στη διάθεση της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “United Daily News”, το υπουργείο εθνικής άμυνας της Ταϊβάν θα διαθέσει περίπου 6,57 εκατομμύρια δολάρια ($) στο κρατικό εθνικό ινστιτούτο επιστήμης και τεχνολογίας Chung-Shan ή NCSIST για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκσυχρονισμού για τα περίπου 450 άρματα μάχης M60A3 TTS που διαθέτει ο στρατός της Ταϊβάν.

Το πρόγραμμα, το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2018, θα εξετάσει την αντικατάσταση του πυροβόλου, από το M68 των 105 χιλιοστών σε ένα νέο 120 χιλ. καθώς και τον εκσυγχρονισμό των βλητικών υπολογιστών, των υδραυλικών του πύργου και άλλων συστημάτων.

Ο στρατός θα δανείσει δύο M60A3 στο NCSIST για χρησιμοποιηθούν ως πρωτότυπα για τις αναβαθμίσεις, ενώ οι δοκιμές και η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 και το κεντρικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

Εκτός από το M60A3 TTS, η Ταϊβάν διαθέτει επίσης περίπου 400 άρματα μάχης CM-11 Brave Tiger που αναπτύχθηκαν από την General Dynamics και το Κέντρο Ανάπτυξης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Στρατού. Το CM-11 ειναι ένα υβριδικό σκάφος M60 εξοπλισμένο με τον πύργο του παλαιότερου M48 Patton και το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) του M1 Abrams.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Ταϊβάν επέλεξε να εκσυγχρονίσει τα M60A3 πριν τα CM-11 λόγω του μεγαλύτερου πύργου και των καλύτερων δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού, παρόλο που ανέφερε ότι μετά τον εκσυχρονισμό του M60A3 πρόκειται επίσης να αναβαθμιστεί και ο στόλος του CM-11.

Η απόφαση για την εγχώρια αναβάθμιση των ταϊβανέζικων M60A3 -παρά την ύπαρξη διαθέσιμων δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού από εταιρείες του εξωτερικού όπως οι Raytheon ή IMI Systems (πρώην Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες)- πιθανόν να κατευθύνεται εν μέρει από τη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης της προέδρου Τσάι Ινγκ – βεν, η οποία ζητεί μεγαλύτερη τοπική συμμετοχή από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στα στρατιωτικά προγράμματα.

Όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία της να εξασφαλίσει τα πλεονασματικά M1 Abrams, η Ταϊβάν αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια να αποκτήσει πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό, με τους δυνητικούς προμηθευτές να ανησυχούν μην προκαλέσουν την οργή της Κίνας. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία της και συχνά χρησιμοποιεί οικονομικά και διπλωματικά μέσα για να αποτρέψει τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

Mike Yeo

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προελαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.