Η Ταϊβάν επιθυμεί να αποκτήσει 120 μεταχειρισμένα άρματα M1A1 από τις ΗΠΑ

Αμερικάνικό άρμα μάχης Μ1 Abrams. (U.S. Army-Flickr)

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στο σχέδιο προμήθειας 120 αρμάτων μάχης αμερικάνικής κατασκευής M1A1 Abrams με εκτιμώμενο κόστος αγοράς 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (NT$) Ταϊβάν [περίπου 1,08 δις δολαρίων ($) ΗΠΑ]. Το Αρχηγείο Στρατού της Δημοκρατίας της Κίνας (ROC), δήλωσε ότι η κατανομή του προϋπολογισμού για το πακέτο θα γίνει εντός του 2017 και η παράδοση των αρμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

Ο Στρατός της Ταϊβάν σχεδιάζει να αποκτήσει 120 μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1A1 από τα αποθέματα του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα άρματα M60A3 και CM-11 «Brave Tiger» και να ενισχύσει την επιχειρησιακή δύναμη των Μεραρχιών της.

Με την παράδοση, τα 120 άρματα μάχης θα συγκροτήσουν δύο επιλαρχίες που θα αναπτυχθούν στην κύρια βάση πεζικού της ROC, η οποία είναι επιφορτισμένη με την άμυνα της πρωτεύουσας, Ταϊπέι, και την βόρεια Ταϊβάν, είπε αξιωματικός του Στρατού.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να αποκτηθεί το νεότερο άρμα μάχης Μ1Α2, το οποίο έχει ενισχυμένα ηλεκτρονικά και συστήματα έλεγχου οπλισμού, αλλά είχε υψηλότερη τιμή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το υπουργείο προτίμησε να προχωρήσει στην προμήθεια του M1A1 με την εκτιμώμενη δαπάνη των 33 δις NT$.

Αξιωματούχοι είπαν ότι η προμήθεια θα συμβαδίσει στην πορεία που ακολούθησε η Αυστραλία, η οποία αναβάθμισε το Στρατό Ξηράς με μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1A1 τα οποία ήταν σε μακροχρόνια αποθήκευση.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ολοκληρωμένες δοκιμές στις επιδόσεις και ελέγχους στα συστήματα πριν από την παράδοση τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεση του να συνεχίσει το σχέδιο, με την ανακοίνωση ενός διαγωνισμού –με την ονομασία «Πρόγραμμα TLP04001» που ζητά την προμήθεια νέων αρμάτων μάχης- και που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα συμβάσεων της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν περιλαμβάνει το εκτιμώμενο κόστος, ή τον συνολικό αριθμό των αρμάτων για τον Στρατό.

Ανώτατοι αξιωματικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι τα γερασμένα άρματα μάχης της Ταϊβάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το νέο άρμα μάχης Type 99 και τα υπόλοιπα προηγμένα άρματα μάχης που διαθέτει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, σε όρους ισχύος πυρός, την άμυνα και άλλους δείκτες επιδόσεων.

Τα τελευταία χρόνια το Αρχηγείο Στρατού είχε παρουσιάσει σχεδία για τον εκσυγχρονισμό του αρματικού στόλου και άλλων θωρακισμένων οχημάτων.

Η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι τα περισσότερα εθνικά κονδύλια του προϋπολογισμού πήγαν στην απόκτηση συστημάτων μεγαλύτερης προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache και των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

Βίντεο με ταιβανέζικα CM-11 «Brave Tiger»

Απόδοση απο την taipeitimes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. Μόλις 9 μύρια το κομμάτι. Υποθέτω θα συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα. Ακόμα και έτσι πολλά είναι. Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί συσχολιαστές, ούτε Άμπρααμς θα πάρουμε.
  Και ξυνίζαμε τα μούτρα όταν μας έδιναν τα ΛΕΟ2Α4 250 χιλ το κομμάτι. Τα Νεφελίμ φταίνε.

  1. ΛΕΟ2Α4 250 χιλ το κομμάτι,θα ἦταν κουφάρια,αὐτή ἡ τιμή εἶναι τιμή ἐκποιήσεως.
   Χάριν συγκρίσεως,τα Μάρντερ ἐκποιοῦνται στην ἐταιρεία Tank Dismantling GMBH Koch ἕναντι 60.000€ το ἕνα,και τα πρώην δανικά Leo-1A5DK διατίθενται πρός 100.000€ το ἕνα.
   Μπορεί βέβαια ὁ Ε.Σ να ἔλπιζε ὅτι θα εἴχαν κάποια «ψωμιά» ἀκόμη,ὥστε να μποροῦν να ἀξιοποιηθοῦν για 2-3-4,ἄντε 5 χρόνια,μέχρι να πάρουν σειρά για ἀνακατασκευή ἤ ἀναβάθμιση,εἴτε ἑναλλακτικά να τηρηθοῦν σε ἄτυπο παροπλισμό μέχρι να χρειαστεί να κινητοποιηθοῦν.
   Ὅμως,με 900.000€ ἐπιπλέον των ἀρχικῶν 250.000,μπορούσαμε να τα στείλουμε για ἀνακατασκευή,ὅπως τα 183 της ἑνδιαμέσου λύσεως,τα πρώτα ἐκ των ὁποίων ὑπηρετοῦν ἀξιόπιστα ἐδῶ και μία δεκαετία ἤδη.
   Ἀπό ὅσο θυμᾶμαι,τα ἐπίπεδα συντηρήσεως στον Ὁμοσπονδιακό Στρατό εἶναι
   1) instandsetzung
   ἀποκατάσταση βλαβῶν-δυσλειτουργειῶν(κόστος κυμαινόμενο)
   2)überholung
   ἀνακατασκευή (περί τα 900.000€)
   3)generalüberholung

   4)runderneuerung
   ὁλική ἀνακαίνιση (αὐτό που οἱ Ἀμερικανοί ἀποκαλοῦν reset)
   ἀνάλογα με το εὔρος των ἐργασιῶν και ἀριθμό ἀπαρτίων που ἀντικαθίστανται,μπορεί να φτάσει τα 4-5Μ€,ἀλλά σε τιμές Ὁμοσπονδιακοῦ Στρατοῦ(π.χ μπορεί να μήν ἀπαιτηθεί νέο πυροβόλο,ἤ νέος θερμικός ἀπεικονιστής,ἀλλά τα μηχανικά μέρη ἀνακαινίζονται ὁπωσδήποτε).
   Στην πραγματικότητα το 3) ἤ 4) ἐφαρμόζονται μόνο σε πολύ παληά ἤ ταλαιπωρημένα ἄρματα,πολλά -2Α6 φέρουν τους πρώτους κινητήρες ἀλλά ἀνακατασκευασμένους,και τους ἀρχικούς θερμικούς ἀπεικονιστές πυροβολητοῦ.
   Κάτι ἑνδιαφέρον,που ἀναφέρει ὁ Rolf Hilmes,εἶναι ὅτι οἱ κινητήρες ΜΒ-873 νέας κατασκευῆς ἔχουν προβλεπόμενο χρόνο μεταξύ ἐπιθεωρήσεων τις 1200 ὥρες λειτουργείας,ἀλλά σύμφωνα με τον Ἐλβετικό Στρατό, με προσεκτικό,ἐπαγγελματικό χειρισμό μποροῦν να φθάσουν τις 4.000 ὥρες.(!)

      1. Ἅρα κατά κάποιο τρόπο,θα ἔχω και προτεραιότητα στην λίστα,ἀφοῦ πρόκειται για τα «δικά μας» Μαρντέρια.

     1. Οπως εχουν δρομολογηθει και εξελισσονται τα πραγματα θα γινουμε Βουλγαρια,οχι μονον στους μισθους ,στην συνθεση του πληθυσμου ,25 % γυφτο-τουρκο-μουσουλμανοι,αλλα και στις ενοπλες δυναμεις,Βουλγαρια 1990 333 Τ-72,250 Τ-62,550 εκσυγρονισμενα Τ-55Μ ΚΛΑΝΤΙΒΟ (πακετο εκσυγχρονισμου απο Τσεχοσλοβακια ) ,850 Τ-55,400 Τ-34/85,Βουλγαρια 2015,80 Τ-72,1990 22 ΜιG – 29,21 SU-22M4,36 SU-25K,74 MiG – 23 ML/MLD,MF,40 MiG – 23 BN,72 MiG -21 bis,36 L-39C,44 Mil Mi-24V/B,14 Mil Mi-14 ASW,2 Ka-26 ASW,Βουλγαρια 2014 ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΟΙΜΟ Α/Φ,Δυναμη στα χαρτια 14 ΜιG – 29,7 SU-25Κ.Αυτη ειναι η πορεια μας,και πειτε αν η Τουρκια του 1990 θα τολμουσε να βρυχηθει στην Βουλγαρια,οπως δεν εκανε τιποτε οταν ο Ζιβκωβ μετονομαζε τουε τουρκους δια της βιας η τους ελεγε οσοι δεν γουσταρετε τα μπογκαλακια σας και στην μητερα Τουρκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.