Η Ταϊβάν θα αναβαθμίσει τα άρματα “M60A3”

Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Taichung  της Ταϊβάν θέλει να αναβαθμίσει το άρμα M60 – το ζήτημα των «άχρηστων αρμάτων» ανακύπτει και πάλι.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεχείς προσπάθειες της ηπειρωτικής Κίνας για την ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων της και την ικανότητα αμφίβιας εφόδου τα τελευταία χρόνια, ο στρατός της Ταϊβάν ενίσχυσε τις ικανότητες μάχης των τεθωρακισμένων του και προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν, στα τέλη του 2017, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Zhongshan της Ταϊβάν έλαβε δύο οχήματα μάχης M60A3 για αξιολόγηση της βελτίωσης απόδοσης. Τον Ιανουάριο του 2018, πρότεινε επίσης σχέδια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΝΤ (ΣτΜ: New Taiwan dollar) , επιπλέον της μελλοντικής ενίσχυσης του M60A3 της Ταϊβάν σε πολεμικές ικανότητες. Εκτός από τις επιδόσεις του οχήματος, ελπίζει επίσης να γίνει το κέντρο βελτίωσης των επιδόσεων των οχημάτων M60 και το κέντρο επέκτασης ζωής των αρμάτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το οποίο θα συγκεντρώσει εμπειρία για τη μελλοντική λειτουργία μιας “εθνικής βιομηχανίας αυτοκινήτων”.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1.200 κύρια άρματα μάχης στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν, αλλά εκτός από 460 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M60A3, τα υπόλοιπα είναι όλα τα άρματα CM11 κοινής ανάπτυξης ΗΠΑ και Ταϊβάν και τα τροποποιημένα άρματα CM12 (ΣτΜ: πρόκειται για άρματα μάχης Μ48Α3 και -Η που κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν κατόπιν αδείας), η γενική απόδοση των οποίων κρίνεται ανεπαρκής. Ωστόσο, ακόμη και με τα άρματα M60A3 ως κύρια δύναμη δεν μπορούν να κυριαρχήσουν, τόσο από άποψης ισχύος πυρός όσο και προστασίας, έναντι τόσο των αμφιβίων αρμάτων τύπου ZTD-05 που θα αποτελέσουν την πρώτη αποβατική δύναμη εισβολής στην ηπειρωτική χώρα της Ταϊβάν όσο και έναντι των βαριά θωρακισμένων στρατευμάτων που θα ακολουθήσουν. Ως εκ τούτου, ο στρατός της Ταϊβάν επείγεται να αναζητήσει την επόμενη γενιά αρμάτων μάχης για να καλύψει τα κενά στην άμυνά του. Εννοείται ότι οι τρέχουσες εξελίξεις καθοδηγούνται κυρίως από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, στην αναβάθμιση της υπάρχουσας πλατφόρμας των M60A3, με την αναβάθμιση με πυροβόλο των 120 mm, την αντικατάσταση του υδραυλικού συστήματος του πύργου, νέο υπολογιστή ελέγχου πυρός, του νέου συστήματος αυτόματης φόρτωσης και την αγορά νέων αρμάτων M1A2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν ο στρατός της Ταϊβάν επιθυμεί να αναθέσει την αγορά νέων τύπων οχημάτων μάχης από το εξωτερικό ή την αναβάθμιση εν ενεργεία πολεμικών οχημάτων, υπάρχει και ο αντίλογος ότι τα «άρματα είναι άχρηστα», που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν τα άρματα είναι κατάλληλα για το περιβάλλον της Ταϊβάν. Αυτός ο αντίλογος μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες. Μια ομάδα πιστεύει ότι επειδή η Ταϊβάν είναι γεωγραφικά περιορισμένη, ως νησί, δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να επενδύσει πάρα πολύ στον στρατό. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να ενισχύσει το ναυτικό και την αεροπορία ως την κύρια κατεύθυνση για την οικοδόμηση των στρατιωτικών της ικανοτήτων. Ο στρατός μπορεί να ανταποκριθεί στη βασική αμυντική του αποστολή εφόσον μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η εφαρμογή τακτικών αποκεφαλισμού της ηγεσίας του αντιπάλου και τακτικές μάχης μικρών κλιμακίων είναι αρκετά. Η άλλη ομάδα τονίζει ότι η κυκλοφορία στους άξονες βορρά-νότου και ανατολής-δύσης στην Ταϊβάν, λόγω των πολυάριθμων ποταμών που υποστηρίζονται από δίκτυο γεφυρών, είναι αμφίβολο αν αυτές οι γέφυρες, οι δρόμοι και άλλες υποδομές αρκούν για να υποστηρίξουν τη μεταφορά περισσότερων βαρέων αρμάτων στο μέλλον. Οι ιδιαίτερα αστικοποιημένες, πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ταϊβάν και οι στενοί δρόμοι, δεν ευνοούν την ανάπτυξη τεθωρακισμένων. Ωστόσο, αν τα παραπάνω δύο επιχειρήματα αναλυθούν σε βάθος, μπορεί να βρεθεί ότι υπάρχουν αδυναμίες στη συζήτηση.

Για την πρώτη άποψη, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγο, ο δημιουργός του επιθετικού ρεαλισμού, John Mearsheimer στο έργο του «Η τραγωδία της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων», ένα βιβλίο που επεσήμανε ότι ακόμα και σήμερα στην εποχή της «θαλάσσιας κυριαρχίας» και της «αεροπορικής υπεροχής», η κυριαρχία έχει γίνει το κλειδί για την επιτυχία του σύγχρονου πολέμου. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η μαχητική δύναμη του στρατού εξακολουθεί να είναι το κλειδί για την τελική νίκη, κρίνοντας από την ιστορία πολλών συγκρούσεων και πολέμων. Τόσο ο πόλεμος του Κόλπου του 1991 όσο και η επέμβαση του ΝΑΤΟ στον εμφύλιο πόλεμο του Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι καθαρά αεροπορικές εκστρατείες και οι αποκλεισμοί από τη θάλασσα δεν ήταν αρκετά για να νικήσουν μια χώρα στρατιωτικά και η τελική νίκη και η επακόλουθη κατοχή απαιτούν ακόμα ο στρατός να κάνει την τελική παρέμβαση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια χερσαία δύναμη με επαρκή ικανότητα μάχης και αντίσταση στον εχθρό.

Για τη δεύτερη άποψη, σχετικά με την απόδοση των αρμάτων μάχης στο έδαφος της Ταϊβάν, αν κατανοήσουμε τις στρατιωτικές δυνάμεις του στρατιωτικού και του τακτικού σχεδιασμού της Ταϊβάν, μπορούμε να δούμε ότι οι παραπάνω ανησυχίες δεν τις επηρεάζουν. Κρίνοντας την υφισταμένη στρατιωτική κατάσταση, οι κύριες μονάδες τακτικού ελιγμού του στρατού της Ταϊβάν χωρίζονται σε ζώνες μάχης και σε υπαγόμενες μικτές ταξιαρχίες. Ο κάθε διοικητής τομέως έχει τη δική του αμυντική ζώνη και είναι υπεύθυνος για την τοπική άμυνα. Την ίδια στιγμή, οι ειδικές γεωγραφικές συνθήκες στη δυτική ακτή της Ταϊβάν περιορίζουν επίσης τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Τα σημεία απόβασης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συγκεκριμένα, ενώ ο στρατός της Ταϊβάν μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά τα πιθανά σημεία απόβασης για να μετακινήσει εκ των προτέρων τις αντίστοιχες τεθωρακισμένες δυνάμεις σε θέση αντεπίθεσης, χρησιμοποιώντας τα έτσι ως κύρια δύναμη κρούσης μέχρι να φτάσει το πεζικό επιτυγχάνοντας τελική εκκαθάριση και νικώντας τον εχθρό στην παραλία.

Όσον αφορά το αν τα άρματα μάχης είναι κατάλληλα για χρήση σε αστικό περιβάλλον, από τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με M1A2 στο Ιράκ ως τη Σιγκαπούρη που εισήγαγε άρματα τύπου Leopard-2 ASG από τη Γερμανία σχεδόν με το ίδιο βάρος, τα τεθωρακισμένα είναι παρόντα στις σύγχρονες πόλεις. Τον Νοέμβριο του 2004, στη δεύτερη μάχη της Φαλούτζα που εκτόξευσαν οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ καταδείχθηκε πλήρως, πως, αν συνοδεύεται από καλές τακτικές καταπολέμησης του εχθρικού πεζικού, το άρμα μάχης διατηρεί ακόμα το πλεονέκτημα της ισχύος πυρός και του θώρακα στο πεδίο της μάχης. Μπορεί ακόμα να αντικατασταθεί. Ως πόλη-κράτος, η Σιγκαπούρη βασίζεται επίσης στα άρματα μάχης για συμμετοχή στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ. Εκτός από την αγορά βαρέων στρατιωτικών οχημάτων, συνεργάζεται επίσης ενεργά με τον γερμανικό στρατό και τα χρησιμοποιεί στους στενούς αστικούς δρόμους ως σενάριο μάχης για την εφαρμογή νέας τακτικής εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, αντί να χρησιμοποιούνται άρματα μάχης στο περιβάλλον της Ταϊβάν, είναι καλύτερο να ενισχυθεί η εκπαίδευση του στρατού της Ταϊβάν στον αστικό πόλεμο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η πολεμική ικανότητα.

Από την παραπάνω ανάλυση, μπορεί να καταδειχθεί ότι η διατήρηση ενός ορισμένου επιπέδου αρματικής δύναμης για την Ταϊβάν εξακολουθεί να επηρρεάζει την πολεμική της ικανότητα. Ωστόσο, επιστρέφοντας στον τρόπο απόκτησης εξοπλισμού, ανεξάρτητα από το ζήτημα της αγοράς αρμάτων M1A2, και μιλώντας μόνο για την αναβάθμιση των M60, αντιμετωπίζουμε αναπόφευκτα ένα πολύ ρεαλιστικό πρόβλημα: είναι η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ικανή να πραγματοποιήσει πολλαπλές αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού; Τα νέα πυροβόλα, οι πυργίσκοι, τα συστήματα ελέγχου πυρός και τα συστήματα φόρτωσης αλλά ακόμη και η δυνατότητα πρόσθετης θωράκισης και αντικατάστασης συγκροτημάτων ισχύος στο μέλλον, είναι πέρα από τις υπάρχουσες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και μπορούν να αναζητηθούν μόνο από ξένους κατασκευαστές. Προς το παρόν, για την αναβάθμιση του άρματος M60,το σχέδιο επέκτασης ικανότητας της Raytheon (SLEP) είναι το μόνο στον κόσμο που προβλέπεται για το άρμα M60 και είναι περισσότερο σύμφωνο με τις ανάγκες της Ταϊβάν. Σύμφωνα με τις πηγές, η Raytheon θα έρθει στην Ταϊβάν τον Μάιο του 2018 για να συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές στην Ταϊβάν σχετικά θέματα προβληματισμού ή να συζητήσει την αναβάθμιση του άρματος M60 και να πραγματοποιήσει έρευνα μεταφοράς τεχνογνωσίας με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, και από εκεί και πέρα θα περιμένουμε και θα δούμε.

Πηγή: http://news.dwnews.com/taiwan/news/2018-02-14/60041018.html

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μία Απάντηση

 1. Eιδικά για την Ταϊβάν,το θέμα της άμυνας έναντι της Λαϊκής Κίνας είναι περισσότερο πολιτικό,παρά στρατιωτικό.
  Δέν υπάρχει ελπίδα μακροπρόθεσμα για την Ταϊβάν,ἄν αφεθεί μόνη έναντι της μητροπολιτικής Κίνας,ούτε αποκλείεται να γίνει και έναν νέο Χόνγκ-Κόνγκ.
  Υπό το τελευταίο πρίσμα,ίσως το ζητούμενο για την Τάϊ -Πέϊ να είναι μία όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή σε ένα κλασικό παζάρι με το Πεκίνο,και μάλλον αυτή εξασφαλίζεται με την ικανότητα να εμπλέξει τις δυνάμεις της ΛΔΚ σε έναν δύσκολο αγώνα επί του εδάφους,αφού στον αέρα και την θάλασσα ἡ αναμέτρηση προβλέπεται μειονεκτική.
  Ένας ακόμη άγνωστος,είναι το πόσο αποφασισμένοι για άμυνα θα είναι οἱ Ταϊβανέζοι,αφού στο κάτω-κάτω δέν θα αντιμετωπίσουν αλλοεθνείς,ενώ όσο περνάει ὁ καιρός,ἡ ΛΔΚ γίνεται ισχυρώτερη στην Σινική Θάλασσα.
  Από την άλλη,ίσως αυτή ακριβώς ἡ ισχυροποίηση,συνδυαζόμενη με την απροκάλυπτη επεκτατικότητα (Σπράτλεϋ,Σενκάκου),να προκαλέσει κάποια περίσχεση από την Ουάσινγκτων,με την Ταϊβάν και την Ιαπωνία σε ρόλο προμαχώνος.
  Τότε όμως,σίγουρα θα βρεθούν λύσεις για το αρματικό δυναμικό της Ταϊβάν,με τόσα Άμπραμς να λιάζονται σε αποθετήρια στις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.