Η Ταϊβάν ξεκίνησε τις δοκιμές της κορβέτας "φονιάς αεροπλανοφόρων"

Στη φωτογραφία το Τουο Ζιανγκ πριν την καθέλκυση του τον Μάρτιο 2014. ( Ministry of National Defense, Republic of China via IHS Janes.)

Το Πολεμικό Ναυτικό της Δημοκρατίας της Ταϊβάν ξεκίνησε, την 28η Οκτωβρίου, τις δοκιμές του εγχώριας σχεδίασης “διπλοκάρινου” (καταμαράν) πλοίου πυραύλων με την ονομασία “φονιάς αεροπλανοφόρων”, σύμφωνα με ναυτικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το 500-τόνων σκάφος, Τουο Ζιανγκ(618), σύμφωνα με πληροφορίες έχει ρυμουλκηθεί απο τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου Λουνγκ Τεχ της επαρχίας Γιλαν σε ύδατα νοτίως της νήσου Γκουισαν, όπου πραγματοποίησε δοκιμές των κινητήρων σε διάφορες ταχύτητες.

Το “κυμματοθραυστικό” σχήμα σκάφος καταμαράν του Τουο Ζιανγκ το καθιστά ικανό να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα των 38 κόμβων και αυτονομία 2000 ναυτικών μιλίων. Η 60 επι 40 μέτρων κορβέτα διαθέτει σχεδιασμό χαμηλής επιφάνειας σκέδασης στόχου (RCS: Radar Cross Section) και μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 41 ατόμων.

Εκτός απο την μεταφορά οχτώ Hsiung Feng II (HF-2) και οχτώ Hsiung Feng III (HF-3) εξοπλισμένους με αυλοαεριωθητές αντιπλοικών πυραύλων, το Τουο Ζιανγκ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οπλισμένο με ενα πυροβόλο Otobreda των 76 χιλιοστών, τέσσερα πολυβόλα 12,7 χιλ. για εγγύς προστασία και ενα οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx (CIWS) για την εξουδετέρωση εισερχόμενων βλημάτων και εχθρικών αεροσκαφών.

Αφότου ολοκληρωθούν οι θαλάσσιες δοκιμές, η κορβέτα θα εξοπλιστεί με συστήματα αντιπλοϊκών πυραύλων και αναμένεται να εισέλθει σε εννεάμηνη φάση τακτικών δοκιμών απο το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊβάν. Το Τουο Ζιανγκ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα εισέλθει σε υπηρεσία το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σχόλιο.

Το 2011, η Κυβέρνηση της Ταϊβάν ενέκρινε προϋπολογισμό 820 εκατομμυρίων $ για την προμήθεια 12 νέων πυραυλικών κορβετών υπο το πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Χσούν Χαϊ (Γρήγορη Θάλασσα). Το Χσούν Χαϊ δημιουργήθηκε μετά απο φιλονικίες βουλευτών πως η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε μεγάλα πλοία όπως τα αντιτορπιλικά κλάσης Keelung (Kidd) του ΠΝ της Ταϊβάν.

Τα πολεμικά πλοία της δεκαετίας 1970, με εκτόπισμα περίπου 10000 τόνων με πλήρες φορτίο, λέγεται πως είναι ακατάλληλα για να προστατεύσουν το Στενό της Ταϊβάν υπό την αυγή των νέων όπλων και των ταχύτερων ναυτικών πλατφορμών που έχει προμηθευτεί η Κίνα.

Αμυντικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η μετάβαση σε μικρότερα, ταχύτερα, οπλισμένα με πυραύλους πλοία θα παρέχει στην Ταϊβάν μια ασύμμετρη αιχμή κατά τη διάρκεια μιας πιθανής εισβολής απο την ηπειρωτική χώρα. Σε μία έκθεση του 2012 με τίτλο “Ασύμμετρες Επιλογές για την Άμυνα της Ταϊβάν” ο καθηγητής του Ναυτικού Πολεμικού Κολεγίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Ουίλιαμ Μουρεϊ, υποστήριξε πως πλατφόρμες όπως η κλάση Τουο Ζιανγκ θα επιβιώσουν απο μια κινεζική επίθεση “λόγω της κινητικότητας, ανθεκτικότητας, ποσότητας, παραπλάνησης και του μεγάλου οπλισμού με σχετικά μικρό κόστος”.

Ο αντιπλοικός πύραυλος HF-3, ο οποίος θα εξοπλίσει την κλάση Τουο Ζιανγκ, είναι ενα σύστημα που, σύμφωνα με τον Μούρεϊ, μπορεί να “αντισταθμίσει ενα μεγάλο μέρος του εκσυχρονισμού των δυνάμεων της Κίνας, καθιστώντας ευάλωτες συγκεκριμένες κλάσεις πλοίων και αεροσκάφων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.”
Οι συγκεκριμένες ικανότητες έχουν εναν αριθμό στρατηγικών αποτελεσμάτων, όπως την παροχή μιας αποτρεπτικής μορφής αυξάνοντας το ρίσκο μιας εισβολής, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ταϊβάν να αντισταθεί σε μία εισβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και να δώσει στις ΗΠΑ το χρόνο για να αποστείλει δυνάμεις για την υποστήριξη του νησιού.

Στη φωτογραφία το Τουο Ζιανγκ πριν την καθέλκυση του τον Μάρτιο 2014. ( Ministry of National Defense, Republic of China via IHS Janes.)

Απόδοση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.