Η Ταϊλάνδη παρήγγειλε ακόμη τέσσερα ελικόπτερα H225M

©Airbus Helicopters

Η Ταϊλάνδη παρήγγειλε ακόμη τέσσερα πολλαπλού ρόλου ελικόπτερα H225M (προηγουμένως προσδιορίζονταν ως EC725) για να ενισχύσουν τα οχτώ που έχει ήδη αποκτήσει, όπως ανακοινωσε την 20η Σεπτεμβρίου η εταιρεία Airbus Helicopters.

Η παραγγελία έρχεται μετά την αρχική παραγγελία τεσσάρων ελικοπτέρων το 2012 (παραλήφθηκαν το 2015), δύο ακόμη το 2014 (παραλήφθηκαν το 2016) και δύο το 2016 (πρόκειται να παραληφθούν έως το τέλος αυτού του έτους). Αυτά τα τέσσερα επιπλέον ελικόπτερα πρόκειται να παραδοθούν ως το 2021.

Το EC725 ειναι ένα δικινητήριο ελικοπτερο 11 τόνων που μεταφέρει μέχρι 28 άτομα. Τα H225M της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης (Kongtap Agard Thai – RTAF) ειναι διαμορφωμένα κυρίως για τους ρόλους έρευνας και διάσωσης μάχης, έρευνας και διάσωσης και μεταφορά στρατιωτών. Η είσοδος σε υπηρεσία της πλατφόρμας θα επιτρέψει στην RTAF να αποσύρει τα παρωχημένα ελικόπτερα UH-1H “Huey” που ειναι στην ενεργό υπηρεσία από το 1968.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. Επιμένοντας στα «παλιά» EC725 αντί να μπούνε στην (πολυτελή) λέσχη των χρηστών του υπερσύγχρονου ΝΗ90. Έτσι θα περισσέψουν προφανώς και χρήματα για εξοπλισμό ειδικών αποστολών για τα ελικόπτερα. Όχι όπως οι άλλοι, που έχουν για ειδικές αποστολές τα ΝΗ90 (μόνο στα χαρτιά όμως, επειδή απο το πολύ χουβαρνταλίκι δεν περίσσεψε φράγκο για σωστό εξοπλισμό). Ακολουθώντας την πρακτική, «όμορφο και υπερσύγχρονο να είναι και ας είναι γυμνό». 😉

  1. «μόνο στα χαρτιά όμως, επειδή απο το πολύ χουβαρνταλίκι δεν περίσσεψε φράγκο για σωστό εξοπλισμό»

   Να εισαι σιγουρος οτι και αν αγοραζαμε τοτε EC725 (αντι για ΝΗ90) παλι γυμνα θα τα παιρναμε.( αυτο ειναι στη φυση μας )

   1. Απόλυτα σίγουρος δεν είμαι, αλλά είναι όντως στην φύση μας, εφόσον έχει επιβεβαιωθεί σε αρκετές προηγούμενες περιπτώσεις(π.χ. έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας σε παλαιότερες αγορές μαχητικών).

  2. Έχω μείνει με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από τα εξαδελφάκια του EC725 τα δικά μας Super Puma. Επειδή όμως έτυχε να πετάξω πρόσφατα με ΝΗ90 θεωρώ άδικη την ευρύτερη κριτική σε αυτά. Αν μπει λίγο το χέρι στην τσέπη θα καταστούν ικανότατο και για Special Ops. Το δε κόστος χρήσης τους είναι αν θυμάμαι καλά περίπου 1000€/ώρα υψηλότερο από του AS332C1 που χρησιμοποιούμε σε CSAR.

   1. Αν θυμάμαι καλά τα AS332 τα πήραμε με πλήρη εξοπλισμό, ραντάρ και FLIR και σε τιμή μονάδας μικρότερη αρκετά από τα ΝΗ-90. Για τις δε ικανότητες των πρώτων είναι σίγουρα εντός των ελληνικών απαιτήσεων. Ένα πλήρως εξοπλισμένο ΝΗ90 με αντίστοιχες ικανότητες (όχι πτητικά) απλά θα ήταν ακόμα ακριβότερο. Όπως έχω ξαναπεί απευθύνεται σε άλλες οικονομίες και επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

   2. “Αν θυμάμαι καλά τα AS332 τα πήραμε με πλήρη εξοπλισμό, ραντάρ και FLIR και σε τιμή μονάδας μικρότερη αρκετά από τα ΝΗ-90”

    Mια συγκριση με τον εξοπλισμο που εχουν τα αντιστοιχα τουρκικα CSAR αρκει.

   3. @ GMT-I

    Ο εξοπλισμός των ελληνικών AS-332C1 μπορεί να θεωρηθεί πλήρης μόνο για αποστολές SAR. Σε καμία περίπτωση για καθήκοντα CSAR που επίσης θα κληθούν να εκτελέσουν.
    Ακόμη, δεν αποκτήθηκαν όλα τα AS-332C1 με FLIR….

   4. @XARIS

    Απο αυτά που παρατήρησα σε πτητικές επιδείξεις του ΝΗ90 φαίνεται όντως εντυπωσιακό όσον αφορά τις επιδόσεις και την ευελιξία(αν και αμφιβάλω ότι ορισμένοι ελιγμοί θα ήταν δυνατοί όταν μεταφέρει προσωπικό η φορτίο), η κριτική μου περιορίζεται(η αφορά) όμως κυρίως στο οικονομικό θέμα και σε μερικά σημεία στον εξοπλισμό.
    Εάν ισχύει η αναφορά που παρατήρησα σε άλλη σχετική συζήτηση/σελίδα τα EC725 είναι αρκετά φθηνότερα απο τα ΝΗ90 στην αγορά (τουλάχιστον απο αυτά που πλήρωσε/αγόρασε η Ελλάδα για την ΑΣ), χωρίς να είναι λιγότερο ικανά ακόμα και στις απαιτητικές εφαρμογές CSAR, με επιπλέον δυνατότητα να εξοπλιστούν με σύστημα εναέριου ανεφοδιασμού (όπως π.χ. και τα HH/MH-60 ειδικών αποστολών αλλά και στα μεγαλύτερα «Μέρλιν»), πράγμα που δεν ισχύει μέχρι σήμερα για τα νεότερα ΝΗ90. Αυτή είναι νομίζω μια ανεκτίμητη ικανότητα ειδικά στις CSAR όπου η εμβέλεια παίζει ανάλογα με την αποστολή σημαντικό ρόλο, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα ο εξοπλισμός των άλλων ελικοπτέρων με αυτό το σύστημα.

    Αν έχουν στην τσέπη χρήματα θα μπορούσε να μπει το χέρι για να εγκατασταθεί επιπλέον εξοπλισμός. Αυτό που παρατηρώ όμως (πέραν του ότι τα σνομπάρει φανερά ο υπεύθυνος υπουργός) μου αφήνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν χρήματα ακόμα και για ανταλλακτικά (FOS), ώστε αυτά τα ακριβοπληρωμένα ελικόπτερα να παραμένουν στα υπόστεγα (λόγο έλλειψης ανταλλακτικών). Γενικά νομίζω ότι δεν έχει νόημα να αγοράζονται πολύ ακριβά συστήματα, με μισό εξοπλισμό και να πληρώνονται αργότερα επιπλέον χρήματα για πρόσθεση απαραίτητων συστημάτων, αυτό αμφιβάλω όμως ότι θα γίνει στα ΝΗ90, όπως δεν έγινε και με τα CH-47 που αγοράστηκαν παλαιότερα.

    Επίσης τα υψηλότερα έξοδα για λειτουργία ενός νέου συστήματος, μου φαίνεται να πηγαίνουν αντίθετα στις αρκετές αναφορές όπου λέγεται συχνά ότι η αντικατάσταση παλιού υλικού προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων επειδή ένα ε νέο σύστημα υποτίθεται ότι είναι οικονομικότερο στην λειτουργία. Αυτό στην περίπτωση που περιγράφεις φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται, εφόσον το νεότερο ΝΗ90 είναι ακριβότερο στην χρήση απο τα παλαιότερα AS332 που υπηρετούν στην ΠΑ.

 2. Γ.Μ.

  Δεν αντιλέγω ότι για αποστολές CSAR χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός. Αυτό που συγκρίνω είναι ένα ΝΗ90 που μας έφτασε 30 εκ. ευρώ το κομμάτι για υποεξοπλισμένα ελικόπτερα μεταφορικής ικανότητας 20 ατόμων με τα AS-332C1 που με ραντάρ και flir και μεταφορική ικανότητα 22 ατόμων μας κόστισαν κατά μέσω όρο 15-16 εκ. ευρώ. Και τώρα απλά πετάμε με χιούι. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει εκείνη την εποχή 40 AS-332C1 που θα προστίθονταν στα 12 για έναν δυνατό στόλο πολλαπλών λειτουργιών με μειώσεις και στο λογιστικό αποτύπωμα χωρίς να υστερήσουν κάπου ιδιαίτερα και απλά από τα 12 των ΛΣ/ΠΑ τα 6 να λάβουν πλήρες πακέτο για αποστολές CSAR(δεν χρειάζονται περισσότερα). Δείτε πως θα ήταν σήμερα με τα ίδια λεφτά διαμορφωμένη η αεροκίνηση στην Ελλάδα.

  tsimuha

  Δεν θα διαφωνήσω ότι για αποστολές CSAR χρειάζεται βελτιωμένος εξοπλισμός τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα συστήματα.

  1. Σιγουρα αν ειχαμε επιλεξει τοτε τα AS-332C1 θα ειχαμε σημερα πιο πολλα ελικοπτερα απο τα ΝΗ90, απο την αλλη ομως επειδη ως συνηθως δεν θα ειχαμε προνοησει για FOS το αποτελεσμα σημερα θα ηταν το ιδιο, αντι να ειχαμε καθηλωμενα 20 ΝΗ90 θα ειχαμε καθηλωμενα 40 AS-332C1.
   Θα επρεπε να ειχαμε αγορασει 20 εξοπλισμενα AS-332C1 και με τα υπολοιπα χρηματα να τα υποστηριζαμε μεσω FOS ωστε σημερα να πετανε αυτα τα 20 χωρις προβληματα.

   1. Συμφωνώ ότι ίσως αυτό θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον θα τα είχαμε παραλάβει όλα και όχι ακόμα να περιμένουμε τα υπόλοιπα που έχουμε σταματήσει στο 14ο και δεν ξέρουμε αν για λόγους FOS θα πάμε για τα υπόλοιπα 6ή 3 όπως ακούγεται και να μην πετάει κανένα. Ίσως από τα 40 τώρα να μπορούσαν να πετάξου τα μισά, αλλά τώρα έχουμε φεραρι αλλά χωρίς λάστιχα και βενζίνη και κυκλοφορούμε με το λαντα.

   2. Για FOS και άλλα «πεζά»,δέν θα διαφωνήσω.
    Αλλά με τα AS-332,εκτός από αριθμούς ή εξοικονόμηση πόρων για άλλες ανάγκες,θα είχαμε τουλάχιστον τα ελικόπτερα εντός χρονοδιαγράμματος,(ακόμη και σήμερα,δέν έχουμε όλα τα ΝΗ 90 που παραγγείλαμε),θα είχαμε προ πολλού ρυθμίσει το θέμα της εκπαιδεύσεως του προσωπικού,και θα ξέραμε πού βρισκόμαστε.
    Με τα ΝΗ 90,όλα ήταν επί χρόνια στον αέρα,εκτός από τα ελικόπτερα βεβαίως.

  2. να προτεινω κατι αιρετικο. ενα υφυπουργειο αμυντικης βιομηχανιας αντι γδαεε να καταγραψει συνολικα τις αναγκες ολων των σωματων ασφαλειας.κανεις εναν διαγωνισμο για 150-200 μοναδες σε βαθος δεκαετιας, θετεις ορους, παιρνεις βιομηχανικα ανταλλαγματα με ομοιογενεια, ευκολια στην συντηρηση και διευκολυνση αναβαθμισεων.θα κατεβαιναν μοντελα που εχουν ολες τις εκδοσεις sar/csar/asw/medevac/transport δλδ sikorky η eurocopter με πιο φτηνη θεωρητικα τιμη ανα μοναδα λογω οικονομιων κλιμακας. βασικο προβλημα η ελλειψη διαχρονικως χρηματων που οπως εχει αναφερθει ηταν εν μερει ο λογος που οδηγηθηκαμε σε αποσπασματικες προμηθειες σε αντιθεση με τους γειτονες.ωστοσο αμα δουμε το ποσα ελικοπτερα αγορασαμε τις καλες εποχες μια συγκεντρωτικη προμηθεια θα συνεφερε.

   1. Δεν είναι κάτι αιρετικό αυτό. Αυτό είναι η κοινή λογική αλλά στην Ελλάδα έτσι για να μην βαριόμαστε επιλέγουμε πάντα με άλλα κριτήρια και έτσι ότι ελικόπτερο κυκλοφορεί παγκοσμίως θα το δεις εδώ. Όσο για την έλλειψη χρημάτων την στιγμή της επιλογής εννοείται δεν είναι αναγκαίο να πληρωθεί ολόκληρη η σύμβαση εξαρχής αλλά πληρώνεται σταδιακά με τις παραδόσεις και η ΓΔΑΕΕ ή αν είχαμε υφυπουργείο το γνωρίζει αυτό. Αυτό που κερδίζεις είναι αυτο που αναφέρεις ενώ λόγω βιομηχανικών οφελημάτων η οικονομία έχει και επιστρεφόμενα κέρδη.

 3. » ενα υφυπουργειο αμυντικης βιομηχανιας αντι γδαεε να καταγραψει συνολικα τις αναγκες ολων των σωματων ασφαλειας.κανεις εναν διαγωνισμο για 150-200 μοναδες σε βαθος δεκαετιας, θετεις ορους, παιρνεις βιομηχανικα ανταλλαγματα με ομοιογενεια»

  Eδω δεν εχει γινει κατι τετοιο εδω και χρονια για πιο απλα πραγματα, οπως τα πολιτικα αυτοκινητα,βανακια, λεωφορεια που χρησιμοποιουν Αστυνομια, Λιμενικο, Πυροσβεστικη,Αεροπορια, Ναυτικο.Στρατος και αλλες δημοσιες υπηρεσιες και θα γινει για οπλικα συστηματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.