Η Τουρκία ανασυγκροτεί τις σομαλικές Ένοπλες Δυνάμεις

@sntvnews1

Αυτήν την εβδομάδα οι Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις της Σομαλίας (SNAF) ανακοίνωσαν πως παρέλαβαν νέα οχήματα από την σύμμαχο τους, την Τουρκία. Η παραλαβή περιλάμβανε οχτώ οχήματα “Ανθεκτικά σε Νάρκες Προστατευόμενα σε Ενέδρες” (MRAP) BMC Kirpi και δεκατέσσερα οχήματα διοικητικής μέριμνας BMC 253-16P. Εκατοντάδες MRAP Kirpi είναι σε υπηρεσία με τον τουρκικό Στρατό και έχουν συμμετέχει σε εκτεταμένες μάχες. Στους χρήστες του Kirpi περιλαμβάνονται οι Λιβύη και  Τουρκμενιστάν. Η Άγκυρα και το Μογκαντίσου αφιέρωσαν μεγάλο μέρος από τη δεκαετία του 2010 στη δημιουργίας μια αμφίδρομης συμμαχίας με αμοιβαίως ωφέλιμους στόχους, για την Τουρκία, θα εξασφαλίσει ένα μόνιμο προγεφύρωμα στο Κερας της Αφρικής, ενώ η κυβέρνηση της Σομαλίας θα είναι σε θέση να εδραιώσει την ισχύ της. Το 2017, η βάση της τουρκικής δύναμης Σομαλίας «TURKSOM», έξω από το Μογκαντίσου, άνοιξε τις πύλες της στους Σομαλούς νεοσύλλεκτους και η Τουρκία ευελπιστεί να αποφοιτήσουν, από αυτές τις εγκαταστάσεις, 10000 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Η άφιξη των MRAP Kirpi είναι μια μεγάλη ενίσχυση για τον SNAF του οποίου οι μικροί αριθμοί (λιγότερο από 20000 στρατεύσιμοι) δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τα εισαγόμενα pick-up που αποτελούν τον μηχανοκίνητο στόλο του. Αυτό το φαινόμενο οξύνεται ακόμα περισσότερο όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τα βαριά όπλα της Αλ Σαμπάμπ της οποίας οι μαχητές είναι το ίδιο εξοπλισμένοι με τους αντιπάλους τους. Καθώς η μακροχρόνια παρουσία δυνάμεων της AMISOM συμβάλλει στο να περιοριστεί  γεωγραφικά η Αλ Σαμπάμπ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις πολυεθνικές δυνάμεις, ακόμη και αν ο αριθμός τους ενισχυθεί από τον SNAF. Με την μειωμένη παρουσία ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και ελάχιστη ανοιχτή βοήθεια από την ΕΕ, δεν αποτελεί έκπληξη που ευδοκιμεί η συμμαχία Αγκύρας – Μογκαντίσου.

Το Kirpi κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο βαριά MRAP που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, το μέγιστο βάρος του φτάνει τους 25 τόνους. Το βάρος και το μέγεθος του συνεπάγονται μεταφορική ικανότητα 15 επιβατών, δύο στον θάλαμο πληρώματος και 13 καθήμενοι πίσω από αυτούς. Ένας επιβάτης μπορεί να χειριστεί τον οπλισμό πάνω στην οροφή του οχήματος, είτε είναι πολυβόλο μέσα σε θωρακισμένο πύργο ή τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού. Η συναρμολόγηση και η μαζική παραγωγή των MRAP στην Μέση Ανατολή είναι πλέον ευρέως διαδομένη. Εκτός από την Τουρκία, ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες της Αιγύπτου, του Ιράν, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) διαθέτουν τα δικά τους οχήματα εγχώριας κατασκευής. Η Τουρκία παρέδωσε δώδεκα οχήματα MRAP Kirpi στον SNAF το 2020, η παράδοση των 8 νεών οχημάτων ανέβασε τον αριθμό τους στα 20. Τα MRAP Kirpi θα επιτρέψουν στα στρατεύματα του SNAF να κινηθούν βαθύτερα και πιο μακριά όταν εκτελούν επιχειρήσεις έξω από τις βάσεις τους. Στα δεκατέσσερα φορτηγά διοικητικής μέριμνας που συνοδεύαν τα MRAP ήταν και δύο οχήματα μεταφοράς καυσίμων.

Η τεράστια βάση της TURKSOM που χτίστηκε με τουρκικά χρήματα και διοικείται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε την εκπαίδευση των Σομαλών νεοσύλλεκτων λίγο μετά τα εγκαίνια της. Έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες που, δεν αποτελεί έκπληξη, είναι εξοπλισμένοι ακριβώς όπως οι τούρκοι ομόλογοι τους. Η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια δύναμη που θα εξαρτάται από τα τουρκικά όπλα και εξοπλισμούς είναι η υποτιμημένη πτυχή της συμμαχίας Άγκυρας – Μογκαντίσου. Αυτό σημαίνει πως οι Υπαξιωματικοί που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους στην TURKSOM θα διαθέτουν τυφέκια μάχης MPT-76 ενώ οι Στρατιώτες του σομαλικού τακτικού Στρατού συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα κινεζικής κατασκευής τυφέκια εφόδου Type 56 και άλλες εκδόσεις Καλάσνικοφ που παραχωρήθηκαν από δωρητές. Οι επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από την TURKSOM λαμβάνουν διαφορετικά ατομικά όπλα -το τυφέκιο HK G3 και το πολυβόλο MG3, και τα δύο κατασκευάζονται από την τουρκική MKEK.

Το MPT-76 είναι το πρώτο νέο τυφέκιο του NATO (διαμετρήματος 7,62 χλστ) που εισήλθε σε μαζική παραγωγή μετά από 30 χρόνια. Ολόκληρο το όπλο συναρμολογείται από την κρατική MKEK και την Sarsilmaz, την τουρκικό οπλοβιομηχανία γνωστή για τα μικρά της όπλα, και ενσωματώνει χαρακτηριστικά από τα αμερικανικά σχέδια τυφεκίων AR. Αυτά είναι ο φρεζαρισμένος κάτω υποδοχέας και οι εκτεταμένες βάσεις ράγας στον χειροφυλακτήρα της κάννης. Σε αντίθεση με τα τυφέκια παλιότερων γενιών που χορηγούνταν στις τουρκικές ΕΔ, το MPT-76 έχει σχεδιαστεί προσεχτικά όσον αφορά την εργονομία. Παρέχεται με ένα στιβαρό ρυθμιζόμενο κοντάκιο και αποσπωμένη κάθετη λαβή (foregrip). Κάθε πολυμερής γεμιστήρας δέχεται 20 φυσίγγια. Οι εκδόσεις του MPT-76 περιλαμβάνουν εκτοξευτή βομβίδων κάτω από την κάννη και τυφέκιο ειδικού σκοπευτή.

Η επιτυχία της συμμαχίας Άγκυρας – Μογκαντίσου απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επιτυχημένη. Εκτός από την εύθραυστη εσωτερική ασφάλεια και την απειλή των τρομοκρατών η ανάδυση της Σομαλίας ως ένα βιώσιμο κράτος θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ολη τη δεκαετία του 2020. Υφίστανται κίνδυνοι για την συνοχή της ως μια ομοσπονδιακή δημοκρατία και προκλήσεις με την θαλάσσια οικονομική ζώνη της. Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει η βοήθεια της Τουρκίας, αυτό θα εξαρτηθεί από τις ευκαιρίες που θα εξασφαλίσει από τον επιλεγέντα εταίρο της. Όσον αφορά τον SNAF, η εισροή τουρκικών όπλων και εξοπλισμών είναι μια καλοδεχούμενη εναλλακτική στο ξεχαρβαλωμένο κινεζικό οπλοστάσιο του και με την πάροδο του χρόνου η σύνθεση του θα εξελιχθεί όταν θα αλλάξει και η ποσότητα των τουρκικών αμυντικών προϊόντων που θα λαμβάνει.

 

Πηγή: 21stcenturyasianarmsrace.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.