Η Τουρκία δυσκολεύεται και ανέπτυξε βαρύ πυροβολικό εναντίον των Κούρδων στην Αφρίν

©Eren Bozkurt/Anadolu Agency/Getty Images | Τουρκικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα “M110” των 230mm που αναπτύχθηκαν κοντά στα συριακά σύνορα στην επαρχία Χατάϊ βάλλουν μέσα στην περιοχή της Αφρίν την 1η Φεβρουαρίου.

Ο τουρκικός Στρατός ανέπτυξε το βαρύτερο πυροβολικό για την παροχή πυρών υποστήριξης στην επιθετική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Αφρίν στην Συρία καθώς καθίσταται ολοένα πιο σαφές ότι ειναι αντιμέτωπος με καλά προετοιμασμένες άμυνες σε δύσβατα εδάφη.

Αυτοκινούμενα οβιδοβόλα (“SPH”) “M110” εντοπίστηκαν να μεταφέρονται στο μέτωπο στην τουρκική επαρχία Χατάϊ την 28η Ιανουαρίου, οχτώ μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας”. Ακολούθως, τα διακοσίων τριών (203) χιλιοστών οβιδοβόλα εντοπίστηκαν να βάλλουν μέσα στην περιοχή της Αφριν που την υπερασπίζουν οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (“YPG”) μαζί με τα “SPH” των εκατόν πενήντα πέντε (155) χιλιοστών “T-155 Firtina”.

O δεδηλωμένος αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης ειναι η εκκαθάριση της Αφριν από τους κούρδους μαχητές, με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (“TSK”) να ισχυρίζονται, την 2α Φεβρουαρίου, ότι εξουδετερώθηκαν οχτακόσιοι δύο (802) “τρομοκράτες”, κατά μέσο όρο εβδομήντα πέντε (75) την ημέρα, ενα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που ισχυριζόταν για τους μαχητές του Ντά’ες κατά την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” το 2016-2017.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι από την αρχή της επιχείρησης υπήρχαν “οχτώ με δέκα χιλιάδες τρομοκράτες μέσα στην Αφριν”.

Οι τούρκοι και οι σύμμαχοι τους σύριοι αντάρτες επιτέθηκαν σε διαφορετικά μέτωπα κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, άλλα φαίνεται να δυσκολεύονται εναντίον των καλά προετοιμασμένων αμυνών του “YPG”.

Μετά από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών, οι τούρκοι και οι σύμμαχοι τους κατέλαβαν την 28η Ιανουαρίου το βουνό Μπαρσαγια. Η επιτιθέμενη δύναμη περιελάμβανε άρματα μάχης “Leopard 2” και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Ένας φωτορεπόρτερ που εργάζεται για το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Anadolu” κατέγραψε τα βαθιά ορύγματα, τα τσιμεντένια πολυβολεία και τις σήραγγες που κατασκευάστηκαν για την υπεράσπιση του απομονωμένου ορεινού εδάφους στην βορειοανατολική άκρη της περιοχής της Αφριν. Μια σήραγγα αναφέρθηκε πως ήταν μήκους τριακοσίων (300) μέτρων. Τουλάχιστον μια ακόμη σήραγγα ανακαλύφθηκε όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στο χωρίο Καστάλ Ζουντου.

Jeremy Binnie

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

  1. Έχουν από ετών αρχίσει οἱ αποσύρσεις,αλλά αρκετά χρησιμοποιούνται ακόμη,κυρίως στην ΑΣΔΕΝ.
   (είναι πολλά τα πυρομαχικά,Γιώργο)

   1. Για τους πιό σύγχρονους ΝΑΤΟϊκούς στρατούς,το οχτάϊντσο έχει τελειώσει με τον Ψυχρό Πόλεμο.
    Οἱ πυροβολητές βρίσκουν το Μ-110 δύσχρηστο,επειδή απαιτεί χρονοβόρα τάξη-έκταξη,είναι βραδυβόλο,δέν προσφέρει προστασία παρά μόνον στον οδηγό,ἄν είναι κλεισμένος στην θέση του,και απαιτεί κάποιο όχημα αναχορηγίας πυρομαχικών που καθιστά την χρήση του πολύπλοκη.
    Οἱ απέναντι έχουν οχτάϊντσα,ακόμη και τα παληά ρυμουλκούμενα Μ-115,στα νοτιοανατολικά της χώρας τους,όπου χρησιμοποιούνται συνήθως στατικά,ὡς πυροβολικό απαγορεύσεως εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ,ἤ κρίνονται επαρκή για το επίπεδο της εκεί «απειλής».
    Ένα από τα ατού του οχτάϊντσου,είναι το βομβιδοφόρο βλήμα με 191 βομβίδια,ιδιαιτέρως κατάλληλο για «ράντισμα» περιοχής.

  1. Βεβαιως »εκεινοι που ξερουν» εχουν να λενε για την παροιμειωδη ευστοχια του Μ-110 που το Μ-109 δεν μπορει να επιτυχει..

  2. Τα GRM-49 και GRM-49BB, υπηρετούν στον ΕΣ.

   Tο Μ110 υπηρετεί στον ΕΣ διότι παρά τα αρνητικά του, έχει τρομερή ευστοχία, όπως και τρομερή φονικοτητα.Σε συνδυασμό και με την ύπαρξη χιλιάδων πυρομαχικών, καθιστούν την αντικατάσταση του ασύμφορη, τουλάχιστον για τώρα.Ας μην ξεχνάμε ότι στην ΑΣΔΕΝ που υπηρετούν, δεν έχουν τόση «πίεση» από πυρά Α/Π, ούτε κι από άμεσα πυρά.Τελος ο ΕΣ, έχει βρει λύσεις, που υπό προϋποθέσεις, τα πυρά αυτά εν ανάγκη, εκτελούν shoot&scoot…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.